Zaterdag 22 april: het is Record Store Day 2023. Instores van vele artiesten over heel Nederland en een heleboel andere landen over de wereld. Record Store Day is het grootste en gelijktijdig het meest intieme festival ter wereld. We vieren tijdens deze dag het voortbestaan van platenzaken, waarbij er allerlei speciale releases uitkomen die alleen op deze dag verkrijgbaar zijn. Een dag met fans die azen op een exclusieve vinyl uitgave van hun favoriete artiest. En artiesten die je vanaf de vroege morgen van net iets dichterbij kunt zien dan in een concertzaal.

In Utrecht begint de dag vroeg. Terwijl merels de stad wakker fluiten op een zonnige zaterdagochtend staan er vanaf half acht al mensen voor de deur bij Plato en Broese. Glurend door het raam staan ze geduldig af te wachten. De twee jongeren vooraan in de rij hopen op de vinyl uitgave Folklore: The longpound studio sessions van Taylor Swift The 1975, een liveplaat met het BBC Philharmonic Orchestra. De rij voor de deur van Plato wordt langer en langer, maar in Broese begint de eerste instore van NONCHELANGE. Ondertussen zitten de bandleden van NONCHELANGE op hun gemak op de bank. Het leven lacht vandaag twee mensen extra toe: omdat zij de plaat van de muzikant het langst in de lucht kunnen houden, winnen ze een gratis exemplaar.

Alle platen van Taylor Swift zijn inmiddels bij Broese en Plato uitverkocht. De eerste twee jongeren in de rij voor Plato hebben ze gelukkig kunnen bemachtigen, maar die van The 1975 helaas niet; vanwege een leveringsfout is er geen één te koop bij Plato. Wel bij Broese, die is gelijk gekocht door een vroege vogel. Volgens Bertram Borkes, verkoper en programmeur bij Broese, is het erg leuk om mee te werken aan het grootste muziekfestival ter wereld. Op deze manier kan ook hij jong talent stimuleren. Overigens is de gemiddelde leeftijd van de rij voor platenwinkels tijdens Record Store Day het afgelopen jaar fors gedaald. “Voorheen waren het vrijwel alleen witte oude mannen en nu zijn het ook een heleboel jongeren”, licht Bertram toe. De liefde voor fysieke muziek in handen krijgen, wordt vandaag dus door verschillende leeftijden gedeeld. 

In Plato is het druk en wordt de één na de andere speciale vinylplaat afgerekend Gelijktijdig mogen we de zuivere en warme stem van Géonne Hartman bewonderen. Tijdens haar optreden luisteren sommige aandachtig, zitten mensen relaxt op de grond of kijken ze af en toe door de platen heen. “Record Store Day voelt als thuiskomen”, vertelt Géonne.

De intieme sfeer van vandaag wordt nog zichtbaarder wanneer Robin Kester en haar band Plato binnenkomen en we meegenomen worden in de soundcheck. De geluidsinstallatie werkt niet helemaal mee, maar dat neemt de positieve sfeer niet weg. “Alles is vandaag een avontuur”, volgens basgitarist Thijs Visscher. “Hoewel technisch gezien niet alles optimaal is, houdt het je wel erg scherp”, zegt Robin Kester. De huiselijke sfeer van dit optreden met drie muzikanten doet denken aan een Tiny Desk Concert van de NPR. Terwijl Stef Koenis achter de keys er een solo uitgooit, loopt Plato steeds voller en wordt de zaak warm gehouden met de energie van alle artiesten en publiek.

Gezien: Record Store Day Utrecht, zaterdag 22 april 2023 @ Plato en Broese, Utrecht