Record Store Day in Amersfoort is niet alleen zoeken naar meer of minder exclusieve releases, maar al jaren is het ook de stad met de meeste instore optredens. Hoewel instores misschien niet de juiste omschrijving is; met een heus podium erbij op het plein voor Velvet Amersfoort is het gewoon een serieus minifestival met in totaal veertien acts binnen én buiten. Om de feestvreugde nog wat groter te maken heeft Rock ‘n Roll Store dit jaar ook drie shows in de winkel. Onze fotograaf Jerry van Vliet maakte foto’s en deelde wat impressies.

Van het programma bij Velvet spelen de bands op de halve uren in de winkel en op de hele uren op het buitenpodium op de Havik. Om 11.30 uur begint Melle daar in zijn eentje, met cigarbox en ukelele. João Vedana neemt het daarna ook met een soloshow over, in het zonnetje op het buitenpodium. Roos Blufpand heeft later vandaag de releaseshow van haar nieuwe album F*** de rest en shake, maar speelt hier ook gewoon een korte show in de winkel. Het podium is daarna voor Bitterlemon, een jonge band uit Amersfoort. Na het winnen van de Kei van Amersfoort in 2022 hebben ze behoorlijke muzikale stappen gezet. Een eerste single staat inmiddels op de streamingdiensten en ook een cassette met nieuwe nummers is te koop.

We maken even een overstapje naar de Rock ‘n Roll Store, waar we Mokerjong en zijn fans figuurlijk en letterlijk (een gitaar uit de winkel gaat pardoes aan gruzelementen) de zaak zien afbreken. Lekker veel energie! Terug weer naar Velvet. De ochtend van deze Record Store Day begon nog lekker in de zon, maar vanaf een uur of 14.00 is het in meer of mindere mate regenachtig. Dat drukt de pret echter niet, het is goed druk en gezellig. Het helpt ook dat de Utrechtse rapper/artiest Duimalot een zonnetje tekent op de gezichten van de bezoekers, die zich niet laten weerhouden door de paar drupjes die uit de lucht vallen. De organisatie verzocht van tevoren en tijdens de dag om paraplu's thuis te laten, zodat degene die achteraan staat ook nog iets kan zien. Daar werd goed gehoor aan gegeven. Bij de show van FIEP is het afgeladen vol in Velvet. Niet vanwege de regen, maar vanwege de energie en frisheid van deze band (met ook Amersfoortse connecties).

Power to the Pipo is zeer feestelijk. Het is ook de eerste band die de organisatie vastlegde voor de Record Store Day van dit jaar. Hoewel het weer wat minder is laten ze zich daardoor niet tegenhouden. Bente hebben we wegens drukte gemist. Door de ruit van Velvet kregen we echter wel een indruk: veel tieners die enthousiast naar hun popidool kijken en de liedjes goed meezingen. Emily Hill is een sterke zangeres, met een goede band die haar begeleidt. HOOFS heeft weleens naar IDLES geluisterd, en als we nog een hint nodig hebben... de gitarist heeft voor ons gemak een t-shirt van zijn favoriete band aangetrokken. De band speelt lekker energieke en korte nummers die er goed in gaan bij de bezoekers. Dat half uurtje vliegt er doorheen!

De afsluitende acts bij Velvet verlengen het feest: Komodo is een heerlijke attractie voor oog en oor. Sem Jansen speelt samen met Leif de Leeuw een fijne set met liefde voor folk en americana. DeWolff laat nog maar eens zien waarom ze één van de beste live acts van Nederland zijn. De band wordt zelfs op de schouders genomen door het publiek. Toffe afsluiter.

Gezien: Record Store Day 2023 in Amersfoort, zaterdag 22 april 2023 @ Velvet en Rock 'n Roll Store