Afgelopen zaterdag stond misschien wel de grootste rapper van Nederland - met afstand de grootste uit de omgeving Utrecht - in de grootste zaal van TivoliVredenburg: een stijf uitverkochte Ronda. Lijpe, die met zijn tien studioprojecten in acht jaar tijd zeker de productiefste is, is vooral geroemd omdat hij zo op de achtergrond blijft. Hij is een echte artiest maar de shine is niet waar hij op uit is. Op zijn 29e verjaardag stond hij meer dan in de schijnwerpers. Een Lijpe show, dat is zeldzaam, een bijzonder moment en daarvoor is flink uitgepakt. Dat zie je niet in een grootse aankleding van het podium, maar dat is ook niet nodig bij Lijpe. Iedereen komt puur voor hem.

Fans zijn uit alle windstreken gekomen, gekleed in Palm Angels truien, Gucci petjes en Amiri broeken. Maar: ook Dickies en Stussy truien. Het publiek is overwegend mannelijk, Lijpe is een superster voor de Nederlandse jongeman van alle soorten en maten. Het is een speciaal moment voor de échte fans. Daarbij komt nog dat het zijn verjaardagsfeestje is. Rappende vrienden Emms (onderdeel van rapformatie Broederliefde), Josylvio, Kevin, Henkie T zijn erbij. Generatiegenoten die elkaar sinds ze begonnen met muziek op blijven zoeken. Vooral speciaal is de aanwezigheid van rapping best friend Ismo en wat de twee voor show neerzetten. Hij wordt bijgestaan door DJ en producer Glades. Onze favoriete tracks, ‘Waar Ik Morgen Ben’, (van zijn debuutalbum), ‘Vergeet De Buurt Nooit’ en ‘Eng’ zijn duidelijk ook de favoriet van de rest van het publiek.

Lijpe opent met de eerste verse van zijn 101-barz sessie uit 2016, die nu op 21 miljoen views staat. Op de achtergrond zie je de beelden van de sessie, op de voorgrond staat de rappende popster in vol ornaat. Het is waarschijnlijk het bekendste materiaal van de rapper die Maarssen represent. Logisch dus dat alle teksten van begin tot eind worden meegerapt. Tot aan het “Fuck rap schreeuwden we”, wat ook in de sessie gezegd wordt. En we gaan nog verder terug in de tijd, als er twee mic-stands naar het podium worden gehaald. Het blijft even stil maar al gauw wordt duidelijk wat er gaat gebeuren. De Zonamo Underground sessie waarmee Lijpe en Ismo groot werden, wordt opnieuw geperformed. Lijpe benadrukt wat een legendarisch moment dit ook voor hem is. In 2013 gingen de twee voor het eerst viraal en het merendeel van het publiek was toen al fan. Feit is dat het eerste wapenfeit van de twee ook kan rekenen op het publiek dat alles bar voor bar meerapt.

(tekst gaat verder onder de foto)

Bij de echte hits gaat het dak er af, samenwerkingen als ‘Mansory’ met Frenna en ‘Bakstenen’ met Kevin pakken goed uit. Diezelfde reactie van het publiek is er misschien nog wel meer bij zijn nieuwste tracks ‘Nieuwste RS6’ en ‘In De Goot’ bijvoorbeeld. Dat zegt wel iets over zijn legacy. Als de show zo’n tien minuten onderweg is vraagt de rapper om flitsen: “Telefoons, aanstekers, alles”. Hij zet zichzelf letterlijk in de schijnwerpers en de Ronda ziet er een beetje uit als een VIP-club waar men zich patserig gedraagt en duizenden euro’s aan drank besteld. De tracklist is perfect in balans wat betreft ‘clubtunes’ en echte rapnummers. Nog een compliment: er is ook nergens sprake van een ‘hey-ho-moment’, waar heel veel rappers zich toch op laten betrappen. Éen keer zegt DJ Glades, bekend van verschillende hits met naast Lijpe ook Boef en 3robi: “Waar is dat feestje, hier is dat feestje” Maar het is Lijpe’s verjaardag, dus het is geoorloofd.

(tekst gaat verder onder de foto)

Hij kan de hele show terugvallen op een publiek dat het tweede deel van de bars voor zijn rekening neemt. Het is niet helemaal duidelijk of Lijpe het publiek nodig heeft omdat hij ademtekort heeft of dat hij het gewoon heerlijk vind om zo te worden bijgestaan, maar in de Ronda klinkt het galmen van het uitzinnige publiek heerlijk. De jarige job is blij om zijn gasten te kunnen ontvangen in zijn Utrecht. Toch voel je wel iets van spanning bij de rapper, het is ook pas de tweede keer dat hij in de Ronda staat. Wel de tweede keer dat hij hem uitverkoopt. Het smaakt naar meer en tegen het einde van de show roept hij dat “we binnenkort wel naar groter kunnen”, waarmee natuurlijk een grotere zaal als de AFAS Live wordt bedoeld.

Halverwege wordt er bij ‘Mijn Story’ weer even de tijd genomen om een mic stand te pakken en de rapper in de spotlight te zetten. Na de laatste bar wordt er, zonder dat iemand op het podium hierom heeft gevraagd, keihard "Lijpe Lijpe Lijpe” gescandeerd. Als een ware popster staat hij daar. Er komen zelfs meerdere bezoekers het podium op om een foto met de jarige rapper te nemen. Hij geeft ze geen aandacht maar duwt ze ook niet weg, laat het over aan de beveiliging. Geen BH’s op het podium en ook het gehalte gillende meiden is laag, gewoon heel veel jongens die net als Lijpe willen zijn. Anderhalf uur lang stonden hij en zijn vrienden in de spotlights. Nu kan Lijpe weer rustig in de donkerte verdwijnen en werken aan nieuwe muziek. Op naar solo-album nummer tien, waar inmiddels ook al meerdere singles van uit zijn. Totdat hij er straks ineens weer is met een nieuwe plaat.

Gezien: Lijpe, zaterdag 29 oktober 2022 @ TivoliVredenburg