Terug van weggeweest? Dat valt bij het Utrechtse dj-collectief en platenlabel 030303 wel mee. Acid is nóóit weggeweest. Ze zaten tijdens corona niet stil, en ook toen ze hun vijftienjarig jubileum tot twee keer aan toe moesten verplaatsen, hielden ze de moed erin. Zaterdag 19 maart 2022 was het dan eindelijk zover. De acidvlag mocht uit: 030303 vierde feest.

Toen hun vijftienjarig bestaan op 18 maart 2020 geen doorgang kon vinden door corona, moesten de vaste bezoekers van 030303 een jaartje wachten. Op 17 september 2021 zou de herkansing worden ingezet. Ondertussen zaten de producers van het acidlabel niet stil: er werd volop geproduceerd en het label bracht verschillende platen uit. Onder andere een plaat van Daniel Pringle, Jonathan Hipgrave en een compilatiealbum met tracks van 030-dj’s van het eerste uur.

Omstreeks half 12 zijn de eerste bezoekers welkom in De Helling, waar ze kunnen genieten van een vertrouwde line-up: de deuren zijn geopend voor Legowelt, Ceephax Acid Crew en Cosmic Force, bekende namen bij het label. De heren van 030303 doen de aftrap.

Het is druk bij de garderobe, waar men ook oordopjes kan aanschaffen. Het is maar goed dat die er zijn. Wanneer er bezoekers door de deur wandelen, ontglippen harde acidklanken namelijk de ruimte. Bij binnenkomst in de zaal word je als bezoeker dan ook direct beloond met een smile: óf een acidsticker die op je hoofd wordt geplakt, of door de glimlach van een verloren ziel die zijn thuis weer heeft gevonden. Zo voelt het dan ook voor velen die met een biertje in de hand genieten van het live-performance van legende Legowelt. ‘Tsjirp’, ‘tudududu’ en ‘purpurpur’, klinkt het. 

Zo rond half 3 draait hij ‘Vuile Leugenaar’ van Dollkraut: roestige electro-achtige geluiden vullen de ruimte. Als er een sirene klinkt, die halverwege midden het nummer opkomt, wordt de zaal opgehypet. Mensen springen, biertjes worden geknoeid. Er wordt hard gedanst in De Helling.

Legowelt

Terwijl Ceephax Acid Cew de zaal met geluid laat vollopen, vertelt Marnix (43) over zijn grote liefde voor acidmuziek. “Ik ben hier vanavond speciaal voor Ceephax. Ik ben helemaal ziek van acid!” Een paar jaar eerder zag hij ze ook al tijdens Down The Rabbit Hole. “Ze draaiden toen in een prieeltje op een draaiende stage. Er werd toen zo hard gedanst dat het publiek de apparatuur moest terugduwen op de stage”, vertelt hij. En vanavond? “Dan wordt er net zo hard gesprongen denk ik.” Iets na drieën wordt het bekende 030303 spandoek uit de kast getoverd: bijna de hele crowd wordt bedekt met een grote Smiley vlag, het bekende logo van 030303.

Om 4 uur wordt het stokje overgegeven aan Ben Spaander, die al dertig jaar draait en produceert onder de alias Cosmic Force. Hij speelt vanavond een thuiswedstrijd. Terwijl er electro en breakbeat-tracks worden gedraaid, gooit bezoeker Sven een beetje water op de grond. De grond plakt zo erg van al het bier dat zijn benen blijven zuigen aan de grond. Zijn vrienden vormen erna een cirkel op de, nu schonere en dansbare, vloer en dansen hard op de vette beats van Spaander. Hoewel muziek alle talen, culturen en grenzen overschrijdt, staat er deze avond maar één ding centraal: de állerlekkerste acidbeats. 

Ceephax Acid Crew

Cosmic Force

Nadat Cosmic Force het grote geschut heeft ingezet, scharen de dj’s van 030303 zich naar de stage. De zaal is ondertussen een stukje leger: alleen de harde kern beeft en zweeft nog op de dansvloer. Maarten staat trouw rechts achterin de zaal met vrienden en familie. De muziek wordt zachtjes gedempt. “Ik denk niet dat er nog iemand komt hoor”, zegt hij. Het blijkt een klein intermezzo te zijn. Een adempauze. 

Tot Freek Fabricius, een van de oprichters van 030303, zijn koptelefoon opdoet. “Nu gaat het echt aan”, zegt Kaka Lee, huisfotograaf bij De Helling. En niets is minder waar: de platen vloeien door de zaal. Symfonische, maar excentrieke plaatjes worden opgegooid door de dj’s. ‘Shit show’, lijken de stemmen op de platen te zeggen, en ‘no one likes to be here’. De platen bewijzen zichzelf ongelijk. Zwoele moves worden gegooid op de steeds harder wordende acid beats. Ook na de eindtijd van 5 uur blijven een aantal verstekelingen hangen. Is het echt al klaar? 

Freek Fabricius

Gezien: 030303 lustrum met Legowelt, Cosmic Force, Ceephax Acid Crew, Freek Fabricius, zaterdag 19 maart 2022 @ De Helling, Utrecht