De in Utrecht geboren zangeres Kymara heeft vandaag haar nieuwe single 'Trippin'' uitgebracht. Eerdere nummers werden al opgepikt door BBC Introducing en BBC Radio 1. Ook op eigen bodem is zij niet onopgemerkt gebleven; zo is zij onder andere te beluisteren op de playlist van NPO Soul & Jazz. Om daar te komen heeft ze een minder gebruikelijk pad afgelegd.

Geboren in Utrecht woont Kymara inmiddels alweer een aantal jaren in Brighton, waar ze de opleiding Professional Musicianship volgde. Muziek is niet iets wat ik al mijn hele leven doe, nummers schrijven dat is echt iets van de laatste twee of drie jaar. Ik wilde heel graag naar de rockacademie of het conservatorium. Ik heb een vooropleiding gedaan in Best, daarna begon ik audities te doen. Drie jaar lang werd ik afgewezen en na het het derde jaar dacht ik: ‘Ja, fuck deze shit. Misschien moet ik het ergens anders gaan proberen. Misschien moet ik naar een ander land’. Dat werd dus BIMM, een soort rockacademie, maar dan in Engeland. Daar werd ik aangenomen en toen begon het. Daar begon ik te ontdekken: ‘Wat vind ik leuk om te zingen? Kan ik schrijven?’”

Inmiddels schrijft Kymara over allerlei onderwerpen: “Dat gaat alle kanten op, het is een beetje zoals ik ben”. Zo ook het nummer ‘Trippin’’, waarin ze schrijft over het herkenbare gevoel van zelfmedelijden nadat je het de avond daarvoor weer net te gek hebt gemaakt: “Trippin’’ gaat gewoon over een trip, over plezier hebben, over drugs. Ik had toen ik in Nederland was een hele gezellige avond. De volgende dag voelde ik me heel zielig en had ik heel veel medelijden met mezelf. Vanuit dat gevoel van feeling sorry for myself schreef ik het nummer: Een combinatie van ‘having fun’ en ‘medelijden met jezelf’”.

De EP die op 3 juni uitkomt, met daarop ’Trippin" is geschreven tijdens de lockdown. Kymara verbleef toen in Nederland. Dat zou eigenlijk maar voor een paar weken zijn maar werd uiteindelijk een half jaar. "Omdat mijn band zich in Engeland bevindt, deden we alles online. Ik stuurde ideeën op, vervolgens stuurde mijn band chords of een drum groove naar me toe. Zo begonnen we de EP te schrijven."

Kymara schrijft ‘gewoon’ over de dingen die zij meemaakt, niet over een vast onderwerp. Ook het genre is fluïde: “Ik heb niet een bepaald genre waar ik aan vast wil houden op dit moment. En dat wil ik eigenlijk ook niet echt doen. Het is allemaal nog zo nieuw voor mij. Het is drie jaar geleden dat ik mijn eerste nummer heb geschreven, dus ik wil niet vastgepind worden op: ‘Kymara is een ‘Soul Artist’’. Laat mij lekker een beetje van de ene plek naar de andere gaan. Wat de continuïteit is, is mijn stem, is mijn verhaal. Zo zie ik het”. Het buiten hokjes denken en jezelf de vrijheid geven om te ontdekken wordt ook weerspiegeld in haar kijk op het leven: “Ik vind het niet leuk als mijn leven gewoon een lijn is van constant hetzelfde en zo denk ik ook over muziek. Eigenlijk over bijna alles in het leven. Anders wordt het zo voorspelbaar, zo saai”.

Naast de EP-release op 3 juni, wordt de video van nieuwe single ‘Trippin’’ uitgebracht op 30 maart. Kymara is op 5 juni te zien in TivoliVredenburg (haar moeder heeft ooit nog als kassameisje gewerkt op de Oudegracht), om daar de EP-release te vieren.

Te zien: Kymara, zondag 5 juni 2022 @ TivoliVredenburg