Waar wij QUANZA’s eerdere single ‘Neon Noir’ (met zijn toestemming) als een genre-overschrijdende mix van jazz en rock bestempelden, plaatst hij zijn nieuwe mixtape ORCHIDAE liever niet in één of meerdere hokjes. We spraken Quincy Fung Loy over zijn op 20 mei verschenen mixtape, want we mogen het geen album noemen… Voor zijn debuutalbum heeft hij nog veel grotere plannen.

Wat is het belangrijkste wat je geleerd hebt tijdens je opleiding Muziekwetenschap?
"Dat moet toch wel muziektheorie zijn geweest. That blew my mind. Ineens begreep ik wat componisten als Beethoven, Debussy en Chopin deden. Ik heb mezelf aangeleerd muziek te maken en ik zat vooral in de black music: rap, funk, jazz en soul. Dus nu ik ook thuis ben in klassiek, voel ik me een fusion net als Gotenks van Dragon Ball Z, haha!"

Wie of wat is je belangrijkste inspiratiebron als het gaat om muziek? 
"Dat is een combinatie van drie artiesten: Jimi Hendrix, Kanye West en ROSALÍA. Zij maken muziek met een bepaalde onbevangenheid waar ik me heel comfortabel bij voel. Kunst is iets spiritueels en om de juiste energie te creëren moet je jezelf 100% overgeven. Het is alles of niets, een freefall. Het is die ultieme middelvinger naar alle ruis in het leven die jou minder laten shinen dan dat je eigenlijk hoort te doen. Dit is wat deze drie artiesten doen, en dat is nu ook wat ik doe. It's the way of the samurai!"

Als het echt zou moeten, kan je jezelf dan in een of meerdere hokjes plaatsen?
"Alsjeblieft, nee. Mother fuck hokjes. Mijn muziek staat los van alle hokjes."

ORCHIDEA is een volwaardig album, maar je noemt het zelf een mixtape. Hoe zit dat? 
"Toen ik 17 was begon ik aan ORCHIDEA te schrijven. Het heette toen nog Orchid Child - geïnspireerd op Jimi Hendrix’ Voodoo Child. Het is altijd het idee geweest dat dit mijn debuutalbum zou worden. Ik kon toen nog niet zelf produceren. Pas toen ik met Ableton leerde werken, ben ik ook beats gaan maken. Dat veranderde alles. Ik zie nu nog zo veel meer mogelijkheden en ik heb zo veel grote ideeën, dat ik voor mijn debuutalbum écht groots wil uitpakken. Ik heb nu een hele andere kijk op muziek dan tijdens het schrijven van ORCHIDEA. Daarom noem ik ORCHIDEA een mixtape; het is een teaser voor het debuutalbum. Overigens is het wel een hele persoonlijke mixtape. Ik doorging een lastige periode tijdens het maken ervan. Daarom heeft het nog steeds de energie van een album, want het is een persoonlijk verhaal. "

Je hebt de tracklist van je mixtape opgedeeld in meerdere segmenten’. Heb je gespeeld met het idee om drie losse projecten uit te brengen?
"Vroeger had ik Kid Cudi's Man on the Moon 2 op cd en op de achterkant van het album zag ik dat het album in verschillende parts was opgedeeld. Dat vond ik altijd heel dope, omdat ik daardoor ook anders ging luisteren naar dat album. Het luisterde meer weg als een verhaal en wordt daardoor meer storytelling. De segmenten op mijn mixtape refereren ook nog naar anderen dingen, maar dat mogen mensen zelf uitvogelen, haha!"

Wil je ORCHIDEA ook live gaan uitvoeren? En zo ja, in wat voor vorm zou je dat het liefst doen?
"Ja man, ik neem deze tracks zeker mee naar het podium. Vooral de wildere tracks heb ik zin in om te spelen. De meest ultieme vorm voor mij zou zijn om met twee drummers, een pianist/synth, een VJ en ik zelf op de mic, gitaar en Ableton/sp-404. Een soort Death Grips opstelling, maar dan intenser. Vooral de combinatie van 808 bass met live drum wil ik ontdekken."