3voor12 Utrecht

QUANZA debuteert met genre-overschrijdende single op United Identities

‘Neon Noir’ vindt de juiste balans tussen jazz en rock

De Nederlands-Surinaamse Quincy Fung-Loy is nog maar net afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht als muziekwetenschapper, maar timmert al hard aan de weg als producer en muzikant. Onder de naam QUANZA brengt hij vandaag het nummer ‘Neon Noir’ uit op United Identities, het muzieklabel van de Utrechtse Carista. “Ik heb dit nummer nog voordat corona toesloeg gemaakt. In de tijd was ik superhard aan het werk. Ik was alleen maar bezig met mijn studie en muziek maken, het voelde als een soort tunnelvisie,” legt QUANZA uit. “Dus toen de pandemie begon, kon ik eindelijk even ademhalen en besefte ik dat ik wel echt te hard bezig was. Het was goed om te kunnen reflecteren en kritisch te zijn over hoe het ervoor stond.”

Op deze allereerste single laat QUANZA een ecletische samenkomst van genres te horen. Naast een gezonde hoeveelheid drums giert er niet alleen een elektrische gitaar doorheen, maar drijven zo nu en dan ook jazzmelodieën naar de oppervlakte. Het resultaat treedt daardoor al snel buiten de bekende paden en raakt ook rock en elektronische muziek aan. Door zowel naar acts als Jimi Hendrix als Flying Lotus te luisteren, gaat het combineren van verschillende geluiden hem natuurlijk af. QUANZA: “Ik haal veel inspiratie uit jazz. Als ik ergens optreed heb ik wel elektronische beats, maar daar speel ik dan weer geïmproviseerd live gitaar overheen. Iedere keer is het weer een momentopname. Gezien jazz gebouwd is op improvisatie voelt het voor mij logisch om die hoek te blijven verkennen. Maar de muziek die ik maak, voelt veel eclectischer dan dat. Het raakt ook gemakkelijk genres als jazz en elektronische muziek.”

‘Neon Noir’ is de de debuutsingle van QUANZA. Eerder stond er ook een track van hem, ‘A Death Surpreme’, op compilatieplaat Modern Intimacy, die vorig jaar bij United Identities uitkwam.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12