De stembussen zijn gesloten en we hebben de afgelopen weken driftig geteld. We weten nu wat volgens jullie de beste 30 nummers van Utrechtse acts van het afgelopen jaar zijn. Tijd om die tracks op een rijtje te zetten in de Top 030, met als aanvoerder natuurlijk de Utrechtse Song van het Jaar. Dit jaar is dat Spinvis met ‘Tingeltangel Hersenpan’.

1. Spinvis - Tingeltangel Hersenpan

Spinvis’ ‘Tingeltangel Hersenpan’ heeft een ontspoorde krautrockgroove, een scheurende mondharmonica en een associatieve tekst. Het gaat over een klusjesman die in de tram zit, het is bloedheet daarbinnen en door de hitte krijgt hij een visioen. ‘Ik heb die tekst in één klap opgeschreven’, vertelde Erik de Jong tegen onze collega’s van 3voor12. “Dat is niet gebruikelijk, meestal blijf ik heel lang prutsen. Ik had nog geen idee waar het nummer over ging, dat vind ik vaak de mooiste momenten. De verleiding is er om hier iets begrijpelijks van te maken, maar dat heb ik niet willen doen. Nu ik een stap terug doe denk ik: ja, het gaat wel degelijk ergens over. Er zitten verwijzingen in naar de wereld, dat stadse zenuwachtige gevoel. Los van alle politieke beslissingen was er het afgelopen jaar heel veel nervositeit in de mensheid geslopen, omdat de vaste bodem onder ons uit is getrokken. Alles stond op losse schroeven.”

2. MEAU - Dat Heb Jij Gedaan

Op nummer 2 staat Meau met ‘Dat Heb Jij Gedaan’. De oorspronkelijk uit Weesp afkomstige maar inmiddels in Utrecht wonende muzikant heeft het afgelopen jaar een stormachtige ontwikkeling van haar carriére doorgemaakt. Dat komt mede door het persoonlijke ‘Dat Heb Jij Gedaan’. “Het gaat over een ex, het is een heftig liedje”, vertelde ze een paar maanden geleden in een interview met ons. “Soms is het wel lastig, eigenlijk laat je die tijd het liefst achter je, maar nu is het een hit. Maar het kan erger, je hebt soms muzikanten die nummers schrijven over hun grootste liefde en dan gaat het uit. Dan vind ik dit minder erg, het is een gevoel waar ik altijd achter blijf staan.”

3. Between the Jars - The Swarm

De nummer 3 in de Top 030 is ‘The Swarm’ van de psychedelische rock/folkband Between the Jars. Het nummer is afkomstig van het tweede album What’s to Come, dat vorig jaar mei is verschenen. In ‘The Swarm’ reflecteert de band op de start van de huidige pandemie, waarin onze wereld in de greep wordt gehouden door het virus. Zanger Florian Albronda kreeg het virus twee keer te pakken in de zomer van 2020. De ik persoon beschouwt het virus als een nieuwe entiteit die onze wereld binnendringt en dat zichzelf reproduceert en muteert. Uiteindelijk leidt het nummer tot de uitkomst dat we wellicht de aanwezigheid van deze nieuwe entiteit onder ons moeten accepteren.

De complete Top 030 van 2021

De complete lijst vind je hieronder en kun je beluisteren in de bijgevoegde Spotify-playlist.

 1. Spinvis - Tingeltangel Hersenpan
 2. Meau - Dat heb jij gedaan
 3. Between the Jars - The Swarm
 4. LoMalo x GINA VOCA - Ease My Mind
 5. DeWolff - Half of Your Love
 6. Aafke Romeijn - South Park
 7. TESSEL - Boulevard
 8. LAKSHMI - Grow With You
 9. Lumen - Better Days
 10. SULTAN. - Airplane Mode
 11. Youri Lentjes - Aid Kid
 12. Three Little Clouds - Burning Moschy
 13. Véras - Ik kom eraan
 14. Véras - Hou Nog Even Vol
 15. I am Oak - The Passage
 16. Nelcon - Sneeuw in de Flats van Overvecht
 17. Judy Blank - Karaoke
 18. Winston Hunte - We're Just A Little Too Drunk
 19. KEEK - De Slaapkamer
 20. Blaudzun - Real Hero
 21. Della Dix - Omhoog
 22. Tusky - We're Going Out Again
 23. Cézanne x Terence Goodmann - Grow Up
 24. Figgie - Project 5
 25. Banji - Dogbreath
 26. Tim Dawn - Story of My Life
 27. Two and a Half Girl - Worse Days
 28. Terence Goodmann - Nachttrein
 29. Cardboard Sundown - Helios
 30. Lijpe - Van De Buurt