Op donderdag 22 december loopt De Helling langzaam vol met een divers publiek: mensen getooid met kartonnen kronen, plastic scepters en glittersterren versierd met kerstlampjes vormen een snel groeiende rij langs de weg. Opgewonden kreetjes stijgen op uit de sliert mensen en hoe dichter bij de ingang, hoe enthousiaster de gesprekken en herinneringen die worden opgehaald. Na lang wachten is het eindelijk zo ver: How To Throw A Christmas Party (HTTACP) is na zeven jaar terug. En wij mochten een kijkje nemen.

Waar we de HTTACP’ers afgelopen zomer bezochten in een oase van rust, samen courgettesoep aten en genoten van een aanzwellend avondbriesje, is deze kalmte nu omgetoverd tot een groots kerstmisspektakel. Er heerst een unanieme dresscode en iedereen belichaamt een saus van goud, glitters en kersttrui, met tegelijkertijd een grondtoon van ‘kom zoals je bent’. Een unieke combinatie, voor een niet minder unieke voorstelling.

Eén groot(s) weerzien

Wie al eens gehoord heeft van HTTACP, blijft ervoor terugkomen. Jaar na jaar verkoopt het collectief zalen strak uit, vaak tegen eigen verwachtingen in. De groep, die al sinds 2010 in meer en mindere mate met elkaar werkt aan dit kerstproject, is hecht. Echter niet alleen binnen het collectief, ook in het publiek speelt zich een groot weerzien af. Oude bekenden komen elkaar na lange tijd weer tegen en delen onverminderd hun gezamenlijk enthousiasme voor wat komen gaat. Anekdotes van voorgaande jaren worden uitgewisseld in de zaal tot de lichten uitgaan en de uitgelatenheid plaatsmaakt voor een lichte spanning, die voelbaar is in de ruimte. Met dit jaar een musical, is het voor iedereen die HTTACP hiervoor kende een klein beetje spannend: vanavond staat iets te gebeuren dat anders is dan alle voorgaande edities.

Dubbele laag

Zoals Lydia van Maurik, die met haar band Brown Feather Sparrow de bakermat vormde voor het collectief, ons deze zomer vertelde, ligt de kracht van HTTACP in het brengen van prachtige muziek die met een knipoog inspeelt op hedendaagse problemen. De ware boodschap van kerst, vaak bedolven onder een overvloedigheid van eten en dure cadeaus, wordt tijdens deze voorstelling al vanaf het begin duidelijk. Want waarom vieren we eigenlijk kerst? Het is een vraag die het collectief als een rode draad door de avond laat gaan. Kerst als een zoektocht naar een veilige haven om bij thuis te komen voor iedereen; het steekt schel af tegen het graaien naar macht van Herodes - de heerser ten tijde van de geboorte van Jezus - die uit angst om de controle over zijn rijk te verliezen steeds drastischere maatregelen neemt.

Herodes de musical

Met het kerstverhaal vertolkt door een kartonnen poppenkast op het podium maakt Herodes, gespeeld door Yara Piekema, zijn grootse intrede. De figuur die verschijnt lijkt op een zelfgeprezen Elvis Presley turned koning van alles en iedereen, is fan van de muziek die gespeeld wordt en zet de wereld volledig naar zijn hand. De zaal wordt meermaals aangespoord te applaudisseren. Het vormt één van de manieren waarop het publiek wordt ondergedompeld in het hof van Herodes, begeleid door twee ukelele-spelende rotsen in de branding om de weg te wijzen. Tussen de verwijzingen naar Poetin en Trump door winnen sommige gelukkige toeschouwers zelfs één minuut op Herodes’ schoot (een prijs uit duizenden, dat mag duidelijk zijn).

Tastbaar genieten

Dat de artiesten die er dit jaar (weer) bij zijn van alle vrijheid genieten, is niet alleen te zien aan de fysieke ruimte die ze innemen op zowel het podium als in de zaal. Ook tijdens de nummers kruisen liefdevolle blikken van artiesten op het toneel elkaar. Glimlachend worden de meest uiteenlopende ballads, folkliederen en andere opzwepende kerstnummers ingestart. Het plezier is tastbaar en dat klinkt door in alles. Iedereen in de zaal lijkt de muziek na een paar tonen al te herkennen en zingt luidkeels mee. Het is uitgelatenheid met een dosis serieus naar elkaar omkijken in de wereld. Hoe geef je een kerstfeestje? ZO!

Herodes - The Musical is op kerstavond nog te zien in De Helling, er zijn nog kaarten. De opbrengst van de merchandise verkoop gaat naar het goede doel Changing Stories.

Gezien: How To Throw A Christmas Party, Herodes - The Musical, donderdag 22 december 2022 @ De Helling