Nog niet zo lang geleden stond ze nog op het podium als spreker bij TEDxHaarlem, nu sluit ze zingend en dansend haar tour af op dat van De Helling. Pop-noir zangeres LAKSHMI, die je – naast haar muziek – waarschijnlijk wel kent van haar deelname aan seizoen 2021 van tv-programma Wie is de Mol, bracht afgelopen week de 7" single van het duistere 'All I Know uit', en komt 30 april met de bijbehorende horrorfilm. Maar eerst nog deze laatste show dus.

De die-hard fans, gekleed in LAKSHMI shirts, LAKSHMI truien of gewapend met linnen-LAKSHMI tas, staan ruim van te voren al trouw voor de deur van de zaal te wachten. Eenmaal binnen wordt de show geopend door de Utrechtse indiefolk artiest A. Johanson. De zanger laat onder andere zijn nieuwe single ‘Parade’ horen, die op 6 mei uit wordt gebracht. Hoewel Johanson misschien ietwat onwennig lijkt op het podium, zeggen zijn vocals wat anders. Met live-sampling en uithalen waar je ‘u’ tegen zegt maakt hij het publiek op relaxte wijze warm voor het hoofdprogramma. 

Met piepende geluiden, flikkerende lichten en een rookmachine als een opstijgend ruimteschip start de show op buitenaardse wijze. LAKSHMI'S driekoppige band, die bestaat uit drummer Rogier, gitarist Pascal en violist Paulien, stapt het podium op. Niet veel later volgt ook LAKSHMI zelf, die met haar zweverige handbewegingen en heldere stem het publiek begroet. Wat volgt zijn meerdere fraaie vioolsolo’s, een indrukwekkende gitaarsolo en veel gedans op het podium. Het viertal is goed op elkaar ingespeeld en dat is zowel te zien als te horen. 

“Kom eens dichterbij”, zegt de zangeres, waarna ze na de eerste paar nummers op de rand van het podium gaat zitten. “Ik heb de zweetgeur van vreemden gemist, nooit gedacht dat ik dat zou zeggen.” Die zweetgeur komt van een gemengd publiek, bestaande uit ouders met hun kinderen, twintigers en 50+’ers, dat zachtjes nog iets dichterbij kruipt. Even een praatje maken. Niet veel later kruipt de zangeres achter haar piano en verzoekt iedereen hun zaklamp aan te zetten voor het nummer ‘Northern Sky’. Eén fan had dit moment allang zien aankomen en heeft voor aanvang van de show alle mensen die op dat moment aanwezig waren voorzien van glow sticks. Met gestrekte arm staan ze klaar, tot grote verrassing van LAKSHMI. “Het is een lang nummer, dus houdt vol. Als ik zie dat er kramp ontstaat zal ik sneller gaan spelen.”

Na dit rustige nummer volgt een dynamisch duet met violist Paulien. Beiden moeten na afloop duidelijk even op adem komen. “Iemand nog wat te vertellen?”, wil LAKSHMI weten. “Jij was afgelopen week jarig, LAKS!” laat een vriendin aan de zijkant van het podium weten. Zo wordt er voor de tweede keer die avond ‘Lang zal ze leven’ gezongen. Eerder bekende A. Johanson al dat hij de dag voorafgaand aan de show dertig was geworden en ook hij werd toegezongen door het publiek. 

Een intieme show, met een band die zichtbaar geniet van elkaar en elkaars muzikaliteit. Na dit geslaagde muzikale einde van de tour volgt binnenkort nog een van LAKSHMI’s visuele kunstwerken. Op 30 april wordt namelijk de horrorfilm die hoort bij single ‘All I Know’ uitgebracht.

Gezien: LAKSHMI en A. Johanson, vrijdag 22 april 2022 @ De Helling, Utrecht