Een kunstcafé, wat moet je je daarbij voorstellen? Nou, neem het in de letterlijkste zin van het woord en je bent er: een café met kunst. Maar het is niet alléén dat, want er is ook ieder weekend een heel diverse muzikale programmering. Zo breed, dat er voor ieder wat wils is. Walter Bak en Oscar Larik bedachten het zo’n twee jaar geleden. Wij gingen langs en spraken het tweetal erover.

Terug naar maart 2020, toen de eerste ideeën ontstonden. Bak had destijds een winkel aan de Nachtegaalstraat, genaamd Mysterieur Kakapo. Hij verkocht daar festivalprops, onder andere om reclame te maken voor zijn bedrijf Schaalwerk. Larik had in diezelfde straat een pop-up galerie. Zowel de winkel van Bak als de galerie van Larik waren tijdelijke projecten, maar de twee vonden het allebei zó leuk dat ze besloten samen iets permanents op te zetten. Toen er op het achterterrein van DePlaatsmaker en de Havenloods een plek vrij kwam, twijfelden ze geen moment.

De eerste tekeningen werden gemaakt in november van datzelfde jaar en de bouw, overigens helemaal circulair, begon in juni 2021. Er is flink doorgebouwd, want half november opende NAR zijn cafédeuren. Een fijne plek met onder andere een ruim (dak)terras, een lange bar en een podium. Je kunt gerust spreken van een goede timing, want met de tap nog maar net aangesloten stond Le Guess Who? op de stoep. “Dat was een mooi weekend met diverse acts. Helaas volgde twee weken later een nieuwe lockdown en moesten we de deuren weer sluiten”, zegt Larik licht beteuterd. Maar gelukkig voor de twee begon het er in januari weer wat rooskleuriger uit te zien. Ze mochten weer gedeeltelijk open en lieten zich zien en horen bij de nacht staat op. “En dat hielp”, zegt een inmiddels niet meer beteuterde Larik. “Die eerste twee weken in november hebben we heel veel goodwill gekweekt. Mensen hebben dat opgepikt en tegen hun vrienden gezegd van ‘Hey, daar gebeurt iets!’”.

(tekst loopt door onder foto)

En dat er van alles gebeurt is een feit, want met een flink uiteenlopende programmering is er voor ieder wat wils. Diversiteit is dan ook iets wat hoog in het vaandel staat: “We vinden het belangrijk dat iedereen zich hier thuis voelt. Alle pluimage is hier welkom”, benadrukt Larik. Je moet er dan ook niet gek van opkijken als je op zaterdagavond een punkband in het café treft en daar vervolgens ook staat te dansen bij een DJ op foute hitjes uit de jaren 80. Als je wilt, kun je zondag zelfs weer terug om een klassiek concert of jazzoptreden te aanschouwen met het katerontbijt nog in je holle kies. Deze wirwar aan programmering is precies wat de twee voor ogen hadden toen ze dit project startte. En bij bijna alles wat er gebeurt, laten de twee de teugels ook bewust wat vieren. “Soms begint het publiek zelf de tafels en stoelen te verschuiven en wordt er een dansvloer gecreëerd. Dat is alleen maar mooi om te zien, zo’n vrije sfeer”, lacht Larik.

Overigens is het op lange termijn wel de bedoeling van Bak en Larik om een maand vooruit te programmeren. Iets wat bij Galerie Larik al gebeurt. Die galerie, die zich naast het café bevindt, biedt hedendaagse kunst die Utrecht volgens Larik zo nodig heeft.  Het is ook min of meer het ‘kindje’ van Larik, zoals de naam je misschien al deed vermoeden. De programmering ervan staat los van het programma in het café, maar het kan elkaar wel aanvullen, legt Larik uit:Denk aan een kunstenaar die de buitenruimte gebruikt om een sculptuur neer te zetten. Dat kan bijvoorbeeld iets toevoegen aan een concert”.  En dat getuigt maar weer van de creativiteit die deze plek nu al ademt. Maar ‘af’ is het nog allerminst. “Nee, zeker niet. Er zijn nog genoeg ideeën en we staan open voor ieder experiment”, sluiten de twee geheimzinnig af.

Wil je de sfeer zelf proeven? Check de openingstijden op de website en ga langs. Op 27, 28 en 29 mei staat het officiële openingsweekend gepland. Het programma daarvoor volgt nog.