Eén van de lichtpunten in de culturele corona-armoede was dit weekend de terugkeer van HE:LEEN festival. We bezochten zowel het middag- als het avondprogramma. In dit deel ons verslag van de middag.

Na een gedwongen pauze van een jaar keerde HE:LEEN festival met een nieuwe opzet terug naar Rotsoord en omgeving. Door de aanhoudende coronamaatregelen heeft de organisatie het plan verschillende keren moeten aanpassen. Het resultaat van die veranderingen was dat alle concerten naar binnen zijn verplaatst en voorzien zijn van zitplaatsen. Het muziekprogramma vond plaats in De Helling en in The Drain, een nieuwe ruimte van restaurant LE:EN. Voor het middagprogramma gold een maximum van 50 bezoekers in De Helling en 100 bij The Drain. Die middagsetting was coronaproof, waardoor er geen coronatoegangsbewijs nodig was. ‘s Avonds had je wel een coronatoegangsbewijs nodig, waardoor er meer bezoekers naar de optredens konden gaan.

Het middagprogramma bestond voor een groot deel uit lokale hiphop-acts. In De Helling zagen we zowel de gevestigde als nieuwe orde in Utca hiphop op het podium. De middag werd geopend door de drie winnaars van de Open Call voor jong hiphoptalent: Mandy, Lo Dosanto en Destiny*, waarbij vooral de uit Nieuwegein afkomstige Lo Dosanto indruk maakte. Daarna zagen we achtereenvolgens Amersfoorter Della Dix, die onder andere een track dropte van zijn EP die dit najaar verschijnt, en Utca legendes Reazun met John Konatty en J.A.E.. De middag in De Helling werd afgesloten door een ‘uitverkochte’ dubbelshow van Bigbobbybitch, Berki en Nelcon. Voor sommige jongere bezoekers was de ontlading zo groot dat ze lastig op hun stoel konden blijven zitten. Na enige aansporing namen ze hun zitplek echter weer in.

(tekst gaat verder onder de foto)

The Drain bevindt zich aan de achterkant van restaurant LE:EN en is een prima nieuwe plek voor een festival of andere (muzikale) events. De 100 beschikbare zitplekken waren verdeeld over binnen en buiten. Mede door de buitenplekken en het goede weer, kreeg je ook zittend het gevoel alsof je weer bij een ‘normaal’ festival was. Op die locatie werd er gespeeld door singer-songwriter Laura Sjin, Parhasard (R&B, funk en soul) en Mooon (psychedelische garage blues). Het middagdeel werd daar, met een ondergaande zon als backdrop, afgesloten door een dansbare show van COLLIGNON.

(een uitgebreide fotoreeks onder de foto)

Gezien: HE:LEEN festival 2021, middagdeel, zaterdag 4 september 2021 @ Rotsoord