Vorig jaar zomer troffen Nuno Dos Santos en Shari Klein elkaar op camping De Lievelinge in Vuren. Een jaar later ligt de vier tracks tellende EP Pad op de plank en daarvan zijn inmiddels eenzelfde aantal remixes verschenen. We spraken de twee over de totstandkoming van dit project, de stap uit hun comfortzone en de toekomstplannen.

Camping De Lievelinge dus, de plek waar de eerste plannetjes voor de EP Pad werden bekokstoofd door Dos Santos en Klein. “Ik verbleef daar vorig jaar juli voor een week en daar deed Shari een spoken word performance over seksualiteit. Dat was geweldig! We raakten aan de praat en besloten samen muziek te maken”, blikt Dos Santos terug. En dat plan werd niet veel later gerealiseerd. Diezelfde zomer nog zijn de twee de studio ingedoken om te kijken wat er gebeurt als je spoken word samenbrengt met elektronische muziek.

Een niet alledaagse combinatie, eerder uniek. En ook bijzonder, legt Klein uit: “Wat ik doe met spoken word is een uitlaatklep geworden van wat er in mij leeft. Maar het schrijven daarvan omvat het niet, ik wil het voordragen. En daarom vind ik het nu heel vet om mijn teksten met de muziek van Nuno te horen, omdat het ineens een heel andere lading krijgt”. Voor Dos Santos is deze samenwerking net zo bijzonder, maar wel op een andere manier. Hij vergelijkt het met het maken van een collage: “Ik heb goed geluisterd naar de teksten van Shari en daar zocht ik muziek bij. Zo is ‘Maan’ vrij duister geworden, omdat die muziek heel goed bij de tekst past. Maar stel dat je daar mooie strings onder zet, dan is het opeens uplifting.”

De EP wordt goed ontvangen door noemenswaardige dj’s. Zo draaide Elias Mazian de track ‘Fruit’ al in één van zijn Private Hearts sessies en was ‘Dwaal’ te horen tijdens een uitzending van radio-dj Tom Ravenscroft op de Britse radiozender BBC 6. Overigens kreeg Dos Santos na die uitzending nog een mail van een producer van dat radiostation met de vraag of de teksten niet te seksueel waren. Maar het tofste was misschien wel dat Sandrien de track ‘Pad’ mídden in haar set draaide, vertelt Dos Santos “Ik zag een filmpje dat ze het tijdens haar set gewoon tussen house en techno draaide, echt peak-time! Ineens hoor je dan een Nederlandse stem, daar keken mensen natuurlijk wel van op.”

Zelf hebben Dos Santos en Klein tot nu toe twee keer samen opgetreden. De eerste keer was op camping De Lievelinge in een bijzondere setting, weet Klein nog goed: “Ja, dat was enorm sfeervol. Iedereen lag op kleedjes, er was een kampvuur en mensen dronken chai thee”. Het tweede was in LE:EN, wat overigens de eerste echte gig was. Daar voelde Dos Santos een andere energie dan hij gewend is. Hij vond het zelfs een beetje spannend: “Ik kende die energie niet. Normaal staan mensen voor me te dansen, maar dat was nu niet het geval. Er stond zelfs een man heel boos te kijken, maar dat bleek zijn geconcentreerde blik te zijn. Hij was gewoon aan het luisteren.”

Voor de fans van Dwaalgast en Shari Klein is er goed nieuws. Er komt namelijk een album aan, geheel in dezelfde sfeer als Pad. De twee hadden van tevoren geen idee wat het voor ze zou betekenen. “Uiteindelijk is het beter opgepikt dan we hadden verwacht, En dat we gaan optreden vind ik het allerleukst!”, zegt Shari met een brede glimlach. “Ja, ik heb ook écht zin in de EKKO show”, blikt Dos Santos vooruit op aanstaande vrijdag, wanneer ze het poppodium aan de Bemuurde Weerd bestijgen.

Te zien: Dwaalgast en Shari Klein, vrijdag 29 oktober 2021 @ EKKO. Er zijn nog kaarten beschikbaar.