25 september haalden veel muziekliefhebbers opgelucht adem: sinds die dag is de anderhalve-metersamenleving verleden tijd en mogen poppodia en concertzalen weer ‘normale’ concerten organiseren. Staand naar een bandje kijken, terwijl je het zweet van je buurman ruikt en iemand op je tenen trapt, om bier te gaan halen, wat hebben we dat gemist. Met een opgewonden gevoel als voor een eerste schoolreisje togen we deze vrijdagavond naar dB’s voor een ouderwets avondje black metal met Doodswens en Verwoed.

Rond de klok van acht uur is het al gezellig druk in oefenstudio en podium dB’s. Een groot contrast met drie weken eerder, toen Grafjammer nog in een nachtclub-achtige setting moest optreden voor 30 man publiek, dat braaf aan tafeltjes en stoeltjes zat. Het is wel even wennen, want het zitgedeelte is afgeschermd en alleen toegankelijk als je aan de bar iets besteld en daarna de veelbesproken Coronacheck QR-code laat scannen. We hebben het er graag voor over, want met Doodswens en Verwoed belooft het een topavond voor black metalliefhebbers te worden, met het aanstormende vrouwelijke duo uit Eindhoven en een van de grote namen uit de Utrechtse black metalscene.

Rond half 9 gaat de zaal open en vormt zich een rij, die iets langer is dan normaal, omdat nog niet van iedereen de QR-code is gescand. Dit soort dingen zullen we de komende tijd voor lief moeten nemen, maar goed, alles beter dan helemaal geen concerten. Doodswens doet gelukkig rustig aan en begint pas als de zaal goed gevuld is. Wie al binnen is, wordt in de juiste, occulte stemming gebracht met de geur van wierrook, dat brandt op een soort altaar dat aan de zijkant van het podium staat, compleet met geitenschedels en pentagrammen.

Doodswens werd in 2017 in Eindhoven opgericht door Inge van der Zon en Fraukje van Burg. Of je het nu leuk vindt of niet, feit is dat twee jonge vrouwen die brute black metal maken al snel in de spotlight staan. Dit resulteerde in 2019 al in een optreden op Roadburn en amper een week geleden nog op het prestigieuze Soulcrusher festival in Nijmegen. Zeer verdienstelijk voor een band waarvan de eerste langspeler nog moet verschijnen, Lichtvrees staat namelijk voor december op de planning.

Doodswens

De eerste vlieguren heeft Doodswens dus al gemaakt op het moment dat ze in dB’s het podium opklimmen. Voor het materiaal is het allemaal echter nog wat onwennig, want tijdens het eerste nummer schiet de schouderband van de gitaar van Van Burg los. Gelukkig kan dit met wat hulp vanuit de backstage snel gerepareerd worden, maar het legt wel gelijk bloot wat er gebeurt als letterlijk de helft van het bandgeluid wegvalt, omdat gitaarspelen even onmogelijk is. De muzikale basis is smal met slechts twee muzikanten, hoewel het natuurlijk wel goed past binnen de ‘do it yourself’ mentaliteit die de black metal kenmerkt. Ook de geluidsman van dB’s is nog wat onwennig, want het duurt even voor we de black screams van Van Burg kunnen horen. Gelukkig herstelt Doodswens zich snel en zet een lekker heftige show neer, waarin naast veel blast beats toch ook af en toe ruimte is voor melodie. Van Doodswens gaan we de komende jaren ongetwijfeld nog meer horen en het full length debuut Lichtvrees is iets om eind dit jaar naar uit te kijken.

Doodswens

Doodswens

Dan is het de beurt aan Verwoed, het eenmansproject van Erik B., dat zich inmiddels met recht een van de vaandeldragers van de Utrechtse black metal mag noemen. Na het verschijnen van het eerste full length album De Val en de geweldige releaseshow iets meer dan twee jaar geleden is Verwoed, na de gedwongen coronapauze, terug in dB’s. De plek die zoveel betekent voor Erik en veel andere Utrechtse muzikanten, zoals hij eerder al aangaf in een interview met 3voor12 Utrecht. Verwoed is dus officieel  een eenmansproject, maar voor live optredens weet Erik altijd een groep uitstekende muzikanten op te trommelen met bakken ervaring in bands als Dool, Terzij De Horde, Herder of Grafjammer. Op de planken staat dus een complete bandbezetting, met twee gitaren, bas, drums en Erik zelf achter de microfoon en dit toont gelijk het verschil aan met Doodswens, want Verwoed plettert vanaf minuut één een overrompelende muur van geluid neer. Wie na anderhalf jaar zonder concerten zijn oordoppen niet meer kon vinden, zal daar spijt van hebben en na deze show toch nog eens op zoek gaan, want Verwoed kent geen genade. De muzikanten mogen dan wel ‘hired guns’ van Erik zijn, ze staan als een geoliede machine op het podium en vanavond is deze machine een pletwals. De zang is atypisch voor black metal, want het is meer een soort brullen, maar het past goed bij de muzikale oerkreet die Verwoed wil zijn en deze keer zeker is… Een oerkreet die wil zeggen: we zijn er nog! We mogen weer! De boodschap landt bij het publiek, want in de zaal neemt het aantal mensen dat gedurende de show flink staat te headbangen flink toe. Iedereen is blij er weer te zijn, blij dat ze niet meer op een stoeltje hoeven te zitten, blij dat er geschreeuwd mag worden, of zwaaien met vuisten of haar.

Verwoed

Verwoed

Om het cliché toch maar van stal te halen: het voelde echt weer als vanouds en vertrouwd en van vooraf gevreesde onwennigheid was al snel niets meer te merken. Duimen dus dat het dekselse virus de komende maanden een beetje in toom gehouden kan worden en dat we de komende winter nog maar vaak mogen genieten van dit soort avonden in dB’s. Zolang dat nog kan op deze unieke plek, maar dat is weer een ander verhaal.

(onder de foto staat een galerij met foto's van Doodswens en Verwoed)

Verwoed

Gezien: Verwoed en Doodswens, vrijdag 8 oktober 2021 @ dB’s