Vanaf vrijdagnacht kan de live industrie de deuren weer helemaal open gooien. We zetten op een rij wat er de komende weken te doen is in het nachtleven in de provincie Utrecht.

Update 9 juli 2021: door de oplopende besmettingen heeft het kabinet veel nieuwe beperkingen afgekondigd. Het kabinet heeft besloten dat evenementen en festivals alleen kunnen doorgaan met een zittend publiek, vaste plekken en op 1,5 meter afstand. Ook moeten vanaf 9 juli clubs, discotheken en horeca dicht vanaf middernacht, en moeten ze werken met vaste zitplekken en 1,5 meter afstand. Die maatregelen gaan zaterdagochtend al in en blijven tenminste tot en met tenminste 13 augustus gelden. Hier lees je meer.

Uit de persconferentie van vorige week bleek dat er geen eindtijden, geen gedeeltelijke capaciteit, geen anderhalve meter en geen mondkapjesplicht meer zijn. Een voorwaarde is wel dat er met zogenaamde ‘toegangsbewijzen’ wordt gewerkt. Dat is een verwarrende term, maar het betekent dat je moet beschikken over een negatieve test die jonger is dan 40 uur, een vaccinatiebewijs óf bewijs dat je minder dan zes maanden geleden corona hebt gehad. Snel na deze gemeldde versoepeling gingen de eerste aankondigingen en voorverkopen online.

Hieronder zie je wat er de komende weken te doen is in het nachtleven in de provincie Utrecht. Daarbij focussen we ons nu op de dansavonden in clubs en poppodia. Wat er op én met de festivals gebeurt kun je vinden in dit overzicht.

Club Basis
Basis begint trapt af met een openingsweekend dat in no time uitverkocht was. Op het eerste moment dat het officieel kan (vrijdag 25 juni om 23.59 uur) is er een re-opening night met Luuk van Dijk, Wouter S en Danny Brouwer. Op zaterdag 26 juni wordt er 15 uur geraved met Remco Beekwilder, Tim Tama, Cynthia Spiering, Grace Dahl, Dissolver (live), DIØN en Dave Mech (live). Ook het programma voor het weekend van 2 en 3 juli staat al online. Basis heeft een FAQ-pagina waarin staat hoe het testen werkt.

Club Poema
Poema wilde starten met een editie van Karakter (De Opening) op zaterdag 26 juni om 23.00 uur. Omdat die al heel snel was uitverkocht hebben ze er een pre-party op vrijdag voorgeplakt. Die start - vergelijkbaar met Basis - om 23.59 uur. Daarnaast heeft Poema op zondag 27 juni nog een editie van Tiny Techno staan (15.00 uur). Poema verwijst naar testenvoortoegang.org voor het maken van een testafspraak en meer informatie.

Club WAS.
Op de website van Club WAS. staat nog geen programma maar in podcast De Machine vertelde programmeur Veronique de Leon dat ze voor september twee avonden heeft staan. Het nieuws van de versoepeling is voor WAS. iets meer schakelen dan voor andere podia. De ruimte wordt namelijk ook nog gebruikt voor andere activiteiten. Daarnaast betekent het pop-up concept van WAS. dat er per editie licht en geluid moet worden gehuurd en op- en afgebouwd. Daardoor zijn ze wat minder flexibel. Update: vrijdagmiddag is er een event aangekondigd voor zaterdag 31 juli. Houd de WAS.-agenda dus in de gaten.

TivoliVredenburg
TivoliVredenburg heeft gisteren een uitgebreid programma met clubnights aangekondigd, dat begint vanaf vrijdag 13 augustus. De eerste avond is voor Pop-O-Matic. Verder kun je onder andere naar Remember The Future (met Joris Voorn & Tinlicker),  Vunzige Deuntjes en No Diggity. Op vrijdag 13 augustus is ook de eerste editie van Zeg Maar UUU, een nieuwe avond met ‘futuristische en dansbare elektronische geluiden’. Op die eerste avond staan Luke Cohlen & Tala Drum Corps, Latoya & Dutchafro. TivoliVredenburg verwijst naar Testen voor Toegang en CoronaCheck.nl.

De Helling
De Helling houdt de deuren nog even gesloten omdat ze middenin een verbouwing zitten. Het podium hoopt de werkzaamheden begin augustus te hebben afgerond en dan ‘frisser en fruitiger dan ooit’ terug te keren. 

EKKO
EKKO blijft deze zomer nog even dicht. De komende weken wordt er een nieuw geluidssysteem geïnstalleerd en het café krijgt een nieuw ventilatiesysteem dat aan de meest recente eisen voldoet. De komst van het nieuwe geluidssysteem zorgt volgens EKKO voor een verbetering van de club-beleving. Deze zomer zijn er echter nog even geen clubnachten. Wel is er programma op locatie (TivoliVredenburg en De Nijverheid).

FLUOR Amersfoort
FLUOR start het nachtleven op zaterdag 9 juli met een editie van Nachtwerk. De line-up is nog niet bekend. Op de website wordt uitgebreid verwezen naar Testen voor Toegang.

De stadsambassadeurs van Thirty030 zijn een campagne gestart om de opening van het Utrechtse nachtleven te ondersteunen.