TAXIKAT heeft vandaag zijn nieuwe single ‘De Koe’ uitgebracht, met daarop één van de laatste opnames van de legendarische zanger/muzikant Bob Fosko (De Raggende Manne).

Tijdens de afscheidstour van De Raggende Manne werd de Utrechtse band uitgenodigd om mee te gaan als support en deed frontman Thijs Heij mee als gastzanger. Daarna ontstond het idee om een duet op te nemen, gebaseerd op een geschonken liedtekst van Bob Fosko zelf. Twee maanden voor zijn dood zong Fosko zijn partij in met als resultaat ‘De Koe’, een expressief nummer, dat kraakt en schuurt. We vroegen Heij naar de samenwerking met Fosko en de plannen voor de komende periode.

Ontstaan van ‘De Koe’

In 2019 speelde TAXIKAT zijn eerste show als voorprogramma van De Raggende Manne. “Het was voor ons als 'nieuwe' band erg leerzaam om op te trekken met een doorgewinterde, tegendraadse band die ons ook nog een podium gaven”, vertelt Thijs Heij. “De werkwijze van nooit repeteren en vooral het 'kijken wat er ontstaat' was voor ons een verademing als tegengeluid van hitjes schrijven, alles moet perfect en mooi klinken, en vrolijk lachen op de radio. Daarnaast vielen wij erg goed bij het publiek van de Raggende Manne. Wat voor de verandering ook wel eens leuk was.”

Omdat ze Bob Fosko en de Raggende Manne een beetje als geadopteerde, geestelijk vaders zagen, besloten ze om een kleine ode aan de Manne te maken. Heij vroeg aan Fosko of hij nog een tekst over had die ze mochten gebruiken. “Hij mailde mij drie teksten en we gingen ermee aan de slag. En geheel in de stijl van Fosko en de Manne: niets afspreken, geen toonsoort of ritme, laat het maar gebeuren. Twee minuten later stond de hele basis van 'De Koe'.”

Daarna heeft de band snel een opnamesessie ingepland bij Erny Green van Studio Vuurland en in een paar takes stond het hele nummer erop. “Niet veel later reed ik met bassist Sjoerd naar Amsterdam en namen we Fosko's zangpartij op in zijn huis. Dit was vlak voor kerst in 2019. Twee maanden later overleed Bob.”

(tekst gaat verder onder de single en de foto)

TAXIKAT

Over de invloed van Bob Fosko

Thijs Heij is al langer beïnvloed door Bob Fosko, in het schrijven van teksten en misschien nog wel meer door zijn compromisloze, eigen visie. “Bob Fosko, die ik kende als Geert, heeft mij en mijn band heel erg onder zijn vleugels genomen in zijn laatste levensjaar. Onder andere door mij als gastzanger mee te nemen tijdens afscheidstour van de Raggende Manne. Ik heb altijd al naar zijn muziek geluisterd en dat heeft mij als zanger en tekstschrijver heel erg beïnvloed. Gewoon niet te moeilijk doen en zeggen waar het op staat. Als tekstschrijver heb je heel makkelijk de neiging om veel woorden te zoeken om daarmee allemaal diepe gevoelens uit te drukken over bijvoorbeeld het soms moe worden van mensen om je heen en niet begrepen worden. Fosko heeft mij daarin geleerd dat het gewoon kort en bondig kan: 'GA VAN ME RUG!'.”

“Daarnaast stond hij ook voor het volgen van je eigen visie, soms tegen de stroom in. 'Want van dat roeien tegen de stroom in, krijg je spierballen' zei Geert. Mensen vinden altijd overal iets van en het is aan jou om die mensen maar te laten schreeuwen wat ze willen. Als je er zelf van overtuigd bent dat je op de goede weg zit, moet je die gewoon volgen. Compromisloos. En los van alle wijze lessen als inspirerende verbinder was Geert een hele goede, lieve en enthousiaste man. One of a kind.”

(tekst gaat verder onder de foto)

TAXIKAT

Toekomstplannen

TAXIKAT bestaat nog steeds uit Youri Lentjes, Sjoerd van Reeuwijk (eerder in Secret Handshake Club) en Beau Ringeling (eerder in Mary Fields). De band heeft wel een jaar stilgelegen. Heij: “Door omstandigheden was een van onze bandleden even van de radar gevallen. Maar die hebben we inmiddels teruggevonden en hij is weer 'ready to fuck'. Daarnaast was er iets met een pandemie en ben ik zelf inmiddels getrouwd. Allemaal redenen om de band even uit het oog te verliezen. Maar het grote voordeel van een band die al klinkt als een roestige tractor is: die roest blijft wel zitten!”

In het voorjaar van 2019 verscheen debuutsingle ‘Ik Ben de Kapitein’. Begin 2020 stond de band in de startblokken om de studio in te gaan. Door corona ging dat echter niet door. “Nu kan het weer, maar we hebben geen zin om dat hele plan op dezelfde manier uit te voeren”, legt Heij uit. “Dat moment is voorbij. Maar er is altijd weer een nieuw moment met nieuwe ideeën. Ik heb weer een stapel nieuwe teksten, waarvan ik al een deel heb opgenomen voor mijn nieuwe soloplaat Modern Treurig, die ik ergens deze zomer online zet, en de rest gooi ik in de groep. Het plan is nu om deze (na)zomer een plaat op te nemen. Alles live en one-takers en het vooral ter plekke laten ontstaan. Geen afspraken, niet moeilijk doen. We zijn klaar met dat geneuzel. Gewoon 1, 2, 3 en gaan.” Zoals Bob Fosko het misschien ook wel zou hebben gedaan.