Voor veel van jullie is de vakantie waarschijnlijk al begonnen. Festivals en échte live shows zullen nog wel even duren en wat betreft nieuwe muziek wordt het ook rustiger. Mede daarom kan het een goed moment zijn om eens een podcast te beluisteren die (grotendeels) over popmuziek in de provincie Utrecht gaat. We hebben er een aantal voor je op een rij gezet, en die aangevuld met enkele podcasts die niet per se over popmuziek in Utrecht gaan maar hier wel gemaakt worden. Een paar daarvan zijn al afgerond, maar er zijn er ook die periodiek terugkeren.

‘Het Poppodium van de Toekomst’ van EKKO

EKKO bestaat in 2021 35 jaar. Naar aanleiding daarvan heeft het podium een zesdelige podcastreeks gemaakt waarin twaalf gasten uit de muziekindustrie vertellen hoe poppodia zijn gekomen waar ze nu staan, welke veranderingen er gaande zijn en wat er volgens hen nog zou moeten veranderen om poppodia levensvatbaar te houden. Kortom: hoe ziet Het Poppodium van de Toekomst eruit? Tussen de twaalf gasten zitten Marlies Timmermans, Sytse Wils, Maurits Westerik, Annelotte de Graaf, Dennis Rochat en Veronique de Leon.

Frequentie: zes afleveringen

Utcast

Utcast is een initiatief van drie Utrechtse huisgenoten die het idee hadden dat er in Utrecht heel veel mensen zijn die iets met hiphop doen, maar weinig met elkaar in contact komen. In het eerste seizoen gingen ze op zoek naar de mensen die muziek maken, feestjes organiseren en allerlei soorten kunstenaars om te onderzoeken hoe je elkaar sterker kunt maken. Inmiddels zijn ze erachter dat Utrecht veel te bieden heeft in de hiphop subcultuur. Seizoen 2 is net begonnen en met onder andere Rens PetersSiNNiWaViRoosmarijn ReijmerJosbros, J.A.E en Nelcon. spreken ze over wat ze bezighoudt, wat hun dromen zijn en wat ze willen meegeven.

Frequentie: periodiek

‘Uitgedanst’ over de impact van het dansverbod op het Utrechtse nachtleven

Na een korte opening is het nachtleven weer ‘gesloten’. In de podcastserie ‘Uitgedanst’ gaan podcastmakers Freek Schröder en Kurt Kooiman op onderzoek uit in het Utrechtse nachtleven en proberen ze een antwoord te vinden op de vraag: wat is de impact van het dansverbod tijdens de coronacrisis? In drie afleveringen vertellen diverse betrokkenen vertellen over het afgelopen jaar, de huidige situatie en de verwachtingen over de toekomst. Zo worstelen poppodia TivoliVredenburg en De Helling met hun publieke taak en hebben clubs als Basis en WAS grote moeite om het hoofd boven water te houden. Artiesten zitten al maanden thuis en jongeren missen een uitlaatklep en sociale interactie.

Frequentie: drie afleveringen

Utrecht Popcast

In normale tijden is in Utrecht zo veel te zien en te doen dat zelfs culturele omnivoren er duizelig van worden. Dat geldt ook voor live muziek. In de Utrecht Popcast geven Paul Nederveen, Sarah Oranje, Nuno Dos Santos en David Achter de Molen je iedere maand vier concerttips uit hun stad Utrecht.

Frequentie: één keer per maand

Zever op Zondag

Vanuit Amersfoort worden verschillende podcasts gemaakt. De Wilde Haren met Jiggy Djé heeft veel verschillende onderwerpen en gaat niet per se over Amersfoort. Van Zanten de Podcast (of Schuimmarcheerders zoals hij nu heet) gaat over Amersfoort en heeft af en toe muziek. De combinatie Amersfoort en muziek kwam het best tot uiting in Zever op Zondag, waarin gastheer Bernard Van Gellekom en een wisselende co-host je aan de hand van gasten en artiesten langs de lokale muziek voerden. Van de nieuwste talenten tot de vergeten legendes. Daarbij is er veel ruimte voor onzin, nerd talk en ander muzikaal gezever. Van Zever op Zondag zijn tien afleveringen gemaakt, tijdens de eerste maanden van de coronacrisis.

Frequentie: tien afleveringen

Plotscast

De plotscast is “een podcast van bekende en aanstormende woordkunstenaars, muzikanten, filosofen, dichters, dromers en ook-niet-weters.” De plotselinge confrontatie met het coronavirus en het daardoor wegvallen van podia en festivals leidde tot de spontane actie om een nieuw podium te creëren in de vorm van een podcast. Inmiddels zijn er al bijna dertig afleveringen, die als het kan live worden opgenomen in De Nijverheid.

Frequentie: tweewekelijks, de laatste is op 8 augustus 2021 verschenen

Utrecht Uitcast

Onder de naam Utrecht Uitcast maakt Uitagenda Utrecht een periodieke podcast over al het moois dat Utrecht aan kunst en cultuur te bieden heeft. In elke aflevering gaat presentatrice Pam van der Veen in gesprek met Utrechtse makers over hun werk, hun inspiratie en nog veel meer. De podcast heeft onderwerpen uit het theater, film, verhalen en nog veel meer, en ook muziek. Er zijn al afleveringen gemaakt met Karindra Perrier (Faradays), Spinvis en Laurens Ham (over zijn boek ‘Op de vuist’, waarin hij de geschiedenis schetst van Nederlandstalige protestliederen).

Frequentie: periodiek

St. Paul's Boutique

St. Paul's Boutique is niet een podcast over Utrecht maar wel gemaakt door een Utrechter. De podcast is je “wekelijkse uitvlucht. Plaatjes, wat praatjes en een hele hoop goede zin.” DJ St. Paul koppelt nieuwe releases aan relevante keuzes uit het verleden. Hij geeft een subjectieve kijk op popcultuur met een extra oog voor onderbelichte zaken. St. Paul heeft regelmatig een gast in zijn podcast.

Frequentie: één keer per week

Zes Losse Tanden en Klap van de Molen

Zes Losse Tanden en Klap van de Molen

Deze door David Achter de Molen gemaakte podcasts zijn cq waren vooral gericht op luisteraars in het hele land. Klap van de Molen is een klein jaar geleden gestopt en had met co-hosts en sidekicks als Martijn Groeneveld, Alfred van Luttikhuizen en Sarah Oranje (naast anderen) echter een sterk Utrechts accent. In Zes Losse Tanden bespreken en draaien Peter van der Ploeg (NRC), Gert-Jan van Aalst (Epitaph Records) en David Achter de Molen (John Coffey) elke maand de zes tofste rock-releases. Ook niet echt gericht op Utrecht maar in het hardere segment sowieso een aanrader en de toffe bij dB’s gemaakte publiciteitsfoto’s geeft deze podcast sowieso een gunfactor.

Frequentie: maandelijks