Dromerige klanken en heldere vocalen zijn altijd al definiërend geweest voor het geluid van Rósa Trujillo. Met haar soloproject Kai Needie laat ze zomerse, kleine liedjes horen waarbij wederom goed valt weg te dromen. Als kind was ze al gefascineerd door geluid en als puber maakte ze hele demo’s van spacy klanken. Op een zonnig terras vertelt de IJslands/Utrechtse muzikante hoe ze van mooie klanken speelse liedjes is gaan maken.

Zo’n twee jaar geleden ging Rósa, geïnspireerd door een HKU-docent, de uitdaging aan: twee weken lang elke dag een liedje maken. Zodra ze opstond, nog voor de eerste koffie of de krant, ging ze op zoek naar geluid. De liedjes die daaruit ontstonden bracht ze in kleine kringen naar buiten onder de naam Kai Needie. Die naam is dit keer niet afgeleid uit het IJslands (FOSS betekent daarin waterval) maar uit het Brabants. “Het is eigenlijk ontstaan als grapje, omdat mensen me soms needy vinden,” lacht Rosa. “Maar het leuke eraan vind ik dat je het kan lezen als de naam van een persoon. In mailtjes wordt ik dan ook vaak aangesproken met ‘Hey Kai’”.

Dit soloproject is dan ook vooral bedoeld om leuk te zijn. “Het zijn kleine liedjes, die ik in korte tijd van idee naar eindversie breng. Als FOSS schrijven we met z’n vijven aan onze nummers, iedereen heeft dan zijn eigen idee van wat het moet worden en wil er zijn eigen ei in kwijt. Dat is dus best een uitgebreid proces en vaak is de laatste versie van een liedje heel anders dan het originele idee, of zelfs anders dan de laatste demo. Voor mezelf vind ik het soms juist leuk om het simpel te houden. Het was voor dit project belangrijk dat het originele idee in ieder liedje terug te horen is. De liedjes die je op de EP hoort zijn dan ook eigenlijk puur de demo’s, maar dan net iets meer aangekleed.”

Van de eerste veertien liedjes is echter niks op de EP te horen. De songs daarop komen voort uit een inspirerend bezoek aan haar ouders in IJsland afgelopen december. “Ik had daar eigenlijk niet zoveel te doen, dus ging ik op een gegeven moment uit verveling langs bij de muziekschool waar mijn moeder werkt en heb ik daar wat crappy gitaartjes opgepakt. Toen ben ik wat liedjes gaan schrijven en ontstond het idee daar een EP van te maken. Uiteindelijk is dat ook mijn afstudeerproject geworden.” 

Dat liedjes maken doet Trujillo al van jongs af aan. Als kind van twee muzikanten was muzikaliteit alom aanwezig en hoewel ze vooral is opgegroeid met jazz en klassieke muziek zat de eigen sound er al vroeg in. “Dat dromerige van de liedjes die ik nu schrijf heeft er altijd wel in gezeten. Als puber kon ik al helemaal betoverd raken door mooie klanken, Ik heb nog hele oude demo’s waarop ik alleen maar wat spacey geluid produceer. Destijds schreef ik daar ook wel liedjes mee, maar pas later, met FOSS en nu met Kai Needie ben ik dingen ook gaan afmaken en uitbrengen”.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Wie is Kai Needie?

Rósa Trujillo is frontvrouw van FOSS, waarvan eind 2019 de 2e EP All I Ever Wanted verscheen. Ze is opgegroeid in IJsland en studeert binnenkort  af in muziek & technologie aan de HKU.

Dit proces leidt net als bij FOSS tot dromerige popsongs. Toch heeft de dromerigheid op debuutsingle ‘Let’s go to a party’ een wat speelser tintje. Op het eerste gehoor lijkt het een lekker luchtig liedje te zijn over een nachtje stappen, maar beter luisteren onthult een diepere laag. “Ik vind het tof om met dat contrast te spelen, daarmee probeer ik dat soort thema’s voor mezelf ook wat luchtiger te maken. Het naar een feestje gaan is op de single juist ook escapisme, had je nou echt gewoon zin een een feestje of ging het stiekem gewoon niet zo goed en wilde je daarom op stap?”

Aan het eind van het nummer klinkt dan ook een desintegrerend gitaartje dat gelijk staat met toenemend dronkenschap. “Die gitaar heeft Stijn Post (aka Muylike, toetsenist FOSS, red.) ingespeeld. Hij heeft de EP geproduceerd en afgemixt, en heeft ook nog geholpen tijdens het maken van deze videoclip. Daarop komt het thema ook net op een andere manier naar voren. In eerste instantie gaat ‘Let’s go to a party’ erover dat degene met wie ik eigenlijk wil zijn dat verlangen niet zozeer wederkeert, en is dat feestje een vlucht voor de pijn die daarmee gepaard gaat. In de clip kom ik er juist achter dat ik het ook naar mijn zin kan hebben zonder die persoon. Isabelle I. Hauschildt heeft het script geschreven en de art-direction gedaan voor die clip, wat het nummer ook nog een krachtige boodschap meegeeft: ‘Ik heb jou niet nodig om het leuk te hebben’.”

De EP van Kai Needie gaat Troubles heten en komt in september uit. De videoclip van debuutsingle ‘Let's go to a party’ is vanaf vandaag hier te bekijken.