Nick van Tergouw, aka Bon Sjef, kennen we als rapper, presentator bij shows en festivals en als barman in dB’s. Altijd bezig zijn en nieuwe dingen ondernemen is wat hem kenmerkt, maar hoe heeft hij dit gedaan tijdens de lockdown? We spraken hem over zijn eigen plannen en ideeën, en over de Utrechtse hiphop-scene anno 2020.

Hoe gaat het met je? Heb je de hele lockdown in je studio gezeten of heb je helemaal geen muziek gemaakt? 

“Ik heb muziek gemaakt, maar ben ook bezig geweest met het uitdenken van andere ideeën en concepten. Ik organiseer bijvoorbeeld de Jam030 in dB’s en ben gaan nadenken over hoe we die kunnen oppakken als we weer mogen. Wat betreft muziek heb ik gekeken welke richting ik op wil gaan. Ik maakte eerst meer houseachtige/dansbare muziek als duo met Phil Ballins, nu ga ik terug naar de roots. Minder dat hele dansbare, maar echt terug naar de old school hiphop en het rappen.”

“Daarnaast wil ik ook steeds meer mezelf laten zien door over persoonlijke dingen te schrijven, bijvoorbeeld over het feit dat ik nu nuchter door het leven ga. Ik heb nogal wat heftig drank- en drugsgebruik gehad, vooral in de periode dat we veel optredens hadden. Vorig jaar heb ik ervoor gekozen om dat anders te doen en ben ik in detox gegaan. Dat heeft veel invloed gehad op de keuzes die ik heb gemaakt de afgelopen maanden. Twee weken nadat ik uit detox kwam, begon de lockdown namelijk. Dat heeft voor mij heel veel perspectief geboden omdat ik van een heel druk leven naar ‘ik hoef even niks’ ging. Ik had veel tijd en energie om na te denken.”

Hoe is het je gelukt om tijdens de lockdown niet terug te vallen? 
“Door bezig te blijven. Na ongeveer anderhalve maand in de lockdown heb ik weer contact gezocht met dB’s om te kijken wat we konden gaan doen. We zijn toen livestreams gaan doen en sinds kort mag daar ook weer publiek bij zijn. Ik ben ook veel bezig geweest met het contacteren van artiesten voor dat soort dingen. Ook heb ik een concept uitgedacht voor een live Instagram-talkshow samen met dj ELVILIA, 1-800-030. We wilden artiesten tijdens de lockdown een platform kunnen bieden. We nodigen hier vijf mensen met bijzondere hobby’s of artiesten uit voor een kort interview. Het is een soort podcast, maar dan live, waardoor mensen ook live kunnen reageren in de comments en vragen kunnen stellen. Dit buiten de box denken heeft heel veel voor mij gedaan, zowel op muzikaal als op uitvoerend vlak.”

Eén van je ambities is om de hiphoppers in Utrecht meer te laten samenwerken, bijvoorbeeld door de Jam030 avonden. Waarom is die samenwerking belangrijk? 
“Ik ben sowieso een voorstander van samenwerken. Samen sta je gewoon sterker. Utrecht heeft veel creatieve mensen, maar heel veel op eigen eilandjes. Je ziet elkaar wel, je hoort elkaar wel, maar er wordt niet echt met elkaar over gesproken. Ik ben echt een voorstander van het voeren van een dialoog. Jij hebt een nummer gemaakt? Oké, vertel me erover en laten we in gesprek gaan over jouw muziek. Vanuit die dialoog ontstaan vaak hele mooie dingen.”

“Ik heb ook een playlist op Spotify, Hiphop NL Bon Sjef’s favorieten, die ik twee keer per week update. Als ik zie dat jij een nieuw nummer hebt gemaakt dat ik vet vind, volg ik je op Instagram en neem ik contact met je op. Ik geef je een compliment over wat je doet. Ik vraag om de cover van de track, omdat ik hem in mijn lijst wil zetten. Dat kost mij geen punten, dat geeft mij alleen maar punten. Ik merk dat heel veel mensen daar leuk op reageren. Ik heb geen honderden volgers op die lijst, maar dat maakt ook niet uit. Het is belangrijk dat iemand die nog niet daar is, wel het idee heeft dat mensen het leuk vinden. Het feit dat jouw beste vrienden en familie dat zeggen is top, maar wanneer vreemde mensen dat zeggen, kan voor een artiest wonderen doen. Dat zeg ik omdat ik het zelf ook heb meegemaakt. Toen ik net in de scene kwam, merkte ik heel erg dat je niet werd gesupport als je nieuw was. Dat betekende ook dat mensen niet tegen je zeiden wat beter kan. Ik had graag gewild dat iemand dat tegen mij had gezegd toen ik zeventien of achttien was. Daardoor heb ik nu het gevoel dat ik wel in die positie moet gaan zitten. Als je er geen behoefte aan hebt, is dat ook helemaal oké, maar als ik mensen die ervoor openstaan op deze manier kan helpen vind ik dat supermooi om te doen.”

Wat kan er beter in de Utrechtse hiphop-scene? 
“Het lijkt soms alsof het in andere steden zoals Amsterdam of Rotterdam veel makkelijker gaat, maar wat die steden gemeen hebben is dat ze veel samenwerken. Ze praten met elkaar, ze supporten elkaar. Dat is wel iets wat ik soms mis in Utrecht. Ik wil daaraan gaan werken, voor mezelf en voor de mensen die ik vet vind. Uiteindelijk moet je het natuurlijk wel zelf doen, maar ik wil je helpen. Blijf vragen stellen. Ik denk dat mensen bang zijn om dom gevonden te worden als ze een vraag stellen. Durf te vragen. Durf je netwerk te delen. Dit betekent niet dat jij minder krijgt, de taart wordt alleen maar groter als we meer met elkaar delen.”

Wat zijn voor de komende tijd je eigen plannen? 
“Ik ben veel bezig met muziek, veel aan het samenwerken met andere artiesten uit Utrecht. In plaats van afwachten, doe ik het gewoon. Ik deel mijn ideeën en stuur veel berichten. Tot nu toe krijg ik als respons 100% ‘ja’ terug om samen te werken. Dat geeft heel veel energie. Ik ben ook programmeur van Stukafest, daar ben ik ook druk mee. Ik ben altijd bezig met mijn playlist en met het streamen. Als alles meezit komt de eerste single van mijn solo EP binnenkort ook uit. Ik blijf gewoon bezig.”

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Utrecht – hét online platform voor muziek uit de provincie Utrecht – is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, interviewers, social media-redacteuren en video-editors. Iedereen die vrijwillig een steentje met een journalistieke insteek bij wil dragen aan de Utrechtse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12utrecht.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina