Na drie succesvolle edities met onder andere bands als Tusky, Magnetic Spacemen en Kendolls, is het alweer tijd voor nummertje vier van Beastfest. Een avondje rock’n’roll, punk en hardcore, georganiseerd door de leden van Utrechtse band Wildebeast. De insteek is nog steeds hetzelfde als drie jaar geleden: een handvol bands voor weinig geld op een zaterdagavond.

Het brengt ons dit jaar niet naar De Stadstuin, in verband met een ander evenement. Maar er is verkast naar een minstens zo sfeervolle plek, direct in het centrum van Utrecht: Cultureel Centrum Moira. Met op de affiche X-Raiders, Abdomen, Searching For Relief en natuurlijk Wildebeast zelf. 

Er wordt goed afgetrapt met de posthardcore van Searching For Relief. Deze Utrechtse jongens spelen vanavond hun laatste show. Hoewel het voelt als een afscheid, is dat niet het geval. Al groep gaan ze namelijk verder. In een andere stijl en onder een andere naam. Het resulteert dan ook in een sappige show, met zelfs nog een crowdsurfer en een aardig bevolkte moshpit. Een hoofdstuk is afgesloten, maar de toekomst zal meer brengen. Volgende is Wildebeast zelf, die na meer dan drie jaar, vele optredens en een ep Ignite een vertrouwd strak optreden neerzet. Maar naast een gebruikelijke kraker als Casualties and Consequences, dat gaat over snuiven en whiskey drinken, is het hoogtepunt ironisch genoeg een cover van Frank Carter and The Rattlesnakes. Met I Hate You laat frontman Mark Mulders namelijk een dijk van een stem horen, en biedt het een mooi rustpuntje. 

Searching For Relief

Wildebeast

X-Raiders staat steevast garant voor een zweterig optreden, zaal na zaal, dag in dag uit. En zelfs met een halfvolle Moira spelen deze knotsgekke Amsterdammers alsof de lichaamsfuncties er weldra mee ophouden, en enkel adrenaline het hart nog doet pompen. Daar komt ook nog eens bij dat het muzikaal verrassend verfijnd is, met haast virtuoze solo’s en gelikte metalriffs. Songs als Fleshwound en Satisfaction worden met likkebaardend genoegen gespeeld. Richting het einde balanceert bassist Jackie Flawless zelfs nog op het balkon, voor hij er vanaf springt en wonderwel gevangen wordt door de aanwezigen. Een legendarisch Beastfest-optreden, nu al!

Met de nonchalante houding van het Friese Abdomen, lijkt het bijna een antithesis voor de X-Raiders. Maar schijn bedriegt, want muzikaal hakt en schuurt de punkrock als een tierelier. Van het eerst tot het laatste moment knalt dit jonge drietal een knallende set doorheen, gespeeld in sneltreinvaart. Abdomen straalt dus moeiteloos rock’n’roll uit in hun muziek, energiek en opgefokt als een dubbele espresso, gierend door het lijf in de vroege ochtend. 

X-Raiders

Abdomen

Hoe dan ook, drie jaar na de eerste editie draait Beastfest nog steeds om onvervalste rock’n’roll, recht voor zijn raap en een tientje de man. En dat is maar goed ook, want ook deze keer resulteerde het weer in gouden optredens van vier veelbelovende Nederlandse rockbands. Hopelijk wordt deze traditie in ere gehouden, want we kijken nu al uit naar de jubileumeditie. 

Gezien: Beastfest 4 met X-Raiders, Abdomen, Wildebeast en Searching For Relief, 21 september 2019 @ Cultureel Centrum Moira, Utrecht