Thorbecke IV is de nieuwe indieband van Rinze Voorberg. Je kent Voorberg mogelijk uit één van de andere bands waarin hij heeft gespeeld, zoals Conditionals, Baby Face Nelson, Kids With Guns of Romanovs. Thorbecke IV is de eerste band waarmee hij Nederlandstalige nummers maakt. Een bewuste keuze om dichter bij de kern te kunnen komen. Onlangs kwam de eerste single ‘tuin op het zuiden’ uit en op zaterdag 5 oktober wordt debuutalbum alles van waarde is weerloos gepresenteerd in dB’s in Utrecht. Op die plaat vertelt Voorberg een persoonlijk verhaal waarin thema’s als religie en depressie een duidelijke rol spelen. We spraken met hem over de quarterlifecrisis van een twintigplusser.

In het dagelijkse leven werk je als ambtenaar bij de gemeente Utrecht. Hoe stap je uit de rol van ambtenaar na een lange werkdag en word je weer Rinze Voorberg, muzikant?
“Het beeld dat mensen van wat een ambtenaar hebben klopt op veel gebieden, maar is zeker niet altijd waar. Natuurlijk is het zo dat ambtenaren met veel administratie en dergelijke bezig zijn, maar ik ervaar het vooral dat ik overdag probeer zoveel mogelijk mensen te helpen. Ik werk met mensen die een bijstandsuitkering hebben en focus me hier ook vooral op de menselijke factor en interactie. Dus je bezighouden met wat je mens maakt en hoe je jezelf definieert.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Is het helpen van mensen en die menselijke interactie ook iets wat je terugvindt in je muziek?
“Ik zou niet willen zeggen dat ik mensen help met mijn muziek. Ik maak mijn muziek vooral voor mezelf en schrijf over waar ik tegenaan loop. Op dit moment gaan die teksten over het kruispunt waar ik me voor mijn gevoel op begeef. Ik ben nu bijna dertig en om me heen zie ik mensen de keuze maken om te gaan trouwen of aan kinderen te beginnen. En ik zit hier liedjes te schrijven. Dan vraag je je af: is geen keuze maken ook een keuze? Misschien zijn deze voorbeelden niet meteen de dingen waar iedereen tegenaan loopt, maar toch krijg ik van veel mensen te horen dat ze zich in mijn teksten kunnen vinden. Ik ben niet de enige bijna-dertiger die midden in zijn quarterlifecrisis zit.

“Iedereen krijgt eigen zekerheden mee uit zijn jeugd die je in je volwassen leven af begint te breken. Ik ben bijvoorbeeld religieus opgevoed en heb hier erg mee geworsteld en me er behoorlijk tegen afgezet. Ook op psychisch gebied heb ik het een en ander meegemaakt. Deze worsteling met religie en mijn depressieve valkuilen zijn voorbeelden van thema’s die terugkomen in mijn teksten.”

Vind je muziek een geschikt medium om meer open te kunnen zijn over thema’s als religie en depressie?
“Het is voor mij het geschikte medium. Als ik zou kunnen schilderen zou ik schilderen. Als ik er boeken over zou kunnen schrijven zou ik dat doen. Ik maak al van jongs af aan muziek en het is iets wat mij veel rust en voldoening geeft. En ik ben zelf ook dol op liedjes die mij iets doen of mij raken.”

“Een bewuste keuze die ik heb gemaakt met thorbecke IV is het schrijven in het Nederlands. Daarmee verklein je natuurlijk je doelgroep, maar voor de mensen die de fijngevoeligheden van de taal begrijpen komt het juist dichterbij. De muziek die ik vroeger luisterde was voor 99,9% Engelstalig. Op het moment dat je zelf begint met schrijven ga je er automatisch van uit dat Engels de enige werkbare taal is. Door in het Nederlands te zingen kun je dichter bij een kern komen. Je kan je dan niet meer verschuilen achter een tweede taal die verder van je verwijderd is.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Is dat ook de reactie die je van mensen krijgt, dat ze zich beter kunnen identificeren met deze Nederlandse teksten?

Ik krijg heel vaak te horen: ‘Ik vind het te gek, maar commercieel is het zelfmoord om in het Nederlands te zingen’, maar dat is het hele punt van de single ‘tuin op het zuiden’ niet. Ik heb dit nummer gemaakt omdat ik dat wilde, helemaal in mijn eentje opgenomen en geschreven. Door dat metaforische kruispunt waar we het eerder over hadden begon ik mezelf af te vragen: ‘Wie was ik, wie ben ik en wat word ik?’ De meest logische manier om daar mee om te gaan, was voor mij om er een plaat over te maken. Dat is namelijk een wereld waar ik controle over heb. Ik wil dat het dit gitaarloopje heeft, ik wil dit zingen, ik wil dat het dit tempo is.”

CV Rinze Voorberg
Speelde eerder in:

Kids With Guns (synths)

Romanovs (synths en vocals)

Baby Face Nelson (drums)

Conditionals (synths)

Is dat ook de insteek van thorbecke IV, om jezelf te kunnen uiten?
“Zo is het wel gestart. Nu heb ik zoiets van: ‘Gelukkig, het doet mensen wel iets.‘ Ik wil fantastisch mooie liedjes blijven schrijven die mensen een gevoel geven. Soms totaal anders dan ik het bedoelde. Soms moeten mensen lachen om iets wat ik super serieus bedoelde en soms moeten mensen janken om wat ik met een kwinkslag heb bedoeld. Dat vind ik te gek. Ik ben trots op wat ik heb gedaan en dat ik überhaupt deze plaat heb gemaakt. Het is iets waarvan ik denk: dat kunnen ze me nooit meer afpakken.”

Te zien: thorbecke IV (releaseshow debuutalbum) zaterdag 5 oktober 2019 @ dB’s, Utrecht