Het nieuwe seizoen van onze showcase-avond Club 3voor12 Utrecht is weer begonnen. Op donderdag 26 september kwamen de Frans-Amerikaanse Van Tastik, het Amerikaanse en Belgische Windstil en de Nederlandse Massi naar dB’s in Utrecht. Ze brachten niet alleen een mix van nationaliteiten, maar ook een mix van stijlen met zich mee. Van blues tot hiphop met een vleugje elektronica, alles werd op deze avond uit de kast gehaald.

Van Tastik

De clubavond wordt afgetrapt door one-man band Van Tastik wiens muziek een mix is van folk, blues en hypnotiserende ritmes. Het is fascinerend om te zien hoe hij opgaat in zijn eigen muziek. Tijdens het openingsnummer wordt er een mysterieuze en intense sfeer gecreëerd door de zonnebril van de Frans-Amerikaanse zanger en de muziekbubbel waarin hij zich lijkt te bevinden. Van Tastik neemt het publiek mee in deze bubbel door tijdens zijn eigen versie van een oud bluesnummer de zaal in te gaan. Hij vraagt het publiek bij te dragen aan het nummer door delen mee te zingen, en zorgt zo voor een meer intieme sfeer. Zijn duidelijk hoorbare, zware ademhaling aan het eind van de set laat zijn volledige overgave aan de muziek zien.

Windstil

Waar Van Tastik zorgt voor een mysterieuze sfeer, neemt de vanuit Utrecht opererende Amerikaanse en Belgische act Windstil het publiek meer mee in de gedachtes over en de verhalen achter de muziek. Relaties waar net dat kleine speciale detail mist en het omgaan met het conservatisme in een kleine Amerikaanse stad zijn onder andere thema’s die terugkomen in hun nummers. De organische bewegingen van zangeres Jo en de mix van jazz, blues en elektronica zorgen voor een relaxte sfeer in dB’s. Naast de verhalen is er ook aandacht voor de vaardigheden van de toetsenist, de uit Brussel afkomstige Dieter. Inmiddels heeft Windstil een EP op zak en speelden ze eerder op de Popronde in 2017.

Massi

De avond wordt afgesloten door de energieke mix van funk, soul en Nederlandstalige hiphop van Massi. Opvallend is de verandering van de sfeer in dB’s: Massi vraagt het publiek steeds verder naar voren te komen om te dansen en de avond zo goed af te sluiten. De dansbare elementen van zijn muziek combineert hij met een persoonlijke tint. Veel van zijn teksten zijn autobiografisch en gaan bijvoorbeeld over hoe hij er als straatschoffie achter kwam dat het podium de plek is waar hij zich echt thuis voelt. Net als Windstil speelde hij eerder op de Popronde. Daarnaast ontving hij in 2016 de publieksprijs tijdens de Grote Prijs van Nederland. Dat laatste is goed te begrijpen als we zien hoe hij omgaat met het publiek op deze clubavond. Persoonlijk en energiek is hoe hij overkomt en waar het publiek door wordt gegrepen.

Gezien: Club 3voor12 Utrecht september met Van Tastik, Windstil en Massi, donderdag 26 september 2019 @ dB’s, Utrecht