Editie 2019 van Le Mini Who?, het gratis(!) spin-off festival van Le Guess Who?, vindt dit jaar plaats op zondag 10 november. Het festival is verhuisd naar het Cartesiusgebied, waar op elf locaties het beste uit de Nederlandse underground acte de présence zal geven. De medewerkers van 3voor12 Utrecht hebben natuurlijk ook zo hun favorieten. Waar kijken onze schrijvers, fotografen en redacteuren naar uit? Lees hier hun tips en doe er je voordeel mee!

Emma Frenken

schrijver

The Germans | dB's Main 20:15 - 21:00

Goed gek is niet verkeerd en The Germans bezitten duidelijk een goede portie ‘method to their madness’. Hun nieuwe plaat Sexuality steekt de draak met de celebrity- en zelfpromotiecultuur en slaagt daar, naar mijn mening, ongelofelijk goed in. De muziek vloeit met de tekst mee van mooi naar ongemakkelijk en van sfeervol naar ronduit vreemd. Als The Germans die balans live weten vast te houden, belooft het een pakkende show te worden.

Benji | Hof van Cartesius 17:15 - 17:45 

Benji lijkt de ratio mooi:absurdistisch net iets meer naar links te leggen. Op Vuurvlieg was de eerste poëtische frase meteen raak. De ambient tracks van Rindert Lammers leiden de teksten van zijn broer Jordi goed in en blijven meevloeien met zijn woorden. De nummers voelen als een soort geleide meditatie, maar dan zonder een overmatig zwoele stem die je vertelt naar welke teen je precies moet ademen en mét mooie, authentieke gedichten, gebracht met perfect zwoelheidsgehalte.

Tjalling | dB's Main 13.30 - 14:00 

Zo blijkt maar weer dat Le Mini Who? een goed alternatief vormt voor andere geestverruimende middelen. Ook mijn derde tip Tjalling belooft een trippy show te gaan verzorgen. Hun ‘nummers’ zijn halfuurdurende muzikale composities die vloeiend verlopen. Normaal gesproken zou je bij dergelijk lange tracks soundscape-achtige composities verwachten, maar Tjalling maakt ‘gewoon’ (extra trippy) shoegaze/indie/prog-rock. Een psychotische Mogwai, naar eigen zeggen.

Lisanne Lentink

fotograaf

Azmari | Filmcafé 19:30 - 20:15

Deze Belgische band omschrijft hun muziek als een muzikale reis waarin psychfunk, afrobeat, ethiojazz en dub samenkomen. Alleen de omschrijving klinkt al als een levendig feestje, maar die lekkere baslijntjes en saxofoon wil ik zeker live horen.

Paracetamøl | dB's Main 17:30 - 18:00

Ze doen mee in de Popronde 2019, dus drukke maanden voor deze heren met meer dan 30 gigs in drie maanden. Een potje garagepunk tussendoor, ik ben voor! Ik weet niet of dit nou de beste muziek is om te checken als je net een migraineaanval voelt opkomen trouwens.

Gamma Intel | WAS. 18:00 - 19:30

Bij het luisteren naar de Spotifyplaylist met de acts voor Le Mini Who? trokken deze psychedelische goa vibes meteen mijn aandacht. Ik ben heel benieuwd hoe dit live klinkt!

Emma Somsen

schrijver

Benji | Hof van Cartesius 17:15 - 17:45 

Twee broers uit Nijmegen die hun krachten gebundeld hebben. Jordi heeft een achtergrond in de poëzie en Rindert schrijft al jaren muziek. De combinatie van chille muziek en poëzie zorgt voor kippenvel. Je krijgt het gevoel alsof je in je speakers wil kruipen zodat je even tot rust kan komen op een plek waar alleen maar vuurvliegen en luchtballonnen bestaan in combinatie met muziek.

Sun Shy Boy | Werkspoorcafé De Leckere 19:00 - 19:30

Hij maakt muziek die je leert om te gaan met melancholie. Ik ben vooral benieuwd hoe zijn optreden dan gaat zijn en welk gevoel je er aan overhoudt: gaat dat ook melancholisch zijn -wat naar mijn mening een negatieve connotatie heeft- of juist niet?

Shaemless | Brandweerkazerne Schepenbuurt 16:45 - 17:15

Gewoon hele lekkere festivalmuziek. Mix van postpunk en garage. Ook als het op de dag van Le Mini Who? met bakken uit de hemel komt zou deze muziek op zijn plek zijn. Dat zou het donkere tintje dat toch al aan de muziek zit alleen maar versterken.

Merijn Siben

schrijver

Tjalling | dB's Main 13.30 - 14:00 

Verreweg de meest verpletterende band op de line-up is het Eindhovense Tjalling. Zij doen met hun albums A Self Repressed Lie en Two People Holding Hands niet aan bondigheid. Geen liedjes, maar twee nummers van 30 minuten. Geen vrolijke zit wellicht, maar avontuurlijk, intens en hallucinant zijn deze post-metal-epossen zeker.

Forbidden Wizards | Brandweerkazerne Schepenbuurt 16:45 - 17:15

Rotterdam kent al een tijdje een vruchtbare punkscene. Er lijkt gewoon iets te zijn aan het industriële aspect van de stad dat uitnodigt tot muziek die dezelfde rauwheid uitademt. Zo ook bij Forbidden Wizards, die in korte tijd al twee EP's hebben uitgebracht en diverse liveshows afstreepten. Hyperactief, snel en gebracht met een hoop attitude: Forbidden Wizards zou zo maar eens het grootste punkfeestje op Le Mini Who? kunnen worden.

LatinLovers | dB's Main 19:00 - 19:30 

Met een genrebenaming als post-ironic psycho-rock weet je gewoon dat LatinLovers in ieder geval interessant is. Maar wees gerust, voor wie niet schrikt van het avantgardistische staat LatinLovers muzikaal sterk. Eigenzinnige garagerock en punk smelten samen in een eigenaardige mix van samenzang, psychedelische gitaareffecten en ongebruikelijke songstructuren. Ik ben benieuwd!

Sabrine Baakman

coördinator fotografie

Paracetamøl | dB's Main 17:30 - 18:00

Deze band is een 3voor12 talent. Ik zie ze overal voorbij komen, maar heb ze zelf nog nooit live gezien! Ff checken dus.

Shaemless | Brandweerkazerne Schepenbuurt 16:45 - 17:15

Ik heb de Spotifyplaylist van Le Mini Who? aangezet en dit bandje klonk erg tof. Het nummer doet mij denken aan mijn Nederlandse lievelingsband Iguana Death Cult.

Combo Qazam | Oproer 15:00 - 15:30

Ga kijken! En ook hun toffe nieuwe videoclip! (of check ons recente interview met Combo Qazam - red.)

Felix ter Schegget

coördinator eindredactie

WORM's Open City Revue | De Nijverheid 14:00 - 19:00

Mijn tip is niet zozeer voor een bepaalde act (nou ja, eigenlijk wel - blijf lezen!), maar voor een locatie. Ik ben dit jaar namelijk helemaal fan geworden van de Nijverheid als concertlocatie. EKKO programmeert al langer op aparte locaties (ACU, Molen de Ster), maar de Nijverheid is toch wel de ultieme plek gebleken voor een bijzondere concertervaring. Vooral bands die er lekker hard inklappen, gedijen hier bij uitstek. Zo zag -nee: belééfde- ik hier de wervelwind Amyl + the Sniffers en de overrompeling van het maniakele Crack Cloud (overigens in mijn beleving de beste act van de reguliere LGW? 2018). Komende zondag is dan een prima gelegenheid om deze aanwinst onder de Utrechtse podia weer eens te bezoeken. Voor Le Mini Who? 2019 staat hier slechts 1 act geprogrammeerd (en die is dus automatisch mijn tip). Maar wat voor een act! WORM's Open City Revue is een doorlopend programma vanaf 14:00 met optredens en performances met electronica, noise, hiphop, performance en wat al niet. Right up my eclectische alley, zogezegd. Geheel in lijn met moederfestival LGW? weet ik niet precies wat ik kan verwachten, maar het klinkt allemaal verdomde interessant! Ik laat me zondag graag verrassen in de Nijverheid.

Paulus van Dorsten

fotograaf

Ik bepaal nooit van te voren wat ik wil zien. Le Mini Who? is juist zo leuk door de verrassing. Slecht of schurend, goed en imponerend, zolang het niet gesneden koek is. De ervaring telt, niet de zekerheid.