Met Howart, Queen’s Pleasure en BONGLOARD stonden er achtereenvolgens ervaren muzikanten, jonge honden en een band die zijn live-debuut had op onze maandelijkse showcase-avond Club 3voor12 Utrecht. Na een rustig begin met Howart zorgden Queen’s Pleasure en BONGLOARD met hun energieke en felle optredens ervoor dat we knallend de Utrechtse nacht in gingen.

Howart

Howart

Howart is formeel een soloproject van Anneke Nieuwdorp maar haar gelijknamige debuutalbum heeft ze opgenomen met echtgenoot Stefan Breuer (o.a. The World of Dust, Lost Bear) op gitaar en drummer Dave Mollen (I am Oak, Black Oak). Live worden ze ondersteund door Gino Miniutti op bas. De muziek die ze maken beweegt zich ergens tussen dreampop en experimenteel. Op het ene moment hoor je drones, krautrock-achtige accenten en de aparte keelklanken van Nieuwdorp, en op het andere moment zijn de nummers dromerig. Dat ze de bezoeker daarmee prikkelen snappen ze zelf ook heel goed. “We hebben nog één liedje”, zegt Breuer vlak voordat ze het laatste nummer starten, om vervolgens met aanhalingstekens het woord ‘liedje’ nog een keer te herhalen. “Muziekstukken” dekt volgens hem beter de lading voor de nummers die het viertal maakt.

Queen's Pleasure

Queen’s Pleasure

Het gaat lekker met Queen’s Pleasure. Een dag na hun optreden van vanavond mogen ze de aftershow van The Kooks doen in de AFAS Live. Nogal een contrast met de intieme zaal van dB’s. De juiste ‘attitude’ hebben ze in ieder geval al. Met hun pakken zien de zanger, gitarist en drummer eruit alsof ze net uit de sociëteit komen. Die stijl past echter ook goed bij de britpopbands waardoor het viertal mede geïnspireerd is. Die britpop wordt gespeeld met een punk vibe en soms maken ze ook wat uitstapjes naar grunge.

De energieke drummer Sal Rubinstein speelt iets voorover gebogen, en lijkt wel in zijn drumstel te willen kruipen. Jurre Otto kan niet alleen zingen maar heeft ook de goede mix tussen brutaliteit en onbevangenheid. Gitarist Teun Putker maakt lekker veel herrie, terwijl bassist Jelmer van Os in tegenstelling tot zijn bandgenoten relatief rustig is. Iets meer ruimte van de gitaar voor het totale bandgeluid en de liedjes worden nog strakker wordt en komen nog beter tot hun recht. Queen’s Pleasure heeft zich ingeschreven voor de komende Popronde en het moet raar lopen als ze niet geselecteerd worden.

Bongloard

BONGLOARD

Net als vorige maand is ook deze editie een band die zijn live-debuut beleeft op de Club. BONGLOARD is een nieuwe band van Jannes van Kaam (FFOOSS, ex-Duke John), Ties Bogers (ex-Palmsy) en Jan van Asch (Speak Easy). Samen maken ze een lekkere bak herrie waarbij garage en fuzz de belangrijkste muzikale ankerpunten zijn. De liedjes zijn hard, rauw en ongepolijst. Zanger/gitarist Van Kaam legt veel agressie in zijn zang maar is ook niet te beroerd om een grapje te maken als dat past. Net als Queen’s Pleasure heeft ook BONGLOARD zich voor de Popronde ingeschreven, dus mogelijk kun je ze in het najaar ook in een café in je eigen stad zien.

Gezien: Club 3voor12 Utrecht maart met Howart, Queen’s Pleasure en BONGLOARD, donderdag 28 maart 2019 @ dB’s