Mevrouw Tamara’s nieuwe plaat In Je Hoofd kwam afgelopen vrijdag uit. De avond voor de release gaf ze in Molen De Ster een intiem voorproefje van wat ons zoal te wachten staat op deze nieuwe plaat. In volledig akoestische opstelling bezong zij (in kerstgroen fluwelen pak) wat er zoal mis kan gaan in onze hersenpan.

Lizet

Voordat Mevrouw Tamara begint is het aan Lizet om te laten zien hoe muziek ons kan helpen heftige onderwerpen aan te snijden; ze bezingt vanavond het lief en leed van liefhebben. Hoewel de liefde misschien een afgezaagd onderwerp is in de wereld van singer-songwriters geeft Lizet hier een spannende eigen draai aan. Zo zingt ze over de functie van een ongemeende ‘sorry’, en vergelijkt ze, geïnspireerd op Henry VIII, het vrouwelijke lichaam met aarde: prachtig, maar pas nuttig als ze ook (een troonopvolger) produceert. 

Het publiek luistert aandachtig en Lizet weet met haar pakkende, warme stem goed binnen te komen. Haar melodieën zijn mooi, maar gewaagd, en hoewel de vocalen niet altijd even zuiver zijn zet Lizet een sterk en origineel voorprogramma neer dat onze oren goed opwarmt voor wat volgen zal.

Lizet

Kerst

In kerstgroen fluwelen pak vertelt Mevrouw Tamara ons hoe het haar wel leuk leek om In Je Hoofd in akoestische opstelling te presenteren. Het is immers bijna kerst en dan mag het wel wat intiemer allemaal. De ex-finaliste van de Beste Singer-Songwriter van Nederland staat hier nu als volgroeide muzikant temidden van een zeskoppige band, inclusief blazers en een cellist. Ook een glockenspiel mag natuurlijk niet ontbreken zo vlak voor de feestdagen en om alles af te maken staat middenin Molen de Ster een kerstboom die helemaal tot het plafond reikt.

De, bijna volledige, band van Mevrouw Tamara

Akoestisch

De akoestische opstelling blijkt een goede zet, door de intieme sfeer, bijzondere instrumentatie en de spannende arrangementen heeft mevrouw Tamara vanaf moment één de volledige aandacht van het publiek te pakken. Hoewel de blazers de zang soms overstemmen maakt de charme van het geheel veel goed. De band is muzikaal sterk en de muzikanten laten een goede beheersing van meerdere instrumenten zien. De nummers an sich zijn dynamisch en de harmonieën soms gewaagd. Al met al blijft het geheel verrassen en hoewel Mevrouw Tamara gewend is versterkt te spelen komt ze ook op deze manier binnen bij haar publiek.

Mevrouw Tamara

Stilte

Als extra verrassing zet Mevrouw Tamara halverwege de set haar gitaar weg om plaats te nemen achter het keyboard. Er volgt een lang uitgerekt piano-intro. Iedereen wacht vol spanning af waar het naartoe gaat en mevrouw Tamara lijkt geen haast te hebben om ons van die spanning te verlossen. Haar spel is dan ook mooi en melancholisch, heerlijk om onder de grote kerstboom bij weg te dromen, maar als iedereen in zijn eigen wereld lijkt te zijn gezonken herpakt ze plotseling onze aandacht met een volledige stilte. 

Als de ogen weer op de band gericht zijn zet die, nu als geheel, opnieuw in. De trouwe fan kan voorspellen dat dit intro zal uitmonden in Zit ik Vast, maar ook voor de kenner is het verrassend hoe dit nummer vlekkeloos overgaat in Error in Je Hoofd. Het nummer dat misschien wel het meest representatief is voor de nieuwe plaat. Het tweede deel van de set staat dan ook volledig in het teken van In Je Hoofd.

Mevrouw Tamara

Paradox

Voor In Je hoofd is Tamara de hoofden in gedoken van mensen om haar heen die met mentale issues te kampen hebben. Haar zachte stem en speels-absurdistische teksten vormen een verzachtende weerspiegeling van deze heftige thema’s. ‘Het moment dat jij even vastloopt…’ stelt ze liefjes in Error in je Hoofd, ‘hou jij je hoofd vast’. Zo daagt ze ons ook tekstueel uit deze paradox te vinden. Toch schuwt mevrouw Tamara de meer pure pracht in poëzie niet: ‘Zelf zijn wij het al voorbij, en vechten wij als een vergane glorie’ zingt ze in Jij Fantaseert Liever, het nummer waarmee ze haar set eindigt. 

Mevrouw Tamara verzorgt vanavond een tedere, doch spannende set.  Hoewel ze nog wat moet werken aan haar verkooppraatje (‘jullie kunnen zo bij mij een plaat kopen, maar anders kun je hem morgen ook gewoon streamen hoor!’), zet ze In Je Hoofd vanavond sterk neer als top-tip voor een hartverwarmend kerstcadeau.


Gezien: Mevrouw Tamara + Lizet, donderdag 19 december 2019 @ Molen De Ster, Utrecht.