Djezja is hard op weg om een grote naam te worden in de Nederlandse rapscene. In oktober 2017 spraken wij hem voor het laatst en sindsdien is er veel veranderd. Destijds had hij net zijn eerste EP Djezja uitgebracht onder zijn straatnaam Kippie. Zijn volgende EP Geen Regels volgde snel. Sindsdien is zijn reputatie razendsnel gegroeid. Op 22 maart bracht hij zijn derde EP Alle Ogen Op Mij uit bij Trifecta. We spraken de Utrechtse rapper over de vele veranderingen in zijn leven sinds de release van zijn eerste EP, de invloed op zijn muziek van Ali B en Utrecht, en zijn toekomstplannen.

Exact op tijd komen Djezja en zijn vriend de hoek omlopen bij bakkerij Tissier in Overvecht. Hij oogt ontspannen en goedgeluimd, wat zich vertaalt naar de rest van het gesprek. Terwijl Djezja rustig zijn eten op eet, grapt hij met zijn vrienden en beantwoordt hij de gestelde vragen. Het lijkt niet alsof de ‘roem’ zijn tol heeft geëist. Nog steeds is hij down to earth en in voor een praatje met wie er maar op hem af komt. 

Toch heeft hij alle reden om zich als een grotere ster te gedragen. Er is in de afgelopen jaren veel veranderd voor de nog jonge rapper. Slechts 24 jaar en nu al een platencontract op zak bij één van de grote raplabels op dit moment: Trifecta. Niet alleen het label van Ali B, maar ook van gearriveerde namen in de Nederlandse rapscene zoals Boef en Famke Louise. Waar hij vroeger voornamelijk in Rotterdam veel herkend werd, is dat nu wel anders aldus zijn vrienden. "Het is wel grappig; Djezja wordt tegenwoordig overal herkend, ook steeds vaker in Utrecht. Heel vaak komen mensen naar hem toe om een foto te maken.”

Djezja: "Die tweede EP heeft wel alles veranderd. Nadat Geen Regels was uitgekomen, werd mijn positie in de game toch wel wat anders. Ik werd anders aangekeken ook. Vanaf toen kwam ook de interesse van de labels. Ook al wel bij de eerste EP, maar toen was het wel een stuk serieuzer. Labels waren meer geïnteresseerd, andere artiesten wilden met mij opnemen, streams waren meer dan daarvoor… Het was echt de plaat die mij de game in heeft gebracht."

Je zou verwachten dat een artiest met zijn drive door zou pakken. Desondanks was 2018 niet een extreem productief jaar. “In principe heb ik in 2018 vrij weinig gedaan. Ik heb twee singles uitgebracht: ‘2007' en 'Narcos' met Mario Cash.” Een riskante move in de Nederlandse hiphopwereld die momenteel booming is en waar het lijkt dat je alleen relevant kan blijven als je veel uitbrengt. Toch bleek het achteraf alsnog een uiterst succesvol jaar. Hij tekende bij Trifecta waar hijZa3ma’ uitbracht. "Sindsdien is alles in een soort stroomversnelling gekomen. Vanaf dat punt werd het echt een stuk serieuzer dan eerst."

Met het contract op zak bij Trifecta veranderde hij ook zijn artiestennaam. Waar hij voorheen bekend stond als Kippie, werd dat vanaf dat moment Djezja. “Dat wilde ik eigenlijk al bij mijn eerste EP doen. Alleen omdat het een soort van comeback was voor me, heb ik dat niet gedaan. Het is niet echt slim om je naam te veranderen als je een comeback aan het maken bent, maar eigenlijk heb ik het al die tijd al willen doen. Toen ik mijn platencontract tekende, heb ik dat moment aangegrepen om het te doen.”

De invloed van Ali B

Als één van de belangrijkste rappers in Nederland van de afgelopen tien jaar, heeft Ali B veel betekend voor de doorbraak van hiphop bij een groter publiek. Hij speelt nog steeds een belangrijke rol, bijvoorbeeld door zijn kennis over te dragen aan zijn labelgenoten bij Trifecta. Ook Djezja heeft veel geleerd van hem. "Ali heeft mij voornamelijk geholpen in mijn profilering. Op het gebied van hoe je jezelf neerzet in de scene en daarbuiten en in de omgang met media. Ik heb veel kennis van hem opgedaan daarover." Net als Ali streeft Djezja een groter publiek na. "Vanaf het begin af aan wil ik al mainstream worden. Mijn liedjes zijn nog steeds echt straat, maar het is wel toegankelijker. Op die manier ben ik stapsgewijs een stuk mainstreamer geworden."

Muzikale vorming

Hoewel Ali B een belangrijke impact had op zijn muzikale carrière, was een andere hiphop grootheld een nog grotere invloed op zijn muzikale vorming. Al vanaf jonge leeftijd was Djezja groot fan van 2pac. Deze legendarische rapper inspireerde hem zodanig dat hij zelf besloot te gaan beginnen met rappen: "Laatst zei iemand nog tegen me, ‘volgens mij ben jij stiekem een beetje om 2pac begonnen’. Toen dacht ik eigenlijk, ‘je hebt wel een beetje gelijk’.” Net als 2pac, houdt Djezja ervan om zijn raps te vullen met veel inhoud en daarmee een verhaal te vertellen. "Ik wil altijd iets toevoegen. Altijd een boodschap overdragen. De mensen die 2pac vooral van de gangster rap kennen, die kennen de ware 2pac niet. Zijn grootste hits waren geen gangster rap, dat waren gewoon serieuze nummers. Of over vrouwen, of mensen die het moeilijk hebben. Gewoon motivational-achtige liedjes.” Ook buiten de muziek om is 2pac een belangrijke inspiratiebron. "Hoe hij zich als mens gedroeg is ook iets waar je veel van kunt leren. Hij wist gewoon hoe hij zich moest gedragen, ook al ging het vaak fout. Maar hij was wel dicht bij zichzelf. Het was een krachtige persoonlijkheid."

Niet alleen 2pac speelt een belangrijke rol in de muziek van Djezja. Ook de stad Utrecht wordt veelvuldig genoemd in zijn raps. De stad heeft hem gevormd tot wie hij is. "Zonder Utrecht was er ook geen Kippie. Als ik ergens anders vandaan zou komen, dan zou ik misschien wel een compleet andere denkwijze hebben. Dan zou ik een compleet ander persoon zijn."

Toekomstmuziek

Nu de nieuwe EP uit is, wordt het tijd om na te denken over de toekomst. Djezja kijkt er vooral naar uit om zijn muziek live te brengen. "Het is niet zo dat ik elk weekend een show heb, maar ik heb sowieso elke maand één of twee shows. De rest gaat nog wel komen. Ik heb net getekend bij Wolf Bookings, de agent van onder meer Boef, Ronnie Flex, Famke Louise en Ali B. Ik verwacht dat daar sowieso mooie shows uit gaan komen. Ik wil heel graag op festivals staan en in grote clubs spelen. Ik hou van optreden. Het is toch het doel van het muziek maken. Het is heel mooi om de mensen te zien springen en te zien bewegen en daarnaast het is ook nog eens de beste marketing voor een artiest. Binnenkort gaat er nog veel uitkomen. Ik heb zoveel materiaal liggen dat ik vijf EP’s in één keer kan uitbrengen.”

Plannen voor de langere termijn heeft hij echter niet. "Momenteel is maar één ding belangrijk en dat is lekker mijn muziek maken. Met muziek is het zo dat het ineens heel hard kan gaan, maar ook helemaal niet. Dus je weet het nooit. Ik hoop gewoon dat ik over vijf jaar alle doelen van nu behaald heb en nieuwe doelen kan gaan stellen."