Ongetwijfeld zijn er festivalgangers die afgelopen zaterdag voor de tiende keer op hun fiets stapten richting Soenda Festival, voor een dagje techno in de polder. In 2009 vond de eerste editie van het festival plaats op Strand Oog In Al, met een bescheiden veertien acts. Soenda verhuisde in 2011 naar recreatiegebied Ruigenhoek, groeide uit tot een festival van formaat met grote nationale en internationale namen en viert dit jaar alweer haar tienjarig bestaan.

Soenda heeft het voor elkaar gekregen om een gevestigde naam te worden binnen het Nederlandse festivallandschap. Vorig jaar noemde 3voor12 het festival als één van de vijftig belangrijkste festivals die Nederland rijk is. Niet alleen het bezoekersaantal is gegroeid, ook draaien er steeds grotere, gevestigde namen en in de programmering is altijd ruimte voor jong talent. Op eerdere edities stonden onder andere Jeff Mills (2015), The Advent (2015 en 2017) en Chris Liebing (2016).

Deze tiende editie gaat vertrouwd van start met de aanblik van het loopbruggetje, de fietsweide en de ronddobberende reddingsbrigade. Je spullen berg je veilig op in de kluisjes en daarna kun je een dag lang alle vijf de podia afdansen op sets van onder anderen Job Jobse, Benny Rodrigues, Tommy Four Seven en Henrik Schwarz. De vroege vogels beginnen om 12 uur al met de graaggeziene energieke festivalgast en Utrechter Wouter S. In de vernieuwde Komodo tent staat om half 2 Artefakt, een samenwerking tussen de Nederlandse producers Robin Koek en Nick Lapien, met een hypnotiserende set waar ondanks de vroegte toch al stevig op geshuffeld wordt.

Job Jobse

Al is het misschien minder zonnig dan voorspeld en blijven rijen bij de ijsstands uit, er wordt toch volop uitgewaaid in de Chillzone. Compleet met groot instagrammable SOENDA-logo en uitzicht over het water. Als je hier even om je heen kijkt wordt de eensgezindheid van de dance-gear van de bezoekers duidelijk: de teller staat op meer dan 20 Daily Paper sweaters inclusief schuin nektasje (plus één opblaasbanaan en twee skipakken). Voorzien van nieuwe energie is het tijd om naar de Java-stage te gaan voor het Duitse drietal FJAAK. Omgeven door roodbruine containers die de Java-stage een rauwe uitstraling geven, draait FJAAK harde techno met uitzicht op een glooiend grasveld dat nu bol staat van de dansende mensen. De Berlijnse Rødhåd volgt en steeds meer handen gaan omhoog op het almaar drukker wordende festivalterrein.

De Berlijnse Rødhåd

De Soembawa-tent, waar Mano Le Tough staat met een twee uur durende set, barst bijna uit zijn voegen. Buiten de tent is er gelukkig nog genoeg ruimte om te dansen. Het heeft eigenlijk wel wat surrealistisch om naast de bunker feest te vieren. Tijdens de set van Len Faki merk je dat iedereen nu echt klaar is om helemaal los te gaan. Duistere techno enbezoekers die haast synchroon met elkaar dansen: het avondprogramma van Soenda wordt goed ingeluid. De sets van Blawan, Weval en Speedy J & Surgeon sluiten het festival mooi af.

Het startsein voor Soenda Festival klonk in 2009, maar de finish is in 2018 nog (lang) niet in zicht.

Len Faki

Weval

Speedy J & Surgeon

Gezien: Soenda Festival, zaterdag 19 mei 2018 @ Recreatiegebied Ruigenhoek