Vandaag wordt op veertien festivals de bevrijding en de vrijheid gevierd. Ook staan we stil bij vrijheid en onvrijheid in de rest van de wereld. Volg ons liveblog waarin we verslag doen van de optredens op Bevrijdingsfestival Utrecht.

23:21: handen in de lucht bij Fedde le Grand

Hoewel Fedde le Grand inmiddels in Tilburg woont is de dj geboren in Utrecht. Zijn show hier is dan ook een beetje thuiskomen. Tijdens zijn set stond Le Grand kort stil bij het overlijden van de Zweedse dj Avicii, die hij regelmatig bij shows tegenkwam. Hij draaide onder andere diens hit ‘Wake Me Up’.

23:19 Tusky trasht het SENA podium met harde gitaren en razendsnelle riffs

Tusky is harde punkrock, voortgevloeid uit ex-leden van John Coffey en vanavond staan ze als een van de laatste acts op het Bevrijdingsfestival. Hoewel het inmiddels wat later op de dag is, draait het bij de mannen van Tusky allemaal om energie. Ze beschrijven hun eigen muziek als niet al te complex, maar vooral heel erg geschikt voor headbangen. Daar kunnen wij bij 3voor12 Utrecht alleen maar mee instemmen. De sound van de band klinkt alsof Tusky regelrecht uit de jaren '90 is komen wandelen. Toch klinkt er ook een tintje moderne punk door de old school riffjes heen. Tusky noemt zichzelf “one big, happy punk rock family”, en zo voelt het ook als je voor de band in het publiek staat. Iedereen is uitgeput van de hele dag liggen in het gras, rode koontjes kijken verward om zich heen en het halve publiek heeft inmiddels een zonnesteek opgelopen, maar alsnog gaat iedereen los. Er wordt gesprongen en gedanst, wanneer de mannen op het podium daarom vragen. De presentatie van Tusky is ijzersterk en het SENA podium staat op zijn kop.

23:14: Dansen bij Batobe

Batobe sluit het talentenpodium af met zijn spannende beats. Hij wordt begeleid door Laura Tuk op zang en live visuals van Jildert Viet, die op het verduisterde podium extra goed uitkomen.

22:31: feestje met FATA BOOM

Met hun harde trippy electro hiphop en een flamboyante live-show zorgt FATA BOOM voor een feestje op de vroege avond. "Have a double rum-cola!"

23:03: Vlammen met Equal Idiots

In thuisland België heeft Equal Idiots al een sterke live-reputatie opgebouwd. In Nederland kon je het garagepunk duo in de afgelopen maanden zien tijdens Eurosonic, op Grasnapolsky en Motel Mozaique en vandaag rockten ze Bevrijdingsfestival Utrecht. Behalve met hun eigen ‘Toothpaste Jacky’ deden ze dat ook met een vlammende cover van Plastic Bertrand’s ‘Ça Plane Pour Moi’.

22:20: K's Choice al 26 jaar sterk

Afgelopen december stond K’s Choice nog in een stampvolle Ronda, waar ze hun 25-jarig jubileum vierden. In het 26e jaar van hun bestaan zijn ze één van de hoofdacts van het Bevrijdingsfestival waar ze afsluiten met ‘We Are Glaciers’.

22:11: Interview met FATA BOOM

Een interview vol eigenaardigheden waarin het gaat over Rum en Cola, maar vooral ook lekker jezelf zijn! Thijs Heij sprak met het mysterieuze FATA BOOM.

21:51: Love The System meest dansbare act

Om kwart voor acht is er een hele happening op het SENA podium. Compleet met choreografie en op elkaar afgestemde gele outfits verschijnt Love The System voor de ogen van het publiek in Park Transwijk. Wat dat wordt, dat lees je hier >>

21:30: Dit gebeurt er op het Talenten Podium #2

Nog meer talent! Maak je op voor Amaroc, Mill Green & YMF, Maanloperz en Major Dreamin'. Kijk op ons fotoblog voor een beeldverslag.

Major Dreamin'

21:06: The Kik vermaakt het publiek op meerdere manieren

The Kik speelt een dwarsdoorsnede van de nummers uit hun carrière en ook de grappen en grollen van Dave von Raven en Arjan Spies ontbreken vandaag niet.

20:53: Fungo Bat

Het aanstormende Fungo Bat maakt psychedelische popliedjes met een punky ondertoon en een lekkere garagerock attitude.

20:19: Dit gebeurt er op het Talenten Podium #1

Nieuwe talenten Djangus, De Visie, Vokatus en Green Policy laten op Bevrijdingsfestival Utrecht van zich horen op het Talenten Podium. Kijk op ons fotoblog voor een beeldverslag.

Djangus

20:09 Interview DeWolff

DeWolff brak gisteren al de tent af tijdens hun releaseparty en willen dat vandaag dunnetjes over doen op het #BFU18Thijs Heij sprak hen hierover voor hun optreden en natuurlijk over vrijheid.

19:57: Het Zesde Metaal verbindt

Bijna alle acts op Bevrijdingsfestival Utrecht komen uit Nederland, op twee Belgische bands na. Het Zesde Metaal is er daar één van. In België zijn ze al behoorlijk groot: ze openden afgelopen jaar Rock Werchter en wonnen twee MIA’s, de belangrijkste Vlaamse muziekprijs. Nederland heeft al jarenlang een aantal fanatieke fans, maar ze beginnen nu pas meer voeten aan de grond te krijgen. Lees verder >>

19:45: DeWolff wordt alleen maar beter

Het is vandaag de derde keer dat ik de jongens van DeWolff op een podium mag aanschouwen. Van de eerste keer herinner ik me weinig, van de tweede keer was ik zwaar onder de indruk en nu sta ik het allermeeste te genieten. Af en toe klinkt DeWolff gewoon zoals harde rock zou moeten klinken, waar overigens ook niks mis mee is, maar een aantal nummers hebben zo’n unieke psychedelische sfeer over zich heen hangen dat je als publiek niet anders kan dan meebewegen en wegzwijmelen bij de originele melodieën. Lees verder >>

19:13: Interview met Yung Nnelg

Thijs Heij sprak Yung Nnelg over vrijheid en welke kanten je allemaal op kan als artiest of als kok...?

18:39: Oerutrechtse liefde voor Nnelgie

Hij komt het podium op en begint meteen met ‘Winnaars Mentality’; de sfeer zit er binnen een paar seconden al goed in. Deze rapper uit de Bims (Bijlmer) trekt niet het grootste publiek, maar heeft wel de meest loyale fans. Naast mij staat Isabel (20) uit Bilthoven die alle nummer uit volle borst kan meerappen. Lees verder >>

18:26: Vrijheid doorgeven en daarna hakken op ‘Broodje Bakpao’

Tijdens het 5voor5-moment zijn voor even alle ongeveer één miljoen bezoekers van de bevrijdingsfestivals in Nederland met elkaar verbonden om de vrijheid door te geven. Kort daarna betreedt Big2 relaxt het hoofdpodium om het feest voort te zetten. Lees verder >>

17:39: Roxeanne Hazes

Roxeanne Hazes, ofwel ‘Dochter Dre’ zoals ze zichzelf noemt, slaat een andere weg in dan haar vader en schrijft catchy Nederlandstalige pop. Het optreden dat ze vandaag heeft gegeven op Bevrijdingsfestival Utrecht is de laatste show geweest van haar tour, voor ze met een welverdiend zwangerschapsverlof gaat.

17:11: Thaïti laat iedereen bewegen

Thaïti brengt een dansbare worldbeat naar Bevrijdingsfestival Utrecht. Met invloeden van R&B, post-punk, en 80's disco laten ze iedereen zweten (van het dansen) en verspreiden ze een feest over het hele veld.

16:42: Bevrijdingsfestival viert Moeder Aarde met Arp Frique

“Helemaal te gek!”, reageert de Utrechtse dj Das Bob na afloop van het optreden van Arp Frique. Voor de show warmde hij, als dj bij het Sena Performers Podium, het nog zittende publiek op met funk, caribische sounds en ook met een nummer van Altin Gün dat vorig jaar nog op het festival speelde. Tijdens de lange soundcheck loopt het veld langzaam vol. Lees verder >>

16:01: Soweto Soul verbindt muzikanten uit alle hoeken van Zuid-Afrika

Soweto Soul is een eerbetoon aan de muzikale ziel van de Zuid-Afrikaanse townships. De Nederlandse producer en gitarist Joep Pelt werkte samen met een grote verscheidenheid aan muzikanten met wortels in de rijke Zuid-Afrikaanse muziektraditie.

15:44: SupeRRosa versmelt westerse en oosterse muziek met Park Transwijk

SupeRRosa is een hele verschijning: het hoofdpodium staat bijna helemaal vol met muzikanten. Wat ze vervolgens ten gehore brengen is lastig te binden aan een bepaald genre. Er is geen overduidelijke origine te bekennen, maar het geluid is in ieder geval innemend. Lees verder >>

15:37: Interview met Josbros

Nog moe van zijn optreden werd Josbros voor de camera getrokken en aan de tand gevoeld door Thijs Heij!

15:31: LUWTEN viert Shana’s verjaardag

LUWTEN is een project van Tessa Douwstra, die met haar zachte stem de trance-sound van de muziek vormgeeft. Vandaag staat LUWTEN op het podium op Bevrijdingsfestival Utrecht en later dit jaar staan er nog veel grotere shows op de agenda. Lees verder >>

15:19: Josbros mikt op een spot op het hoofdpodium

De Nieuwegeinse rapper Josbros speelt een thuisshow, hij is hier om de hoek geboren. De tracks van zijn onlangs verschenen Niet Meer The Same en eerder werk zoals ‘Utregse UFO Piloot’ worden meegezongen door de mensen voor het podium. Hij laat het enthousiaste publiek alvast zijn ambitie voor volgend jaar weten: een spot op het hoofdpodium.

14:24: Love Couple

IJzersterke samenzang in een jasje van 80's sounds met een bijdehante 90's attitude: dat is Love Couple. Hier in Park Transwijk spelen ze zelfs vlakbij de plek waar ze elkaar voor het eerst ontmoet hebben en de vonk oversloeg: de Lidl in Kanaleneiland.

14:03: TWINS op SENA Performers Podium

In december gingen ze er vandoor met de Utrecht Popprijs en nu staan TWINS misschien wel op het grootste podium in hun jonge carrière. 

12:18: Yip Roc trapt af op Talenten Podium

Ze zijn net geselecteerd voor de Popronde en brachten ook nog eens een nieuwe single uit. Yip Roc opent de dag en schudt iedereen eens even lekker wakker. 

12:00

Het is begonnen!