Op zaterdag 7 juli vindt de 24ste editie van Geinbeat plaats in De Middengaarde aan de Galecopperzoom in Nieuwegein. Het kleinschalige, maar daarom niet minder gezellige lokale festival, is de een mooie plek om nieuwe bands uit de omgeving van Utrecht te leren kennen. Jong en oud publiek uit de omgeving trekt op deze zomerse dag naar de nieuwe locatie aan de Galecopperzoom. Ook ook de bands zelf komen na hun eigen show andere bands bewonderen.

Een verhuizing en tóch een nieuwe editie

Even leek het erop dat Geinbeat dit jaar niet zou plaatsvinden, omdat de organisatie door de afgelasting van de verregende editie van 2017 in de financiële problemen was gekomen. Dankzij een geslaagd benefiet en met de hulp van verschillende sponsoren verbeterde de financiële positie van het festival, waardoor Geinbeat dit jaar toch plaats kan vinden. Ook verhuisde het festival van het Stadsbalkon, de locatie van de afgelopen jaren, naar de Middengaarde aan de Galecopperzoom. Dit jaar kent het festival twee podia: het Geinbeat Podium en het AkoestiCafé Podium. De line-up van het laatstgenoemde podium verzorgen de organisatoren van het maandelijkse AkoestiCafé.

Van The Beatles tot post-grunge

De dag begon met het optreden van Kings Cross, een jonge en enthousiaste band, die op het festival spelen als winnaar van de Kleine Prijs van Nieuwegein. Daarna volgt de driekoppige band Your Royal Highness, met hun luchtige nummers in The Beatles-stijl. De vierkoppige melodieuze post-grunge band Four Riddles uit de omgeving van Utrecht maakt indruk met een vrouwelijke zangeres. Nachtschade, de band waarin alle drie de mannen eigenlijk frontman zijn, haalt hun concert dat in 2017 gepland stond met succes in.

Duister & alternatief

De plaats van de indierockers van TWINS, die helaas moesten afzeggen, wordt in de middag ingevuld door de solo-act Zac Chapman. Chapman is momenteel de frontman van Electric Company, maar speelt vandaag zijn nummers zonder band. De band Searching For Relief is uit de kroeg getrokken. De vijfkoppige post-hardcore/punkrock band opent met Adele’s ‘Rolling In The Deep’ en maakt daarna plaats voor eigen nummers. Vanaf het eerste moment zetten de mannen een energieke show neer. De zanger lijkt een rustige jongen, maar klinkt van het ene op het andere moment duister en grunt erop los. 

Vanaf het moment dat de alternatieve rockers van Ziggy Splynt openen met ‘Carcass Feeder’ nemen zij het publiek volledig met zich mee. Ondanks dat er in het begin sprake is van enkele technische problemen, zijn de gitaar en drums uiteindelijk perfect op elkaar afgestemd. Tijdens ‘Red Ross’ barst het feest los. De muzikanten gaan volledig in op in hun eigen muziek en zijn blij om op Geinbeat te staan.

Filthy Felons is de eerste band die het publiek daadwerkelijk dicht bij het podium weet te krijgen. De punkrockers maken door middel van geluidseffecten een echte show van hun optreden. De fans zijn gek op Filthy Felons en vormen moshpits die de grond letterlijk doen trillen.

Sprankelende dreampop & poëtische luisterliedjes

In het knusse AkoestiCafé speelt ’s middags BEAUX, een jonge band uit Utrecht, die sprankelende dreampop maakt. Het is duidelijk dat BEAUX op haar plek is op het podium: de band combineert catchy gitaarmelodieën met synths en zorgt daarmee voor een heerlijk samenspel tussen de bandleden. Gevoelige nummers als Everything’s Changing’ wisselen zich af met dansbare nummers zoals I Don’t Mind’, waarmee de band het publiek met zich meeneemt. Tot slot laat zangeres Anne Roos, die een prachtige stem heeft, een hele jonge percussioniste uit het publiek meespelen met het slotnummer. De afsluiters van de AkoestiCafé-programmering zijn de mannen van Van Piekeren. Met zijn poëtische luisterliedjes en zijn rauwe stem weet Jan van Piekeren met zijn gitarist Johan Fransen de aandacht van het publiek te trekken en ze aan het lachen te maken.

Dansbare rockmuziek & sfeervol terrein

Counter Jib heeft de eer om het Nieuwegeinse muziekfestival af te sluiten. Onder het genot van een biertje en de laatste zonnestralen verzamelen de tot het eind gebleven bezoekers zich bij het Geinbeat Podium waar de drie bandleden hun catchy rockmuziek spelen. Frontman en basgitarist Florian Wolff, die overigens ook eerder op de avond solo de AkoestiCafé-tent betoverde met zijn looppedal, zorgt met zijn stem in combinatie met de sound van de band voor een groot succes. De band speelt oude en nieuwe nummers waarop het publiek al hun laatste energie geeft. Ondanks dat Counter Jib een prima afsluiter was, hadden bands als Ziggy Splynt of Filthy Felons deze rol ook kunnen vervullen.

Als nieuwe locatie heeft De Middengaarde veel potentie en meer festivalsfeer dan het Stadsbalkon. De goede line-up van Geinbeat versterkt die festivalsfeer voor degenen die een dag nieuwe muziek willen luisteren en bands en genres willen ontdekken: van dreampop tot singer-songwriters en van punkrock tot post-hardcore.

Gezien: Geinbeat met Kings Cross, Your Royal Highness, Four Riddles, Nachtschade, Zac Chapman, Searching for Relief, Ziggy Splynt, Filthy Felons, BEAUX, Van Piekeren, Counter Jib, zaterdag 7 juli @ De Middengaarde, Nieuwegein