De mannen van Mozes and the Firstborn gaan een aantal drukke maanden tegemoet. Maart staat volgepland met optredens in de USA en hun show in april is nu al uitverkocht. Opvallend genoeg staat Mozes vanavond nog gewoon in ACU en het is afgeladen! Laatkomers moeten achterin de zaal blijven, want je kunt je niet vooruit bewegen zonder op iemands biertje te staan. De mannen laten lang op zich wachten, maar zodra ze dan beginnen met spelen blijkt het wachten het toch waard te zijn geweest.

Vanavond staat geheel in het teken van de nieuwe EP ‘Cassette Club’. Een plaat met zes nummers waar de mannen beretrots op zijn. De band brak door met hun debuutalbum uit 2013 ‘Mozes and the Firstborn’, die hen onder andere optredens op Lowlands en Best Kept Secret opleverde. Ze waren ook een tijdje 3FM Serious Talent. Een vervolg bleef lang uit, tot de welbekende jaren negentig sound van deze Eindhovenaren in september 2016 weer te horen was op ‘Great Pile of Nothing’, hun laatste full-length-album. ‘Cassette Club’ is dan maar zes nummers lang, hij staat wél boordevol harde nummers zoals we dat van Mozes gewend zijn, maar wel met een vernieuwende, meer volwassen nuance in de sound.

Mozes Casette Club

Naast de nieuwe EP heeft Mozes and the Firstborn ook een daadwerkelijke Cassette Club opgericht. Je schrijft je in en gedurende een periode van zeven maanden krijg je zeven cassettes opgestuurd. De cassettes bevatten nog nooit eerder gehoorde demo’s, gloednieuwe nummers en gesproken achtergrondinformatie over de nummers van de nieuwe EP, die is geproduceerd door Chris Coady. Vanwege het beperkte aantal plekjes in de Cassette Club is het aan te raden om je snel op te geven!

Op het podium doen de jongens hard hun best op hun nieuwe EP en het bijbehorende cassette-abonnement te pluggen. Het publiek moet er ondanks hun enthousiasme weinig van hebben; ze zijn voornamelijk hier voor de oudere hitjes van de band. Als zanger Melle Dielesen vraagt wie er al lid is van de cassette club gaan er maar drie handen omhoog. Wanneer de band één van de bekende nummers inzet, gaan wél alle voetjes van de vloer. Niemand staat meer stil en de hele zaal gaat lekker op het psychedelische garagegeluid afkomstig van het kleine podium waarop vier mannen staan te headbangen. Vooral drummer Raven Aartsen heeft er zin in; achter de bassist zie je af en toe lichtblonde plukken haar voorbij wapperen. Dit is ongetwijfeld het hoogtepunt van de avond.

Kort en onstuimig

De redelijk korte show komt tot een zeer onstuimig einde. Het was gezellig en Mozes and the Firstborn weten zeker hoe ze een goede show neerzetten. Vooral hun eerdere werk valt goed in de smaak, dus wellicht is het voor de band een goed idee om terug te gaan naar hun roots en zich weer te laten inspireren door de roekeloze Mozes die ze ooit waren.

Gezien: Mozes and the Firstborn, woensdag 31 januari 2018 @ ACU