Utrecht heeft de laatste jaren een mooie reputatie opgebouwd op black metalgebied. Bands als Terzij De Horde, Laster en Verwoed zorgen voor een ware revival van dit genre. Grafjammer timmert ook alweer ruim tien jaar aan de weg. Met trots presenteerden zij zaterdagavond in dB’s hun nieuwe album ‘Schalm & Schabouw’. De bands Sargeras, Chotzä en stadgenoten Wrang waren ook uitgenodigd om de feestvreugde te verhogen.

De avond begint met een kleine domper: het Franse Merrimack zou eigenlijk samen met Grafjammer de hoofdact van de avond vormen. Maar omdat de dag ervoor code geel vanwege de mogelijke sneeuw was afgekondigd,durfden de Parijzenaren de trip naar Utrecht niet aan. De sneeuw kwam niet en Merrimack helaas dus ook niet. Gelukkig heeft Utrecht een rijke metalscene om uit te putten, dus vervanging was al snel gevonden in de vorm van Wrang.

Sargeras

De eerste band van de avond komt uit Bremen en luistert naar de naam Sargeras. Het publiek weet de weg naar de zaal direct te vinden en het staat vanaf het begin goed vol. Wie black metal bingo wil spelen, kan met deze band meteen goed scoren. Corpsepaint: check. Onleesbaar logo: check. Leren broeken en kogelriemen: check. Spijkerarmbanden: check. Kortom, heel erg ‘trve’ en ‘cvlt’, want muzikaal grijpt Sargeras terug op de roemruchte black metal zoals die in de jaren ’90 in Noorwegen werd uitgevonden door bands als Darkthrone, Immortal en Mayhem. Zanger Necrofrost (enge stage names: check) heeft een aardige black scream in huis en de band laat met leuke riffs zien potentie te hebben, zeker als de drummer nog wat strakker leert drummen.

Sargeras

Grafjammer

Dan is het de beurt aan de feestvarkens van de avond: Grafjammer. Hoewel de band al meer dan 10 jaar bestaat, duurde het even voor de fans thuis van Grafjammer konden genieten. Na de albums 7” Smeerenburgh (2012) en de langspeler ‘Koud Gemaakt’ (2015) wordt deze avond hun nieuwe album ‘Schalm & Schabauw’ gepresenteerd. De black metal van de Utrechters bezingt historische en occulte onderwerpen, vaak met verwijzingen naar de thuisstad (‘De dode molen van buiten Catharijne’ of ‘Ultraiectum’). Grafjammer heeft er duidelijk zin in deze avond. Het geluid staat goed afgesteld en de band speelt lekker strak. Met zijn heerlijk raspende stem spuugt zanger Jorre de Nederlandse teksten over het enthousiaste publiek uit. Grafjammer is muzikaal minder streng in de leer dan bijvoorbeeld Sargeras. Invloeden uit de hardcore en punk klinken  volop door in het bandgeluid en dit zorgt voor een aangename dynamiek. Niet alleen het nieuwe album komt aan bod, de set is een afwisseling van nieuw en oud werk, zoals ‘(te oud, te koud) Haat in de Strot’ en hun eigen anthem ‘Grafjammer’. Het slotnummer ‘Moord, doodslag & jenever’ prijkt niet alleen op de populaire T-shirts, het zou best eens het nieuwe lijflied van de Utrechters kunnen worden. Grafjammer speelt de zaal professioneel plat en is, met het nieuwe album in hun zak, klaar voor het volgende hoofdstuk in hun carrière.

Grafjammer

Chotzä komt uit het Zwitserse Bern. De bandnaam betekent ‘kotsen’ in het Zwitsers-Duitse dialect. Zo’n naam schept bepaalde verwachtingen en Chotzä doet zijn best om dit waar te maken. Net als Grafjammer geen pure black metal, maar met een Motörhead-achtige vibe. Op het podium proberen de bandleden zich een gevaarlijk rock & roll-imago aan te meten. De flesjes bier gaan er in hoog tempo doorheen en de gitarist steekt een aantal keer stoer een sigaret op. De heren raken zichtbaar aangeschoten en als de zanger vanuit het niets ‘Fuck Jesus Christ’ roept tussen twee nummers, werkt dat toch enigszins op de lachspieren. Dat geldt ook voor de rokende gitarist die zich tijdens de laatste nummers tussen het publiek begeeft en opzichtig een vechtpartij probeert uit te lokken. Gelukkig laat de uitgedaagde toeschouwer zich niet provoceren. Om hun reputatie als bad boys van de avond te bezegelen, eindigen de Zwitsers met een cover van de beruchte GG Allin: ‘Bite it, you scum!’. Gelukkig blijft het bij een muzikaal eerbetoon en wordt er niet op het podium gepoept.

Chotzä

Aan Wrang, de vervangers van Merrimack, tot slot de eer om de avond vakkundig dicht te timmeren met weer een flinke dosis echte black metal. Gitarist Wouter Hommel beklimt voor de tweede keer deze avond het podium, want ook met Grafjammer was hij van de partij. Een deel van het publiek moest blijkbaar op tijd weer naar huis, want bij Wrang staat de zaal minder vol dan bij de andere optredens. Jammer, want ze missen een prima sfeervol optreden. Wrang speelt de black metal waar Utrecht de laatste jaren bekend mee is geworden: hard, kil, en bij  vlagen atmosferisch. Zanger Pascal ‘Galgenvot’ draagt een versleten shirt waar de gaten invallen. Een beetje in de stijl die Per ‘Dead’ Ohlin eind jaren ’80 introduceerde bij Mayhem. Maar Wrang hoeft het niet van uiterlijk vertoon of accessoires te hebben, muzikaal is het dik on orde. Een mooie afsluiter van een geslaagde black metalavond in dB’s.

Wrang

Gezien: Grafjammer, Sargeras, Chotzä en Wrang; zaterdag 10 februari 2018 @ dB’s