Er was eens, in een land hier ver vandaan, een prins genaamd Will Oldham die door zijn muziek een Nederlandse fan inspireerde tot het bijhouden van een website gewijd aan diens muzikale nalatenschap. Twintig jaar later beheert Leo Meijer The Royal Stable nog steeds als enige echte ‘officiële onofficiële’ website van Bonnie “Prince” Billy. De twee hebben elkaar in die periode leren kennen en zijn bevriend geraakt. Hoog tijd dus om de speciale band tussen deze mannen te vieren met een single waar ze allebei op staan. We spraken met Meijer over de totstandkoming van dit unieke jubileumstuk.

“Je hebt tegenwoordig zo veel andere media waar je iets over Bonnie “Prince” Billy kan horen. Hij heeft inmiddels zelf ook een site (met een prominente verwijzing naar die van Meijer, red.). Maar er is nog steeds maar één website waar je gewoon alles kunt vinden, die van mij. En ik vind wat hij doet nog steeds goed. Ik ben nog steeds fan, daarom vind ik het nog steeds leuk om de website bij te houden.”

Utrechter Leo Meijer, in de Utrechtse muziekscene onder andere bekend als bassist van This Leo Sunrise, realiseerde zich eind 2017 dat hij alweer bijna twintig jaar de webmaster was van The Royal Stable en besloot dat dit een goede reden was om een feestje te vieren, bij voorkeur samen met Will Oldham zelf. “We hebben regelmatig contact, zijn wel eens uit eten geweest toen hij in Utrecht optrad en we hebben natuurlijk een week samen door Nederland getourd. Af en toe mailen we als ik iets wil weten over iets wat interessant kan zijn voor op de site. Dus ik dacht, ik vraag gewoon of hij zin heeft om dit mee te vieren in de vorm van een split single en hij zei eigenlijk gelijk ja.”

If you’re asked to do a favour by your brother
Even if it is an overwhelming task
Don’t ignore it nor exchange it for another
Undertake to do it just because he asks

– Bonnie “Prince” Billy - The Best Of Folks

“Het leek mij een goed idee om er een soort thema aan te geven zodat je verbinding hebt tussen beide kanten van de split single. Het thema vriendschap, want je kent elkaar twintig jaar, maar je kent elkaar tegelijkertijd ook weer helemaal niet zo goed. Met The Naked Shortsellers hadden we een nummer, daar heeft hij nog een stukje tekst voor geschreven en ingezongen. Dat gaat natuurlijk makkelijker tegenwoordig. Je stuurt het op, hij zingt zijn couplet, stuurt het weer terug en je mixt dat erin.” 

De single werd geperst in een zeer beperkte oplage van 333 stuks en komt uit op Tiny Room Records. Het bevat naast de eerste officiële opname van Naked Shortsellers (bestaand uit leden van This Leo Sunrise, The Fire Harvest en Boy Ler) ook uit het nummer ‘The Best Of Folks’ van Bonnie “Prince” Billy en is gestoken in een prachtige handgemaakte hoes. “De hoes is anders dan anders. Normaal heb je natuurlijk gewoon zo’n insteeksleeve met een open zijkant, maar in dit geval is het een hoesje dat je open moet vouwen. Daar zie je dan de single met artwork van Anneke Nieuwdorp. De voorkant is gemaakt door Rik Berkhout.” 

Het resultaat van deze bromance mag er zijn. De breekbare stem van Bonnie “Prince” Billy contrasteert mooi met de lage brom van Naked Shortseller Daniël Papen. Een fraaie bezegeling van een jarenlange vriendschap die twee mannen via muziek nader tot elkaar bracht: The best of folks will see the best in you.”

De 7” van Naked Shortsellers & Bonnie “Prince” Billy is sinds 21 december zowel fysiek als digitaal verkrijgbaar.