Broeder Dieleman haalt held Bonnie “Prince” Billy voor intieme kerkentour naar Nederland

“Zijn liedjes zijn ongeëvenaard”

Timo Pisart ,

De Amerikaanse songwritercultheld Will Oldham alias Bonnie “Prince” Billy komt, dankzij twee grote fans, naar Nederland voor zijn bijzonderste tour tot nu toe. Tonnie Dieleman (Broeder Dieleman) en Leo Meijer (beheerder van de fansite The Royal Stable) overtuigden hem te komen.

Acht shows gaat Bonnie “Prince” Billy doen met The Royal Dutch Tour, een geheel onversterkte toer langs piepkleine kerkjes in het hele land met zijn vaste begeleidingsband The Cairo Gang en voorprogramma’s door Broeder Dieleman. Speelde de beste man in 2012 nog in een uitverkocht Tivoli Oudegracht, in de kerkjes in onder andere Persingen, Zwolle en Rotterdam kunnen per show nog geen 100 man aanwezig zijn, en nog voor een relatief lage entreeprijs van 25,- euro per kaartje, ook.

Dit alles dankzij de liefhebbers Tonnie Dieleman, promotor van poppodium De Spot in Middelburg en songwriter onder de naam Broeder Dieleman, en Leo Meijer, de beheerder van ’s werelds belangrijkste Bonnie “Prince” Billy-fansite The Royal Stable. Maar hoe kregen zij het voor elkaar om de man naar Nederland te halen?

Twee jaar geleden verscheen het bijzondere boek Will Oldham and Bonnie “Prince” Billy, legt Dieleman uit, waarin de eigenaardige songwriter met gigantische staat van dienst uitgebreid uitweidt over het muzikantenbestaan, maar ook vertelt dat hij graag onversterkte shows doet. Dieleman en Meijer hadden het boek vanzelfsprekend gelezen, en besloten de stoute schoenen aan te trekken. “’God, wat zou dat mooi zijn’, dachten we. Leo heeft het hem gewoon na een show gevraagd, en die vond het een uitstekend idee. Ik kan het bijna niet geloven, maar hij komt echt. Het is prachtig. Hij gaat helemaal onversterkt spelen: er komt geen elektriciteit aan te pas, een lamp wellicht daargelaten. Hij ziet het als een experiment.”

Bonnie “Prince” Billy heeft zijn identiteit wel mede gevormd, lacht Dieleman. Op zijn zestiende schreef hij al eens een ansichtkaart naar Will Oldham met vragen over god. En daar kreeg hij nog antwoord op, ook, zo vertelde hij in een eerder interview met 3voor12. En waar veel jeugdhelden hun glans in de loop der jaren verliezen, blijft Will Oldham al jaren op niveau, vindt Dieleman. “Zijn liedjes zijn ongeëvenaard, en hij weet interessant te blijven: een constante stroom kwaliteitsmuziek. Het lukt ‘m nog steeds. En hoe donker soms ook, uit zijn muziek spreekt altijd levensvreugde. Een nummer als I See A Darkness gaat eerder over het lachen om depressie dan die depressie zelf, er zit een zekere ironie en gelaagdheid in. Maar met de optredens ga ik ga mijn uiterste best doen me niet als een fan op te stellen, ik ben immers ook de organisator van de shows.”

Tonnie Dieleman organiseert al sinds jaar en dag naast de concerten in De Spot ook huiskamershows, en verwelkomde onder andere Megafaun, Damien Jurado en Peter Broderick helemaal onversterkt. “Dat is een hele directe manier van organiseren én muziek maken en beluisteren. Er is minder gedoe: je betaalt de entree direct aan de artiest. Het is heel helder, er zit geen ruis op. Je kunt huiskamershows ook naar een hoger niveau tillen, zonder dat het minder wordt.”

Die sfeer gaan de Bonnie “Prince” Billy-shows ook uitstralen. En alle lokale boekers, die zijn óók fan, Harry Hamelink (Motel Mozaïque), Johan Gijsen (Tivoli) en Cedric Muyres (Snowstar Records) willen zélf aan de kassa staan om de kaarten te verkopen. Die kaarten zijn alleen fysiek verkrijgbaar in platenzaken en een enkele ijssalon, veel van de tickets zijn zelfs handgemaakt door o.a. Dieleman zelf en platenzaak De Waaghals. “Ik heb er zin in, die hele goede liedjes van Will Oldham.” Hij lacht: “En een uitstekend voorprogramma natuurlijk.”

Data:
15 september: Kapel van Hoogelande, Middelburg
16 september: Doopsgezinde kerk, Utrecht
17 september: de Statenzaal Bibliotheek, Zwolle (i.s.m. Let’s Get Lost en Hedon)
18 september: Kerkje van Persingen nabij Nijmegen (i.s.m. Doornroosje)
19 september: Noorse Kerk, Rotterdam (i.s.m. Motel Mozaïque)
20 september: Obergumer kerk, Winsum
21 september: Red Cinema Sessions, Amsterdam (2 shows)