In december 2018 viert Snowstar Records haar vijftienjarig jubileum. Het Utrechtse platenlabel onder leiding van Cedric Muyres heeft inmiddels veel singer-songwriters, folk- en indie-artiesten uit zowel binnen- als buitenland, waaronder ook Utrechtse bands als I am Oak en Donna Blue. Hoe ziet Muyres zijn label de komende vijf jaar verder groeien? 3voor12 Utrecht ging bij de platenbaas op bezoek voor een goed gesprek over de toekomst, aan de hand van een aantal stellingen en wat vragen.

Over 5 jaar is de verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke artiesten bij Snowstar 50/50 verdeeld.

Cedric: “Wij zijn vooral op zoek naar artiesten die ons raken met de muziek die zij maken. En dan maakt het niet uit of het door een man of een vrouw gemaakt of gezongen wordt. Dat is bij mij eigenlijk altijd zo geweest. Ik vind het dus wel mooi dat er aandacht is voor het verschil en dat dit blootgelegd wordt. Maar werken met muziek waar je jezelf door aangesproken voelt, is de enige reden om met artiesten te gaan werken op Snowstar Records.”

Over 5 jaar ben ik nog steeds met veel passie bezig met Snowstar.

“Ja, ik heb zeker ideeën hoe ik dan nog steeds met veel passie bezig kan zijn. Ik kan mij voorstellen dat het specifieke muziekgenre van het label over vijf jaar wel weer iets anders is, dat is wel vaker gebeurd. Als ik nu terugkijk naar 2010, was Snowstar heel folky. Maar ons genre is nu breder: met indie en kalme muziek. Maar de passie wil ik niet kwijtraken! Ik denk ook niet dat dat snel gebeurt, want ik ben best een nerd daarin. Als ik iets heel vet vind, wil ik het aan andere mensen laten horen of zien, of het nu muziek of een film is. Dan denk ik: het is onmogelijk dat ik de enige ben die dit super vet vindt.”

i am oak - 8 december 2018

Hoe groot verwacht je dat bands van je label worden?

“Ik zie dat artiesten als I am Oak of Donna Blue een heel groot publiek kunnen bereiken. Donna Blue is net begonnen, heeft nog maar vier nummers uitgebracht en is daarom vrij onbekend. Bij I am Oak ben ik er ook van overtuigd dat er veel mensen zijn die dat nog gaan ontdekken en heel mooi gaan vinden. Volgend jaar brengt Thijs Kuijken (van I am Oak, red.) een nieuwe plaat uit en daar wil ik dan natuurlijk ook een groter publiek mee bereiken.”

Over 5 jaar hebben we meer platen in Japan uitgebracht.

“Eens. Dit is met I am Oak en Kim Janssen al gebeurd. Beide artiesten hebben bij een ander klein Japans indielabel releases uitgebracht: Cousins van Kim en Our Blood van I am Oak. Afgelopen september zijn zij daar voor vier shows naartoe geweest samen, waarvan één showcase festival en een paar kleine shows. Ik ben toen met hen meegegaan, dat was voor mij de eerste keer dat ik in Japan was. Los van dat ik het heel erg leuk en vet vond, was het ook heel goed om de mensen van die labels in het echt te ontmoeten en te spreken. Het was heel nuttig en misschien zelfs noodzakelijk. Maar het is gelukkig ook heel makkelijk om met iemand in Japan te e-mailen. Dus ik zie het zeker nog vaker gebeuren dat artiesten van Snowstar in Japan een plaat uitbrengen in de toekomst.

Naast Japan hebben we ook artiesten waarvan hun platen in andere landen zijn uitgebracht. We zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om de muziek meer bij de mensen te brengen. Digitaal is dat heel gemakkelijk; al onze releases worden meer geluisterd buiten Nederland. Behalve misschien broeder Dieleman, die in een Nederlands dialect zingt. Maar er komt in januari een EP uit van broeder Dieleman met Wannes Cappelle. Zij gaan samen een toer van dertig shows doen, met een cellist erbij. Dus wie weet is Dieleman binnenkort groter in België dan in Nederland.”

Kim Janssen - 8 december 2018

Over 5 jaar hebben we nog een buitenlandse band getekend.

“We hebben een aantal platen van Ian Fisher uitgebracht, hij is een Amerikaanse country/folk singer-songwriter. En lang geleden heb ik een keer met een Engelse band iets op het label uitgebracht. Het zou dus heel goed kunnen dat we binnen nu en vijf jaar nog een keer een buitenlandse band tekenen. We zijn uiteraard niet specifiek op zoek naar buitenlandse artiesten, maar ik sluit het dus niet uit.”

Is er dan nog een bepaalde band of een bepaald genre waarvan je hoopt dat het op je pad komt?

“Ik luister zelf veel jazz, maar ik zou geen hardcore jazzrelease uitbrengen. Ik zou een cross-over van jazz wel leuk vinden, maar het moet niet moeilijk en ontoegankelijk zijn. Het gaat er vooral om of de muziek bij mensen aankomt en het mensen kan raken. Ik vind het wel leuk als je een artiest of een album ontdekt en als je dan kijkt waar het is uitgebracht, dat daar dan een lijn in zit. Dus dat wanneer je één artiest leuk vindt, de kans groot is dat je de andere artiesten van het label ook leuk vindt. Dit vinden wij bij Snowstar leuk om te doen.”

Over 5 jaar zijn er nog meer mensen die bekend zijn met de muzikanten van Snowstar.

“100% eens! We groeien samen: met elkaar, met de artiesten en met de releases die wij uitbrengen. Ik heb geen flauw idee hoe het over vijf jaar staat met de verkoop van cd’s of LP’s, maar ik ben er wel van overtuigd dat mensen altijd muziek blijven luisteren.

We brengen al onze albums nog steeds fysiek uit en via alle mogelijke digitale vormen. Ik vind het heel erg leuk om de fysieke releases mooi te maken en om goed met mensen samen na te denken over artwork. Wij werken met artiesten die daar gelukkig zelf ook goede ideeën over hebben. De laatste release van broeder Dieleman is een fotoboek met dubbelalbum, daar gaat veel werk, tijd en geld in zitten. Die liedjes komen natuurlijk ook op Spotify, maar het is ook leuk om dat boek door te bladeren. Het is een fotoboek van 100 pagina’s met foto’s die Dieleman gemaakt heeft op een plek in Zeeuws-Vlaanderen, en waar hij ook die liedjes heeft geschreven en waar de liedjes over gaan. Het eerste album van Komma zijn de liedjes. Het tweede album bestaat uit geluiden en soundscapes die hij daar heeft opgenomen. Dat is wel een mooie, bijzondere release waar wij trots op zijn. Het biedt ook echt een meerwaarde. Als artiesten een goed idee hebben voor zo’n soort concept, wil ik daar graag iets vets van maken. Thijs, van I am Oak, is écht I am Oak. Hij maakt de muziek, neemt het op en maakt zijn eigen artwork, en hij is ook nog eens fotograaf. Als je al zijn werk naast elkaar legt is dat ook visueel een mooi geheel.

Ik vind het nog steeds de moeite waard om mooie releases ook fysiek uit te brengen. En ik zou het leuk vinden als dat over 5 jaar nog steeds zo is.”

Zaterdag 8 december 2018 vond het jubileumconcert van Snowstar Records plaats in Tivoli Vredenburg, waar I am Oak, Kim Janssen en Donna Blue optraden. Op vrijdag 14 december 2018 spelen Town Of Saints, Kim Janssen en I am Oak in Vera Groningen.