Muziekblog Darth Faber bestaat 5 jaar. Om het eerste lustrum te vieren organiseerde Darth Faber zijn eigen festival met “een staalkaart van de cutting edge van ruim dertig jaar aan Nederlandse underground, in de beste zaal van Nederland.“

Het is druk in het café van dB’s. Er zijn mensen die zijn blijven hangen na de periodieke Tap Take Over. Het grootste gedeelte van de bezoekers staat echter te wachten tot de deur van de zaal opengaat voor Darth Faber fest, een festival ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van het gelijknamige muziekblog. Faber (wiens voornaam eigenlijk Albert is) schrijft sinds 2012 over de optredens die hij bezoekt. Dat jubileum mocht niet onopgemerkt voorbij gaan vond hij, en zo was Darth Faber fest geboren. Voor het festival heeft Faber vier van zijn persoonlijke favorieten uitgenodigd: Bonne Aparte, It Dockumer Lokaeltsje, The Homesick en The Ex.

Veel festivals kennen een rustige, geleidelijke opbouw maar Darth Faber fest niet. Bonne Aparte start de avond met een compromisloze set van straffe gitaarnoise. Rust tussen de nummers is er nauwelijks. Tijdens één van de spaarzame rustmoment wijst de toetsenist op het niveau van de line-up van de avond. Dat heeft vaak ook iets obligaats, maar daar is nu geen sprake van. De van oorsprong Friese band - die inmiddels vanuit Rotterdam opereert - gaat er vol op en eindigt zijn optreden met een storm van feedback en gitaarlawaai, terwijl Lukas Dikker nauwelijks nog een snaar op zijn gitaar heeft zitten. In het geraas verlaten de muzikanten één voor één het podium. Alleen de drummer lijkt tot in het oneindige door te willen gaan. Wie nog niet wakker was, is dat na de deze ferme trap in de onderbuik ongetwijfeld wel.

Na een korte ombouw start aan de zijkant van de zaal It Dockumer Lokaeltsje. De band maakte dertig jaar geleden deel uit van een hele reeks goede bands uit Friesland, zoals Kobus Gaat Naar Appelscha, Weekend at Waikiki en waaruit ook weer andere bands zoals LUL (waarin twee van de IDL-bandleden later zijn doorgegaan) en Deinum uit voortkwamen. Sinds een tijdje is het drietal weer actief en ze zijn nog steeds zo tegendraads als destijds. De korte nummers hebben gekke ritmes en breaks waarop Peter Sijbenga staccato Friese teksten declameert. Mooi om te zien dat een aantal bezoekers de teksten meezingt.

Het duurt vervolgens even voordat The Homesick kan starten. De band heeft eerder deze dag nog in Tilburg gespeeld en moet dus in korte tijd opbouwen. Tussen de soundcheck en het optreden zit geen tijd en het lijkt erop alsof de Friese noise-poppers even op gang moeten komen. Maar als dat eenmaal het geval is laat de band horen waarom debuutalbum Youth Hunt voor een 3voor12 Award is genomineerd. Postpunk en geraffineerde popliedjes wisselen elkaar af. Slechts een half uur duurt de show maar een zinderende, haast krautrock-achtige uitvoering van ‘The Best Part of Being Young is Falling in Love With Jesus’ is een krachtige climax.

Headliner van de avond is The Ex, de band waarmee het vijfentwintig jaar geleden voor organisator Darth Faber min of meer allemaal begon. In al die jaren daarna - en ook daarvoor al - heeft The Ex zich bewezen als één van de de creatiefste, eigenzinnigste en radicaalste bands van Nederland. Een band ook die zich door invloeden van buiten continu blijft vernieuwen en die je zeker ook live moet zien. De dansende mensen voor het podium zijn daarvan ook vanavond het levende bewijs. Het optreden van The Ex is net zo fel en raak als dat van Bonne Aparte, waarmee de avond begon.

Met het sterke optreden van The Ex eindigt deze mooie avond, waarbij organisator Albert Faber een aantal rode draden heeft laten samenkomen: eigenzinnige underground acts met (deels) Friese wortels (The Ex-zanger Arnold de Boer is ook een Fries), die live altijd nog een tandje bijzetten. Op naar een volgend feestje over vijf jaar.

Gezien: Darth Faber fest, zaterdag 16 september 2017 @ dB’s, Utrecht