Zaterdagavond speelt Lost Bear op het terrein van Vechtclub XL in Brewpub de Kromme Haring de releaseshow van het nieuwe album Donkey Shot, wat tevens hun afscheidsshow in Utrecht is. Dubbele gevoelens en een vreemde sfeer hangen in de lucht. Nieuwe band HOWRAH support en klassieke goochelaar Chris Bordet laat wonderbaarlijke trucs zien.

Aan HOWRAH de taak om deze avond te openen. Ze klinken als noisepopband Space Siren en dit is niet alleen omdat de kenmerkend strak drummende Ineke Duivenvoorde en de licht funky bas spelende Aico Turba (beide Space Siren) aanwezig zijn. Ook het vervlochten en lawaaierige gitaarwerk doet sterk aan die band denken. Enkel de zang van Casper van Appeldoorn (Zoppo) geeft het geheel een ander tintje mee dat neigt naar 80’s postpunk. Juist die zang maakt het soms monotoon en op sommige momenten wat saai. Toch klinkt de band op de meeste momenten lekker fel en energiek.

In een volgepropte Studio Patrick – aan de overkant van de brewpup – laat goochelaar Chris Bordet vervolgens authentieke trucs zien met een eigenzinnige twist: balletje-balletje, een rood koord en veel trucs met speelkaarten. Voor de grap doet hij voorkomen dat al zijn trucs fout gaan, waardoor het voor ons soms moeilijk te raden is wanneer een goocheltruc echt fout ging of toch stiekem precies goed. Slim gedaan. Door de kleine ruimte kan lang niet iedereen zijn show de eerste keer goed zien. Later doet Bordet zijn show nog eens dunnetjes over voor een nieuw publiek en gaat hij zelfs op andere plekken staan.

Chris Bordet

“Eens zien of we die ziel kunnen vinden vandaag”, grapt Lost Bear-zanger Casper Steenhuizen voor het begin van de Donkey Shot releaseparty. Dan draait hij zich om met de rug naar het publiek en neemt wat slokken drank: cider, wodka? Alles om nog dieper in zichzelf te keren en die connectie te versterken met zijn eigen gevoel en teksten? Het inzetten van een fiks aantal liedjes afkomstig van het Monkey Pop album belooft een donkere setlist, vol met de gebruikelijke spookachtige sfeer en alle muzikale elementen die Lost Bear zo kenmerkt. Dan draait Steenhuizen zich om en lijkt het alsof hij deze aarde al heeft verlaten en tijdelijk op een andere planeet staat te zingen. Voormalig voodoopriester (en nu vooral New Orleans funkmuzikant) Dr. John zou er trots op zijn.

Wanneer er wordt overgeschakeld op materiaal van Donkey Shot versmelt dat mooi met het Monkey Pop werk en zodoende horen we een lekker stijlvaste band vanavond. Zelfs het carnavaleske nummer ‘Little Big Adventure’ klinkt angstaanjagend, maar toch ook een beetje grappig. Voordat de band ons echt in een diep zwart gat van weirdness en duistere gevoelens sleurt wordt er slim overgeschakeld op een aantal stevige collegerock tracks, waaruit blijkt dat dit ook nog steeds een jas is die de band goed past. Zo is het heerlijk hard rocken bij het met samples doorspekte instrumentale gedeelte van ‘Leisure Suit Lemmy’ en het gesjeesde ‘Electric Utopia’. 

Dan stapt drummer Arno Breuer naar voren om een zichtbaar geëmotioneerde Steenhuizen een pauze en wat ademruimte te geven. Natuurlijk moet er een speech komen, voor Utrecht, de fans, vrienden en iedereen die altijd betrokken is geweest bij de band. Bijna 10 jaar Lost Bear wordt nog even kort aangehaald en het onvermijdelijke onderwerp: Casper Steenhuizens verhuizing naar Berlijn, de reden waarom de feestelijke albumrelease tegelijkertijd ook het - voorlopig - laatste Lost Bear optreden in Utrecht is. Hij krijgt nog een cadeautje mee, een Casio keyboard met daarop een heel oude bandfoto geplakt. Naar het schijnt is Steenhuizens talent als keyboardist het goed verborgen gehouden,  geheime wapen van Lost Bear. “Het is een geweldige keyboardist, voor één minuut en daarna klinkt het nergens meer naar. Dus daarom hebben we nog een plaat opgenomen met allemaal liedjes die niet langer duren”, zo grapt Arno Breuer. Dat gevoel van ‘afsluiten’ en ‘het einde’ is de hele avond voelbaar bij zowel band als publiek. Misschien dat het juist daarom is dat de band über gefocust en met extra energie en bezieling staat te spelen. Ja, Lost Bear is vanavond echt een band die staat te spelen alsof het hun laatste show in Utrecht is. Oh, wacht, dat is dus ook zo…. We gaan naar huis met het vrolijke gevoel dat we een geweldige show hebben gezien en de trieste gedachte dat Utrecht een eigenzinnige en gedreven liveband is kwijtgeraakt.


Gezien: HOWRAH, Chris Bordet en Lost Bear, zaterdag 14 oktober 2017 @ Brewpub de Kromme Haring, Utrecht