SEX MONEY POWER in hoofdletters. Zo luidt de titel van het nieuwe album van de experimentele blackmetal band Project Nefast, dat op 3 november in dB’s met een releaseparty wordt gepresenteerd. Holbeck en Willie Darktrousers & de Splinters zijn de support, Tartarus Records heeft de merchstand uitgestald met cassettes en de afsluiting wordt zelfs verzorgd door een veertienkoppige drone uitvoering. Ook is er poëzie en een kunstexpositie door leden van Terzij de Horde. Het wordt een avond die in het teken staat van intensiteit, variatie en eigenzinnigheid.

Met een funky ritmesectie, daverende drones en indrukwekkende saxofoonpartijen maakt Holbeck zich kenbaar op de planken. Door deze mix aan invloeden valt dit Amsterdamse trio lastig te categoriseren. Het deert echter niet, want het psychedelische brouwsel swingt zowaar verrassend soepel. De gruizige synths, avontuurlijke tempowisselingen, pakkende bassloopjes en het explosieve saxofoonwerk maken dat de lange nummers nergens vervelen. Na een half uur is het voorbij, maar deze uitstekende openingsact smaakt zeker naar meer. Holbeck, onthoud die naam.

Met Willie Darktrousers & de Splinters wordt dB’s blootgesteld aan een nog excentriekere band dan Holbeck. Dat er met autotune wordt gezongen is enkel het topje van de ijsberg van deze rariteit uit het noorden des lands. Die wordt namelijk gecombineerd met een basis in garagerock van waaruit weer zorgvuldig geëxperimenteerd wordt met noise en black metal. Een ongebruikelijke combi dus die, wanneer het kwartje valt, wonderwel werkt. Onder de lagen autotune valt gaandeweg een accent zo plat als een dubbeltje te horen, die spreekt over rare situaties en vreemde wezens. Enerzijds moeilijk te behappen, anderzijds behoorlijk vermakelijk en intrigerend. Een band die je moet zien en horen om te geloven.

Na wat Oosterse en Westerse wijsheden tijdens een poëziepauze is het tijd voor de band waar het feestje om draait. Project Nefast heeft met SEX MONEY POWER namelijk zijn derde album afgeleverd, in felle kleuren verpakt op de merchtafel en live gebracht op de planken van dB’s. Hoewel de band begon als psychedelische black metal, lijkt zij met SEX MONEY POWER nog meer het experiment te omarmen. Zo is opener 'Pastorale' een atmosferisch rustpuntje met slepende drums en dromerige gitaren, terwijl het titelnummer 'SEX MONEY POWER' de trommelvliezen genadeloos aanvalt met een barrage aan noise. Het leidt zelfs bijna tot een meezinger in de climax, wanneer frontman Daan van Houten de titel schreeuwt bovenop blastbeats en gitaarslagen. 'Ziektebeeld' is het hoogtepunt van de set en doet het feestje ontaarden in een maniakaal theater. Na een geflipte monoloog van Van Houten gaat dit nummer over in een stampend psychedelisch werkstuk.

De sterke show van Project Nefast wordt gevolgd door poezië van Johan van Hattum (Terzij de Horde). Na zijn voordracht bedankt hij iedereen die meegewerkt heeft aan de avond. ‘’Wij zullen altijd de schaduwkant zijn, maar de schaduwkant is niet altijd duister.’’ Het biedt een mooie overgang naar de climax van de avond. Met veertien man uit verschillende bands en Wessel Reijman van Catacomben Studio’s achter de knoppen, wordt er namelijk een stuk gespeeld van de in 2016 overleden kunsternaar Tony Conrad. 'From The Side Of Man And Womankind', een half uur durend epos van deze pionier in de dronemuziek, waar het speelplezier vanaf spat en haast ritualistische emoties teweegbrengt. Het is muziek die uit lijkt te blinken in repetiviteit, maar een gemoedstoestand teweegbrengt die de aanwezigen moetieloos doet wegdromen. Met dit drone-ensemble wordt het dan ook duidelijk dat de releaseparty verder gaat dan enkel de release van SEX MONEY POWER. Het is een team effort die uitmondt in een collectieve prestatie, dankzij een eclectische mix van kunst, poëzie en muziek. Dit alles draagt bij aan een gemoedelijke sfeer en een geslaagde viering van de Utrechtse underground. Hulde!


Gezien: Project Nefast, Willie Darktrouser & de Splinters en Holbeck, vrijdag 3 november 2017 @ dB’s, Utrecht