Alweer voor de veertiende keer geeft HBA on Tour het podium aan een selectie van hun studenten. Na shows in Zwolle en Eindhoven stonden donderdag 23 november Stijn Grul, Babooshka en Yip Roc in het Amersfoortse Fluor. Na Amersfoort sluit HBA on Tour af met optredens in Leiden en Paradiso Amsterdam.

Het duurt even voordat de avond echt op gang komt, maar als het zover is hangt er een gemoedelijke sfeer in Fluor. Iedereen kent elkaar en de bands. De avond wordt afgetrapt door Stijn Grul. Zijn vrolijke popmuziek is duidelijk beïnvloed vanuit de jazz. Met een saxofoon, een trompet en vrolijke piano melodieën laat Grul een mellow geluid horen die hij afwisselt met zwaardere instrumentale gedeeltes. Deze afwisselingen zijn behoorlijk abrupt, waardoor de nummers constant interessant blijven om naar te luisteren. Vlak voordat de band het podium verlaat, laten ze hun single ‘Stars on Your Wall’, die in maart 2017 is uitgebracht, horen. Tijdens het allerlaatste nummer halen ze de rookmachine nog van stal ook. Een mooie afsluiter van Gruls optreden en een leuk startschot voor de komende acts.

Stijn Grul

Harmonieus geheel met eigen sound

Het contrast met Babooshka, dat een stevige rock-sound laat horen, is groot. Grappig, aangezien beide bands Jeff Buckley en Radiohead als inspiratiebron noemen. Waar er bij Stijn Grul meer van Buckley terug te horen is, spelen de heren van Babooshka muziek die veel meer overeenkomsten met het hardere werk van Radiohead vertoont. De sterke vocals komen van frontman Jasper Kaldenbach, die zowel de lage als de hoge noten knap weet te raken. Hoewel er maar twee gitaristen zijn, wordt er goed gebruik gemaakt van de instrumenten. Dit zorgt voor een harmonieus geheel dat prettig is om naar te luisteren. De jongens hebben een eigen sound waar covers zoals Bang Bang van Nancy Sinatra en Billy Strange netjes op aansluiten. Babooshka’s valkuil is de eentonigheid van het optreden, waardoor het wat saai kan worden.

Wie maakt er het meeste lawaai?

Als afsluiter beklimt Yip Roc het podium. Deze rockband beschrijft zichzelf als een groep met ballen waarvan de songs als sneltreinen je gezicht in komen kletteren. Helaas resulteert dit er soms in alsof de bandleden een wedstrijdje ‘wie het meeste lawaai maakt’ met elkaar aan het doen zijn. Hoewel het op momenten ook harmonieus klinkt, vallen de vocals regelmatig weg, waardoor er vrij weinig dynamiek in de nummers zit. De band laat veel verschillende sounds horen waardoor een eigen geluid niet op de voorgrond treedt.

Yip Roc

Plezier op het podium

Al met al was het een erg sfeervolle avond met muziek uit verschillende hoeken. Alle muzikanten stonden met plezier op het podium en leken zich er echt thuis te voelen. Met wat meer variatie in haar repertoire kan Babooshka het zeker ver schoppen. Yip Roc is wat dit betreft meer een twijfelgeval. Van het aanstormend talent lijkt Stijn Grul de meeste potentie te hebben omdat zijn muziek erg toegankelijk is voor het grotere publiek.

Gezien: HBA on Tour met Stijn Grul, Babooshka en Yip Roc, donderdag 23 november 2017 @ Fluor Amersfoort.