Vrijdagavond 3 november was het eindelijk zover. Een jaar na de opnames presenteert Stillwave hun debuutalbum. Hoewel de carrière van deze band zich grotendeels afspeelt over de grens, is de albumpresentatie toch in thuisstad Utrecht. Het zwoele timbre van de zang, de rauw uitwaaierende gitaren, de urgente drums en de rake elektronica vloeien in EKKO indrukwekkend samen tot een intense show, waar de ontlading voelbaar is.

Voorprogramma zet de toon

Bo Menning, die net als de producer van album van Stillwave Jurriaan Sielcken in de band Aestrid speelt, trapt de avond af. Menning treedt vanavond op als ‘Slapen in de armen van de ruismachine’. Hij weet met allerlei toetsen, knoppen en een gitaar een imposante muur van noise en klank te bouwen. Hij zet daarmee treffend de toon voor de rest van de avond.

Trots en eigenzinnig, duister en zacht

De zachte, bezwerende elektronische melodie van het nummer 'KTLBLCK' wordt de zaal in geslingerd en zanger Marcel Jongejan brengt donker en moeiteloos de eerste zinnen. Michaël van Putten volgt hem met ondersteunende zang en zacht gitaarspel. En dan is daar  de drum, als een urgente aanklacht. Drummer Joris Keijzer eist de aandacht op. Binnen een minuut is het duidelijk: hier staat Stillwave. Trots en eigenzinnig. Niet bevreesd om hun kracht te tonen: duister en zacht. Net als iconische bands als Radiohead en Editors doen.

Liefde

De bandleden bedrijven de liefde met de muziek op het podium. Naar binnen gericht, veilig gehuld in een donkere nevel die hen omhult en hen op elkaar doet focussen. Ze gaan hier helemaal in op. Duistere melodieën, verstopt onder ruis, snoeiende gitaren en indringende drums. De gezichten van de mannen zijn verwrongen in diepe vervoering. Zingen kun je met je ogen dicht, gitaar spelen en drummen ook. De nevel beweegt  richting het publiek en kronkelt er tussen, als een uitnodiging om in de warme cocon van de muziek te treden.

Ontlading met een stralende glimlach

De mannen van Stillwave sluiten zich niet af van hun omgeving. Ze zijn zich bewust dat ze hier hun album releasen. Na elk nummer is de ontlading zichtbaar in een stralende glimlach. Dan zijn ze ook meteen weer duidelijk aanwezig, terug op dat podium in EKKO. Om vervolgens weer een nieuwe reis te beginnen in de muzieklandschappen, waarbij ze het publiek verleiden hen te volgen.

 

(tekst gaat door onder de afbeelding)

Uit de bocht?

In een interview met 3voor12 enkele weken geleden, stelde de band dat ze "live vaak uit de bocht gaan".  Dat gebeurde wellicht in hun liveshows in duistere kroegen in Engeland. Bij deze albumrelease gaan ze zeker niet uit de bocht. De nummers worden energiek en intens gebracht. Na een korte tour in Nederland langs Eindhoven, Apeldoorn en Amsterdam staan er alweer twaalf optredens in de UK op de planning. Hopelijk vergeten ze hun thuisland en het mooie Utrecht niet, want deze band voegt kwaliteit toe aan het Nederlandse muzieklandschap.

Gezien: Albumrelease Stillwave, vrijdag 3 november 2017 @ EKKO