Hoe gaat het met Florinsz Janvier? Hoe gaat het met Florinsz Janvier?

En hoe spreek je dat nou uit?

, Tekst: Merel de Heus

Je kent Florinsz van Dijk misschien wel van het Utrechtse muziekplatform SEKOIA, waar meer dan een jaar geleden het doek voor viel. De liefde voor diepe elektronische muziek werd hier gedeeld in de vorm van tracks, opnames en podcasts. Dit jaar draait Florinsz Janvier op vette Nederlandse festivals als Amsterdam Open Air, Welcome to the future, Mysteryland en Soenda om op die manier zijn liefde voor muziek te delen. Wij waren benieuwd hoe zijn leven na SEKOIA eruit ziet en spraken daarom met hem af op het dak bij club Canvas in Amsterdam.

Oké Florinsz, hoe spreek je Janvier uit? Op zijn Frans? Of oer-Hollands?
Je spreekt het uit op z’n Frans. Ik heet echt zo, Florinsz Janvier van Dijk. Janvier is Frans voor januari. Ik ben namelijk in die maand geboren. Ik ben heel blij dat ik niet in augustus geboren ben, anders heette ik Florinsz Aout Van Dijk! Ik was altijd heel jaloers op mensen die een vette naam van zichzelf hebben. Nuno Dos Santos heet gewoon echt Nuno Dos Santos, super mooi. Janvier is misschien niet zo mooi als Nuno Dos Santos, maar is ook niet alledaags. Ik vind het grappig hoe mijn naam altijd uitgesproken wordt door iedereen.

SEKOIA is nu dik een jaar gestopt. Hoe kijk je terug op die periode?
Het is een hele mooie vormende periode geweest waar ik ontzettend veel heb geleerd en toffe dingen heb mogen doen. Het was mooi om iets te doen samen met mensen die mij erg inspireerden. We hebben altijd geambieerd om alles op een hoog niveau te doen, bijvoorbeeld de interviews en het delen van nummers. De lat kwam steeds hoger te liggen. Daarnaast groeide de core-ploeg iets uit elkaar omdat iedereen druk was met andere projecten. Als alles dan zoveel energie kost, moet je op een gegeven moment kijken of het nog wel de moeite waard is. Maar ik heb er zo’n toffe vriendengroep aan overgehouden, ik spreek ze nog elke dag. In m’n Whats App is het nog steeds de SEKOIA-groep die bovenaan staat.

Wat dat betreft heb ik er alles uitgehaald wat ik eruit kon halen. We zijn met de hele ploeg naar Boston gegaan en we hebben in 2014 een stage op Soenda mogen hosten. Het zijn super vette dingen om in je schoot geworpen te krijgen als je net in de scene komt kijken. Je ziet ook dat heel veel mensen er met respect op terugkijken.

(het interview gaat verder onder de foto)

Wat drijft jou om op verschillende vlakken met muziek bezig te zijn?
Ik zat een paar jaar geleden naast een gast van rond de veertig tijdens een verjaardag. Op een gegeven moment vertelde hij zijn verhaal. Hij had een cursus glasblazen gedaan en toen dacht hij in één keer ‘dit is het, dit is wat ik wil doen’. Volgens mij is iedereen altijd op zoek naar een soort intrinsieke motivatie van ‘wat doe ik wat niemand mij verplicht te doen, maar waar ik toch een soort drang voel om het te doen?’ Voor mij is dat toch echt met muziek bezig zijn. Ik ga uit mezelf naar de studio en ben daar dan gestructureerd aan het werk.

Het heeft ook met andere eigenschappen te maken: dat ik graag deel, dat ik het leuk vind om mensen te verzorgen en informeren. Ik denk dat de combinatie daarvan leidt tot de dingen waar ik mee bezig ben. Heel weinig artiesten komen weg met alleen muziek maken. Als artiest moet je toch een soort verbreding opzoeken. Muziek delen, een platform of een label of wat dan ook om je publiek te bereiken. Er zijn zoveel mensen die muziek maken tegenwoordig, je moet daar echt je niche in vinden.

Waar ben je op dit moment druk mee?
Zelf muziek maken. Eindelijk heb ik mijn studio zoals ik hem wil hebben. Ik ga vooruit qua productie en wil daar wel heel graag meer de diepte in, door extra educatie of door bij iemand in de leer te gaan. In het begin ging de leercurve heel stijl omhoog, maar op een gegeven moment loop je tegen een plafond aan. Nu denk ik ‘hoe kom ik daar doorheen’? Daarnaast ben ik wel met wat mensen van SEKOIA bezig om toch een klein geesteskind in het leven te roepen door iets van een label op te zetten. Hopelijk gaan we hier eind van de zomer mee van start. Helaas is het nu nog te vroeg om er verder wat over te zeggen.

(het interview gaat verder onder de foto)

Tot slot; op Soenda mag jij in een area openen, hiermee is het festivalseizoen geopend. En aangezien jij zoveel ervaring hebt met muziek delen…heb je nog wat goede tips voor deze editie?
Soenda is een super lekker festival, de plek is fijn en vijf minuten van mijn oude huis, ik woonde in het puntje van Overvecht. Er komen heel veel vette artiesten uit Utrecht, maar het is niet zo ‘aan’ als het zou kunnen zijn. De Utrechtse scene wordt zo onderschat. Dus zoek de Utrechtse boys op! Ga voor Nuno Dos Santos, Wouter S. (Utrechter in hart en nieren), de Pablo Discobar Soundsystem - dat zijn jongens die bizar hard aan de weg aan het timmeren zijn- en Samuel Deep & Julian Alexander uit de oude illegale scene. Eat locally, listen locally!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht