Doel behaald bij derde Mondays editie Doel behaald bij derde Mondays editie

Met Heaters, Mind Rays en The Wytches

, Tekst: Merel de Heus | Foto’s: Sabrine Baakman

Iedereen heeft wel zijn of haar eigen negatieve associaties bij maandagen. De terugkerende avond Mondays wil hier verandering in brengen. De nare nasmaak van de werkweek kan je hier van je af laten glijden. Bij de derde editie, op 29 april in EKKO, stonden er drie bands voor je klaar om je eens even lekker door elkaar te schudden: Heaters, Mind Rays en The Wytches.

Voordat je de zaal binnen loopt, valt de kleine merchandise-markt al op: prints, shirts, pins met teksten als ‘let me die’ en ander mooi spul dat goed bij het genre garage/psych/punk aansluit. Aan de ‘beleving’ is gedacht. Er ligt een afgehakte plastic voet op de drankflessen en er hangt een mooi glittergordijn achter het podium. Als je zo 1-2-3 om je heen kijkt, valt het op dat het juiste publiek EKKO gevonden heeft. Iedereen is zwart gekleed en niet vies van een gaatje meer of minder in het gezicht. Dat belooft veel goeds.

  

 

De zaterdagavond begint al vroeg. Om 20:00 uur staat de band Heaters uit Michigan klaar om te openen. Het is duidelijk dat te organisatoren (de Utrechters Lisanne van Grinsven, Marjolijn Wolf en Jorinde Hiddema) rekening hebben gehouden met de opbouw van de muziek. Het nadeel voor de band? De zaal is nog lang niet vol genoeg. Dit weerhoudt de heren er echter niet van om een meeslepende show neer te zetten. Deze garage/psych band geeft je het gevoel over de West Coast te rijden in een auto met open raam. Waar de nummers soms langzaam inzetten, ontspruiten ze al snel in fuzzy gitarengeweld dat blijft resoneren. Het meedeinende publiek doet vermoeden dat zij uiterst tevreden zijn met de aftrap van de avond, en terecht!

 

Het Belgische Mind Rays mag als tweede op. Dat de drummer in enkel een korte broek en hemdje het podium bestijgt, zegt al genoeg: dit wordt rammen! Zanger Sis Sevens bespeelt, behalve wat tamboerijn, geen instrument, iets wat tegenwoordig schaars is. Het enorme pluspunt hiervan is dat hij alle tijd en ruimte heeft om zich te concentreren op zang en performance. Hij draagt de teksten echt voor en gooit al zijn energie eruit. Het publiek is al snel verkocht en op de helft van de show ontstaat er een moshpit. De muziek is een mix tussen punk en garagerock. Gruizige gitaren met rechttoe rechtaan drums. Aan het einde van de set springt Sevens het publiek in om even te laten zien hoe dat moshpitten nou eigenlijk echt moet.

 

De Engelse band The Wytches lijkt de perfecte afsluiter. Een tikje heftiger dan hun voorganger; daar is het publiek wel klaar voor. De driekoppige band is de donkerste van de avond en maakt de grootste bak herrie. Hun stijl schuurt tegen metal aan door het schreeuwen van zanger/gitarist Kristian Bell. Zelf omschrijven ze hun muziek als ‘zwaar en duister. Een sombere blik op de jaren ’60 en ’70.’ Wat het ook is, in EKKO slaat het ontzettend aan. Vanaf de eerste scheurende gitaarklanken lijkt de zaal een mierennest. Alleen maar bewegende, over elkaar klimmende wezens. Naast de heftige stukken, klinkt er bij de meer melodieuze nummer zoals ‘C-Side’ een Foxygen-gehalte doorheen.

Het doel van de organisatoren was niet per se een uitverkochte avond, maar ‘een plek creëren die het beste past bij de band en wat aansluit bij de liefhebbers van het genre’. Is dit gelukt? Wij vinden van wel. Op naar de volgende Mondays!

Gezien: Mondays. Met: Heaters, Mind Rays & The Wytches, zaterdag 29 april 2017 @ EKKO

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht