Mondays brengt de underground vibe naar Utrecht

“Het gaat om het gevoel wat de maandag met zich meebrengt. Daar kom je dan op vrijdag eindelijk vanaf”

Tekst: Wies van der Heyden ,

“Wij misten een underground avond in Utrecht. We moeten zo vaak naar Amsterdam om een band te zien die wij vet vinden, laten we dat naar Utrecht halen en kijken of hier mensen zijn die dat ook tof vinden. Als niemand zoiets organiseert, dan doen wij het wel.” Mondays is een nieuwe Utrechtse underground avond opgezet door Marjolijn Wolf, Jorinde Hiddema en Lisanne van Grinsven. Zij organiseren avonden met hun eigen favoriete bands in de punk, psychedelische of garagehoek. De eerste editie is vrijdag 4 november en wij spraken met Wolf en Hiddema over de aanloop naar deze eerste avond.

Wolf hangt nog snel even een poster op in café De Bastaard. Want ja ze doen de hele organisatie met z’n drieën, inclusief het ophangen van posters die ze zelf gemaakt hebben. “Dat was wel heel erg klooien, want ik kan helemaal niet overweg met Photoshop. Het was vooral knippen en plakken, maar ach dat past ook wel weer bij de sfeer van de avond. We hopen dat mensen het gewoon een toffe plek vinden om te zijn, ook al ken je de bands niet eens. Dat je lekker kunt hangen met mensen die van dezelfde muziek houden en random in gesprek raakt met vreemden omdat de vibe zo goed is. Dat is het gevoel dat we voor ons zien”, vertelt Hiddema.

Het drietal is geen vreemdeling in de Utrechtse muziekscene. Hiddema heeft gewerkt bij Le Guess Who? en Van Grinsven en Wolf zijn actief bij EKKO. “We kwamen elkaar steeds tegen bij concerten en dan raak je aan de praat. Toen we samen een biertje gingen drinken in dB’s kwam het idee naar boven om een underground-avond te organiseren in Utrecht. Wij zijn wel een beetje nerds. We kunnen uren achter elkaar over muziek praten en gaan naar Engeland als daar een band speelt die wij vet vinden. We zitten wat dat betreft heel erg op één lijn. We willen de bands die net niet zo’n zaaltje met een capaciteit van honderd kunnen uitverkopen een zetje geven. Ons doel is niet om gewoon maar avonden te organiseren en deze uit te verkopen. We kijken wat past bij een band, qua locatie, en willen het voor band en liefhebbers van het genre zo tof mogelijk maken. Crows vinden wij al een tijdje heel goed, die wilden wij heel graag op onze avond. En Yokocola heeft een hele toffe oude underground vibe die je niet zo veel ziet in Nederland”, vertelt Hiddema.

Naast de bands is er ook een markt waar je onder anderen exclusieve tapes, vinyl, print en shirts kunt kopen. Want volgens Wolf horen deze artikelen bij de subcultuur van de underground, maar krijgt dit eigenlijk niet genoeg aandacht. “Heel veel mensen maken enorm coole dingen die bij de subcultuur horen. Ik koop bijvoorbeeld heel veel patches, maar die moeten dan uit Amerika of Canada komen en daar komt dan weer veertien euro aan verzendkosten bij. Wij maken de drempel lager. En mensen kunnen de spullen nu ook in het echt zien en vasthouden.”

En de avond draagt de naam Mondays, maar de eerste editie is op een vrijdag…

“Ja we plannen in principe niet op maandagen”, zegt Wolf lachend. “Het gaat om het gevoel wat de maandag met zich meebrengt. Daar kom je dan op vrijdag eindelijk vanaf.”

Te zien: Mondays #1 met Crows & Yokocola, vrijdag 4 november 2016 @ ACU