Na wat losse evenementen in dB’s lijkt Black Earth Bookings sinds enkele maanden een innige collaboratie te hebben gevonden met Cultureel Centrum Moira. Met avonden als Devoted to Drone lijkt het erop dat Black Earth en Moira een podium willen bieden voor diverse bands die alternatieve en experimentele muziek maken. En zo geschiedde, want op een warme vrijdagavond begeven enkele tientallen mensen zich naar het psychedelische circus bestaande uit The Gentle Art of Cooking People en Shunyata, dat zich afspeelt in de sfeervolle kelder van Moira.

Moira is als een verborgen schat, die zich langzaam maar zeker lijkt te ontwikkelen tot een volwaardig poppodium. De ruimte met houten balkons, tafels en vloerplaten doet denken aan een tot concertzaal gemuteerde skihut. Een sfeervolle plek voor een avond die wordt benoemd als een ‘Psychedelic Experience’, met op de planken The Gentle Art of Cooking People uit Polen en de deels Utrechtse band Shunyata.

Voor Shunyata is het een bijzondere avond, want deze show markeert ook de release van hun nieuwe EP. Gitarist Thanos Fotiadis heeft nog gespeeld bij Frank Valenza, maar na het intro van ‘Ziran’ afkomstig van de nieuwe EP, wordt al gauw duidelijk dat de muziek van een ander staaltje is dan de psychpop van Valenza. Muzikaal richt de band zich op instrumentale postrock en stonerrock, sporadisch aangevuld met spraakfragmenten. Tevens maakt de band gebruik van indrukwekkende visuals die voor elk nummer een ander verhaal lijken te vertellen. Kernexplosies, ritualistische beelden, maar ook timelapse-segmenten waarin de natuur floreert en overwoekert. Ondanks het bij vlagen te harde geluid weet Shunyata een verdienstelijke performance neer te zetten, met als hoogtepunt het een-na-laatste nummer. Een spannend muzikaal werkstuk met diverse wisselingen tussen energiek en ingetogen, wordt begeleid door het intrigerende aanzicht van een man omgeven door water en eindigt uiteindelijk in een stortvloed aan stampende drums en snerpende gitaren.

Het Poolse The Gentle Art of Cooking People neemt het stokje over, en pakt het in tegenstelling tot de rijke visuals van Shunyata een stuk minimalistischer aan. Alle lichten in de zaal worden uitgezet, afgezien van enkele schijnwerpers. Om geen identiteit kenbaar te maken zijn de bandleden uitgedost met hoeden en baarden. De muziek daarentegen, is verre van minimalistisch. Een breed scala aan stijlen typeren de auditieve kookkunsten van deze heren. Zware, instrumentale rock met een gestaag voortdenderende ritmesectie, rijk belegd met zowel hevige riffs als kleurrijke melodieën. De nummers zijn lang en slepend maar nergens te traag of te donker. Sterker nog, het muzikale feestmaal brengt een aangename hypnose teweeg, die doordringt tot de psyche van de luisteraar en elk beschikbaar lichtpuntje tracht te stimuleren. The Gentle Art of Cooking People kan dan ook rekenen op een welverdiende ovatie van het aanwezige publiek.

Uiteindelijk valt deze psychedelische ervaring samen te vatten als een geslaagde avond. Dit dankzij een sfeervolle locatie, goede bands voor weinig geld en een degelijke opkomst. Hopelijk slaan Black Earth Bookings en Moira gauw genoeg weer de handen ineen.

Gezien: Black Earth & Moira Present: Psychedelic Experience met The Gentle Art of Cooking People en Shunyata, vrijdag 2 juni 2017 @ Cultureel Centrum Moira