Festival FORTE zet in op gezelligheid in historische setting Festival FORTE zet in op gezelligheid in historische setting

Met gevarieerde muziek, BBQ en bier

, Tekst: Tjeu Derks | Foto’s: Eric Duijvestijn

Lang werd er gezocht naar de herbestemming van het in Schalkwijk gelegen Fort Honswijk. Na een mislukte poging om het fort aan de private sector te verkopen, nam de gemeente het heft in eigen handen en kocht ze zelf het erfgoed aan. Nu is daar FORTE, een nieuw zomerfestival met interactieve kunst, (dans)theater en muziek in de setting van een statig fort, omgeven door landelijke natuur en kuddes geiten.

Bij de aftrap van het festival komen de pendelbusjes vrijwel leeg aan en staan de typische eetkraampjes, de vintage busjes die hun etenswaren verkopen onder de motto’s biologisch, vegetarisch of juist extra vlezig, er wat troosteloos bij. De start van het festival lijdt onder het druilerige weer. De kindervrijwilligers, die rondleidingen geven door het fort, worden door hun oudere begeleiders geïnstrueerd, maar het werk laat nog even op zich wachten.

De veelal melancholische liedjes van de lokale en debuterende band AYÈNNA misstaan niet bij het miezerige weer, maar de jonge band is zowel muzikaal als qua performance nog op zoek naar een houding. Op de steun van het handjevol publiek, wat op meters afstand toekijkt, kan de band niet rekenen.

(tekst gaat door onder de foto)

AYÈNNA

Gedurende de middag behoudt het festival een beetje zijn sluimerstand, ook al ligt dat niet altijd aan de acts. BEAUX, de Utrechtse band die later in de middag zijn opwachting maakt, lijkt met zijn uitgebalanceerde set van dansbare en dromerige indiepop bij uitstek geschikt om het festival wat leven in te blazen, maar krijgt het weinige en nog wat afstandelijke publiek niet in vervoering.

In de namiddag, terwijl Lucky Fonz III als komieke troubadour zijn liedjes op speelse wijze aan elkaar rijgt, stroomt er wat meer publiek het terrein op. Met zijn aanstekelijke energie windt Lucky Fonz het tot dan toe stijve publiek om de vinger.

(tekst gaat door onder de foto)

Lucky Fonz III

Met lokale band AYÈNNA, het daaropvolgende optreden van de Schalkwijkse muziekvereniging Caecilia en de vele kinderactiviteiten (bouw je eigen fort), lijkt FORTE ’s middags vooral in te zetten op gezinnen uit de lokale omgeving die meer voor een gezellig dagje uit langskomen dan voor specifieke acts. Tijdens de muziekoptredens, waaronder headliner Moss, wordt er niet altijd aandachtig geluisterd; er wordt aardig op los gebabbeld onder het genot van een drankje of hapje.

Het aantal jongeren is groeiende gedurende de avond, maar het is pas bij de uitbundige show en de dansbare Afro-Caribische beats van afsluiter Kuenta I Tambu dat de wat jongere garde op de voorgrond treedt.

(tekst gaat door onder de foto)

Kuenta I Tambu

Hoewel muziek in de programmering een hoofdrol vervult, voert ze niet altijd de boventoon in de beleving van het festival. Het zijn de bands die bijdragen aan een gezellige sfeer en de landelijke omgeving in een ander daglicht plaatsen, maar het zijn veelal de theateracts die verrassen en beklijven. CLUB GEWALT overdondert in de voorstelling ‘MAN ON WIRE’ met een aaneenschakeling van audiovisueel spektakel. De Queen-esthetiek van samenzang en close-up visuals wordt in een moderne en dansbare context geplaatst. MAN II CO speelt in haar interactieve danstheater met het publiek. Met tegenstrijdige gezichtsuitdrukkingen van schuchterheid en openheid en beeldende bewegingen, brengt de groep de toeschouwer in verlegenheid en roept ze vragen op over de manier waarop mensen zoeken naar intiem contact en bevestiging.

(tekst gaat door onder de foto)

Club Gewalt

De organisatie lijkt in de profilering van FORTE van twee walletjes te willen eten. Enerzijds zet zij in op de meer lokale bevolking en jonge gezinnen, anderzijds probeert ze ook de jongere festivalganger aan te spreken. Het beoogde omslagpunt rond het avonduur pakt misschien nog niet helemaal uit volgens plan; het publiek bestaat tot laat in de avond overwegend uit dertigplussers. De identiteit van het festival, oud of/en jong, een hoofdrol of bijrol voor de muziek, blijft dan ook een beetje in het midden hangen. FORTE beleeft door haar gezellige karakter, sfeervolle omgeving en verrassende theateracts zeker een geslaagde eerste editie. Wil FORTE zich echter meer profileren als hip muziekfestival voor de jongere muziekfanaat, dan is de uitstraling nog wat ambivalent.

Gezien: FORTE festival, zaterdag 1 juli 2017 @ Fort Honswijk, Schalkwijk

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht