Onze showcase-avond Club 3voor12 is inmiddels begonnen aan een zomerstop, maar voor het zover was sloten we het huidige seizoen af met een goedbezochte juni-editie. Met Figgie en EUT speelden er twee bands die heel duidelijk lieten horen waarom ze dit jaar voor het reizende popfestival Popronde geselecteerd zijn. Derde act WildWood treedt na de zomer pas echt naar buiten, maar het tienkoppige gezelschap gaf vanavond alvast een exclusieve preview. Een vol dB's maakte het mee.

Met een vers contract bij boekingskantoor Friendly Fire in de achterzak mag Figgie deze club-avond voor een volle zaal openen. De band rond Paul Scheenstra combineert Nederlandstalige teksten met nummers die geïnpsireerd lijken door Unknown Mortal Orchestra en Foals. Met spannend gitaarwerk, lange synthesizertonen, subtiel drumwerk en de geïnspireerde voordracht van Scheenstra zuigt de band het publiek steeds dichter naar zich toe. Na het a capella gezongen slotnummer blijven de bezoekers stil en overrompeld achter. Figgie is in het najaar te zien op de Popronde.

Figgie

Net als Figgie heeft EUT ook net een contract getekend. Sinds een paar weken maakt de band deel uit van het roster van platenmaatschappij V2. Gezien het succes van hun debuutsingle 'Dusty Old Me' is dat misschien ook niet helemaal een verrassing. Het Amsterdamse vijftal schrijft pakkende liedjes die met lekker veel pit en dwarse uitstapjes worden gebracht. Postpop noemen ze het zelf. Wij horen britpop met hier en daar wat smaakvolle slackerpop. Blikvanger op het podium is zangeres Megan de Klerk die niet alleen een fijne karakteristieke stem heeft, maar ook geen schroom kent in haar podiumpresentatie. Met de nieuwe single 'Supplies' laten ze horen dat er na 'Dusty Old Me' nog meer in het verschiet ligt. En wederom net als Figgie spelen ze dit najaar ook op de Popronde.

EUT

De ombouw van EUT duurt wat langer dan normaal en als we de zaal weer betreden wordt ook duidelijk waarom. Op het compacte podium van dB's staan maar liefst tien muzikanten die samen WildWood vormen. Het is een kleine primeur, want de band die door Sophie Wiegersma voor haar afstuderen aan de opleiding Jazz&Pop van het Utrechts Conservatorum is samengesteld, speelt zijn tweede show ooit. Diezelfde Wiegersma heeft ook alle nummers geschreven en gearrangeerd, die door de uit strijkers, saxofonist, drummer, gitarist, twee toetsenisten (waaronder één moog) en twee achtergrondzangeressen bestaande band worden uitgevoerd. We horen gedragen elektronische popsongs waarin de strijkers en saxofonist voor verrassende uitstapjes zorgen. Deze show is pas een eerste voorproefje, want het afstudeerproject wordt een echte band waarvan we na de zomer meer gaan horen.

WildWood

Gezien: Figgie, EUT en WildWood (bij Club 3voor12 Utrecht), donderdag 29 juni 2017 @ dB’s

We hebben van elke band een nummer opgenomen. Die vind je hieronder, samen met nog meer foto's van de avond.