Five Years Later heeft het vijf jaar later nog steeds

Een poppunkfeest met bier, oude vertrouwde nummers en een gloednieuwe EP

Tekst: Tessel ten Zweege ,

2016 is een zwaar jaar geweest voor de muziekwereld: een jaar waarin er te veel muzieklegendes zijn overleden. 2017 heeft dus veel goed te maken, en op 6 januari begon dat al goed toen de Amersfoortse poppunkers van Five Years Later weer bij elkaar kwamen na tien jaar gestopt te zijn om 2017 te redden. Op de Facebookpagina van de band werd gepost: “2017 will go down in history as the year of band reunions. Who’s down for a Reunion Tour with Blink-182, Underoath, Guns N’ Roses, Undeclinable Ambuscade and Oasis?” I know I’m down!

Reünie
Hoewel Five Years Later is gestart als tienerband tijdens hun middelbare schooltijd, staan er nu heuse volwassen mannen op het podium. Desalniettemin hebben ze nog steeds een jeugdige uitstraling en hangt er een authentiek puberaal poppunk-sfeertje rond de band. “Als we elkaar zien is diezelfde energie er meteen weer”, vertelden de heren aan het AD Amersfoortse Courant. Dat is aan alles te zien; deze band maakt het predicaat podiumbeesten volledig waar. De studietijd maakte een einde aan het vijfjarig bestaan van Five Years Later. Iedereen ging zijn eigen kant op, sommigen gingen spelen in andere bands, maar de jongens zijn altijd vrienden gebleven. De reünie van deze band is niet het enige wat er te vieren is vanavond. Ook ligt er sinds 16 december een EP klaar met vijf gloednieuwe nummers: ‘Beaufort’, heet de EP, en hij is te beluisteren op onder andere Spotify. 

Poppunk
Het derde nummer van de plaat is nu al een publieksfavoriet. ‘Too Good to Let Go’ is hun populairste nummer op Spotify. Trouwe fans, die tien jaar op vers materiaal hebben gewacht, hebben deze tune ook meteen uit hun hoofd geleerd zodra ze de kans kregen. Uit volle borst wordt er meegezongen met de hook: ‘You’re just too good for me to let goooo’. Deze hit bevat alle ingrediënten voor een punkmeesterwerkje; een rap ritme, een harde tweede stem en een hoog headbang-gehalte, zoals we dat gewend zijn van OG-poppunkers als Blink-182 en New Found Glory, die grote inspiratiebronnen zijn voor Five Years Later.

Aan het begin van de set vraagt zanger Lesley Vos om alle handjes in de lucht te zien, maar de handen gaan maar moeizaam omhoog. Pas tijdens het harde ‘Go Full Speed’ komt het publiek echt los. Voorin de zaal vormt zich een bescheiden moshpit en op het podium gaat ook iedereen uit zijn dak. Tegen het einde zijn er verschillende crowdsurfers over het publiek heen gegaan. De zang is hier en daar een tikkeltje aan de valse kant, maar dat neemt niet weg dat dit concert echt een feestje is. Thomas, naar eigen zeggen de allergrootste fan van de band en tevens de merch-guy, krijgt de opdracht om vijf ‘chicks’ aan te kleden met Five Years Later-merch en ze naar het podium te sturen. Een aantal nummers later staan ze er; vier mooie meiden en een prachtige heer, gehuld in T-shirts maatje S. Een beetje aan de kleine kant, maar hun dancemoves maken veel goed.

Nostalgie
Nog zo’n meezingertje van het nieuwe album: ‘Show Me What Your Heart’s For’ is een energiek powernummer, maar klinkt toch alsof het geïnspireerd is door een gebroken hart. De nieuwe nummers klinken een stuk frisser en minder rommelig dan de oudere songs, maar het publiek bestaat vooral uit fans die er van begin af aan al bij waren. De voorste rij zingt het hardste mee met de oudere nummers, wat betekent dat Five Years Later trouwe fans heeft die ze na al die jaren niet in de steek hebben gelaten. Het publiek is duidelijk met de band meegegroeid. Af en toe worden er door de bandleden herinneringen opgehaald en hangt er een licht nostalgische sfeer in de zaal. “Het lijkt wel op een fucking bruiloft hier”, zegt bassist Dirkjan van Oord als het hem allemaal iets te zoetsappig wordt.

Mocht je bij het laatste nummer een traantje hebben gelaten omdat je eigenlijk nog wel wat langer in de moshpit had willen staan; geen stress! Op 21 januari staan de heren van Five Years Later in Eindhoven op het podium als support act van Call It Off. Laten we hopen dat ze hierna ook nog wat van zich laten horen en meer shows gaan spelen, zodat we in 2017 niet nóg meer van onze lievelingsmuziek moeten missen.

Gezien: Five Years Later – Reünieshow, vrijdag 6 januari 2017 @ Fluor