Met Squirrel, Youri Lentjes en Erny Green het nieuwe jaar in

Intieme liedjes en droogkomische opmerkingen tijdens de Club 3voor12/Utrecht Nieuwjaarsduik

Tekst: Mike van Dooyeweert / Foto's: Lisa Terry ,

Traditiegetrouw trakteert 3voor12/Utrecht je in januari op een Nieuwjaarsduik. Zonder water, zonder kou en zonder zwemkleding. Maar met warmte, met gratis bier en met mooie akoestische live-sets. Oh ja, en met een lolbroek hier en daar. De muziek voor deze editie komt van Squirrel, Youri Lentjes en Erny Green.

Squirrel is het project van ex-Most Unpleasant Men frontman Joram Tornij, die zich live laat bijstaan door singer-songwriter Janna Lagerström en een bandrecorder. 

De folky break-up songs van Joram komen live prima tot zijn recht, zeker in samenzang met Janna. Voor wie geen genoeg kan krijgen van de band: dit jaar treedt Squirrel ook op tijdens Grasnapolsky.

Singer-songwriter Youri Lentjes heeft zijn gitaar beklad met teksten ‘Diggy Dex made me do this’ (blijkbaar staat de rapper voor hem gelijk aan de duivel). Het is dan ook niet verbazend dat Lentjes zijn nummers lardeert met de nodige droogkomische opmerkingen.

“Toen ik hoorde dat het een Nieuwsjaarsduik zou zijn, had ik mensen in zwemkleding verwacht. Ik ben wel blij dat jullie je kleding hebben aangehouden.” 

Erny Green maakt van de gelegenheid gebruik om zijn plaat Pheromones alvast aan het publiek te presenteren. Alle liedjes komen vandaag dan ook van dit nieuwe album, dat officieel pas in februari uitkomt.

Ook Erny Green heeft de lolbroek aan. Na een opmerking van toetsenist Thijs Heij over een ‘rode eikel’, begint het duo Thijs & Erny (of Knabbel & Babbel) aan een serie dubbelzinnige grappen over eikels en eekhoorns. Als Green zich realiseert dat er kinderen in de zaal zitten, verzint hij snel een kindvriendelijke uitleg.

Als ‘de wifi wegvalt’, moet de band een van nummers halverwege afkappen om het aan het einde alsnog helemaal te spelen. Heel rock ’n roll. Ondanks deze ‘glitch’ zet Erny Green een indrukwekkende set neer, die met luid applaus wordt ontvangen.

Intussen is het happy hour aan de bar van dB’s: twee biertjes voor de prijs van een.

Dat laat het publiek zich natuurlijk geen twee keer zeggen.

Gezien: Club 3voor12/Utrecht Nieuwjaarsduik met Squirrel, Youri Lentjes en Erny Green, zondag 15 januari 2017 @ dB's, Utrecht.