De punkband PIZZA KNIFE, ontstaan binnen de Utrechtse skatescene, heeft een nieuw album uit en dat is genoeg reden voor een feestje! Wat enkele jaren geleden namelijk begon als een coverband, groeit vandaag uit tot meer dan dat. Een combinatie van rauwe punk en guitige teksten leidde ertoe dat zij zowel binnen- als buitenlandse optredens deden, een EP opnamen en nu zelfs het debuut U.F.O. Pilot uitbrengen. Poppodium dB’s is vanavond dan ook het toneel van een heus PIZZA FEST: een releaseparty met op de affiche Dead Elvis and His One Man Grave, FAKE O’s, Dr. DUVAL en Wet Boys. De avond staat geheel in het teken van de drie p’s: pizza, pils en punkrock.

Geflipte zanglijnen en absurdistische monologen

De zaal is behangen met pizzadozen, vermoedelijk de overblijfselen van het avondeten, als het Haagse trio Wet Boys begint. De garagerock wordt verdienstelijk gebracht dankzij een energieke prestatie en brengt de inmiddels halfvolle zaal alvast in beweging. De aanstekelijke songs van Wet Boys zijn dan ook zeker een goede opwarmer voor de rest van de avond. Dr. DUVAL volgt even later en weet tijdens dit reünieoptreden een sterke set, die bij vlagen absurdistisch klinkt, neer te zetten. Qua fundering is de punky garagerock van de band slepend en hakkend, maar uptempo uitbarstingen worden niet geschuwd. Het geheel wordt moeiteloos aan elkaar gelijmd door frontman Bob Mollema. Op vermakelijke wijze gooit hij geflipte zanglijnen, sporadisch gekrijs en absurdistische monologen de zaal in. Dit bouwt zich mooi op tot de uiteindelijke climax waarbij de bassist besluit zich in het publiek te begeven. Welkom terug, Dr. DUVAL.

Dr. DUVAL

Dead Elvis is geen dooddoener

FAKE O’s loopt wat uit en lijkt even slachtoffer te zijn van een passief publiek. De tomeloze energie waarmee deze hardcore punkers zich manifesteren is aanvankelijk wat overweldigend. Maar wanneer enkele toeschouwers vooraan toch loskomen en de frontman ziedend en briesend tegen het publiek aanloopt, valt toch het kwartje. De nummers zijn kort maar krachtig en het optreden is intens. Met deze elementen hebben de gekke Groningers het publiek vernuftig losgewrikt. Na een lange ombouwpauze en een flinke uitloop staat Dead Elvis and His One Man Grave op het grote podium. Deze one-man band behoort tot het Monster Mash Records label samen met Wet Boys. Uitgedost als de zombie-versie van Elvis en bewapend met een gitaar en enkele drums speelt hij een gruizige bak rock ‘n’ roll. Zijn set lijkt aan het begin wat rommelig maar met zijn compacte, dansbare songs en onsamenhangende praatjes weet hij op wonderbaarlijke wijze het feestje in leven te houden. Hoewel het iets te lang doorgaat en het al na middernacht is, blijkt Dead Elvis geen dooddoener.

Een kippenmasker en een brandend t-shirt

Met hun debuut U.F.O. Pilot op zak en een geduchte livereputatie is een thuiswedstrijd in dB’s natuurlijk extra mooi voor PIZZA KNIFE. Veel vrienden en kennissen zijn aanwezig, wat garant staat voor veel feestvreugde. Tijdens openingsnummer Chicken Kebab is het podium afgesloten met een doek terwijl er iemand met een kippenmasker en vuurwerk vervaarlijk door de zaal banjert. Er vliegt een t-shirt in brand, maar dit wordt gelukkig gauw verholpen. Wanneer het doek valt staat daar PIZZA KNIFE uitgedost in space-kostuums. Achter een kartonnen ufo vermaakt frontman Rutger de Boer zich kostelijk. Het spandoek en bijbehorend touw verwikkelen zich even later om het pittende publiek met diverse valpartijen als gevolg. Al gauw raakt het podium bezaaid met vuilnis en plakt de vloer van het bier en zweet terwijl de band in vlot tempo punksongs eruit ramt. Zo zorgt de heerlijke meezinger White Devil voor diverse crowdsurfers. Het punkpartijtje is helemaal compleet wanneer ze eindigen met het legendarische I Wanna Be Your Dog van Iggy Pop.

PIZZA KNIFE

Met vijf goede bands, punkrock met pit en zelfs een wedstrijd pizza-eten achteraf was PIZZA FEST een perfect avondje voor wiens ziel warm wordt van punk. Zonder meer een geslaagde manier om de release van een debuutalbum te vieren!

Gezien: PIZZA FEST met PIZZA KNIFE, Dead Elvis and His One Man Grave, FAKE O’s, Dr. DUVAL en Wet Boys, zaterdag 2 december 2017 @ dB’s Utrecht