Sinds februari dit jaar is het een maandelijks terugkerend event: Hiphop Saved My Life in EKKO. Utrecht wordt wel eens verweten geen goede hiphopstad te zijn, maar er zijn altijd nieuwe initiatieven en nieuwe acts die dit verwijt weer snel ontkrachten. We bezochten een avond en spraken met EKKO-programmeur Lisa Molle.

Hiphop Saved My Life is een initiatief op basis van een samenwerking tussen EKKO en de Herman Brood Academie. Het concept bestaat uit een aantal showcases van studenten, die ook beoordeeld worden door docenten (het is tevens hun examen) waarna er afgesloten wordt met een bekendere naam uit de scene als headliner. Uiteraard wordt dit gevolgd door een afterparty waarbij hiphop dj’s het overnemen van de mc’s. De entree is tot middernacht vaak ook nog eens gratis.

Lisa Molle (programmeur van EKKO) legt het concept verder uit: “De samenwerking met de Herman Brood Academie bestaat al langer, zo is er in EKKO al iets vergelijkbaars voor bandjes en de Academie wilde dit ook voor hiphop gaan doen.” Het is dus eigenlijk een goede mix op zo’n avond, je kan nieuw talent ontdekken en tegelijkertijd is de afsluiter altijd een bekendere naam. Lisa vervolgt: “Ja dat klopt inderdaad en het is voor de studenten een mooie springplank, ze doen podiumervaring op en staan ook nog eens met een headliner op het podium”. Afsluiters van voorgaande edities waren bijvoorbeeld Yung Nnelg, Zwart Licht en bij de laatste editie Adje.

Gianski @ Hiphop Saved My Life op 2 november 2017

Adje @ Hiphop Saved My Life op 2 november 2017

Zijn er wel genoeg studenten om maandelijks het programma te vullen? “Dat lukt niet altijd, maar dan is er sowieso nog wel een dansavond. En we proberen zelf nog het één en ander te programmeren op de concerttijden, zo blijft het concept wel min of meer hetzelfde. Het is hoe dan ook een vast maandelijks terugkerend event.”

Wat opviel bij de laatste editie is dat de ene student wat meer ervaring heeft dan de andere, maar er is op die manier veel te ontdekken, zeker omdat ze vaak ook nog eens verschillen van stijl. Bezoekers moeten met een open vizier gaan kijken en de jonge rappers de kansen gunnen er gewoon een toffe avond van te maken. Lisa onderstreept dat: “De ene staat voor het eerst in een grotere zaal en de ander heeft inderdaad wat meer ervaring. Dat is ook gewoon onderdeel van de opleiding en maakt de avond wat mij betreft juist extra interessant”.

De avond geeft ook invulling aan het gemis aan hiphop concerten en feestjes. “We proberen het een beetje uit de underground te halen. Tegelijkertijd moet het wel bij EKKO passen en die combinatie is soms best een uitdaging.” Bezoekers weten de avond wel goed te vinden, de afterparty is de laatste paar edities uitverkocht, maar dat heeft wel een aanloopperiode qua bekendheid nodig gehad. De concerten wisselen qua bezoekersaantallen nog wel een beetje. De afterparty is overigens een goede mix, qua stijlen en mensen, niet te jong en of teveel pop en ook niet alleen gefocust op oldschool.

“Utrecht mist daarnaast een beetje een scene”, zegt Lisa. “Het is heel versplinterd en niet vergelijkbaar met de meer urban steden als Amsterdam en Rotterdam.” Er zijn weinig initiatieven in de stad en omgeving te vinden, waarbij Hiphop Saved My Life zich overigens niet op lokaal talent richt. “Als headliner zijn we vaak op zoek naar wat meer cross-over dingen. Yung Internet bijvoorbeeld, die passen goed bij EKKO. Maar cross-over is ook weer geen harde eis.”

De afgelopen editie (november) traden naast Adje ook Wolf, Gianski en Purp Sagir op. De komende editie zullen naast Idaly ook Rxck Lee x Yung Noodle x Flexual, Maximilli, Russo en Thomson & Ismael optreden. De afterparty wordt dan verzorgd door GIMBRÈRE, Moon & EZD en Lion Kojo.

Wolf @ Hiphop Saved My Life op 2 november 2017


Te zien: Hiphop Saved My Life met Idaly + Rxck Lee, Yung Noodle, Flexual + Maximilli + Russo, Thoson & Ismael, donderdag 7 november 2017 @ EKKO