Het Utrechtse kunstenfestival Tweetakt onthulde vandaag de eerste muzikale namen van het programma. Bokoesam, Canshaker Pi, Linde Schöne, Thijs Boontjes Dans- en Showorkest en Woodie Smalls spelen in het voorjaar in de podiumkas op de Neude. De 15e editie van het festival vindt dit jaar plaats van vrijdag 31 maart tot en met zondag 16 april op het festivalcentrum op De Neude en verschillende andere locaties.

Het muziekprogramma van de jubileum-editie van Tweetakt wordt op vrijdag 31 maart geopend door Woodie Smalls. De 20-jarige Vlaamse rapper stond begin 2016 op het invloedrijke South by Southwest festival in Texas en bracht afgelopen november zijn nieuwe EP Space Cowboy uit. Zijn melodieuze sound klinkt soms laidback boom bap style en dan weer tomeloos energiek met moddervette kicks.

Linde Schöne behoort dit jaar tot de 12van3voor12. Onze collega’s omschreven haar als volgt in twaalf woorden: “Voor je tante die alleen kleinkunst luistert én voor je hipste vriend”. Echt singer-songwriter is ze echter niet. Schöne vertelt een bezwerend levensverhaal in een eigen stijl, gevormd door hiphop- en r&b invloeden.

De Amsterdamse rapper Bokoesam - geboren als Samuel Sekyere - brak door met het New Wave-collectief van het label Top Notch, dat twee jaar geleden de Nederlandse muziekwereld verraste met het winnen van de Popprijs en zo een nieuwe generatie hiphopartiesten in de kijker speelde. Ook solo gaat hij heel aardig met bijvoorbeeld zeven miljoen Spotify-streams voor single ‘No Go Zone’. Tijdens Tweetakt neemt hij Idaly mee, waar hij al mee samenwerkte in hiphopformatie Veldentaal en op de track ‘Jij & Ik’.

Canshaker Pi releaste in november op Le Guess Who? hun titelloze debuutalbum. Hulp bij dat album kregen ze van Pavement-zanger Stephen Malkmus. Hier hebben we direct ook de grootste invloed van de band te pakken. Pakweg een halfjaar later staat de band weer in Utrecht en speelt het een van de eerste festivals van een ongetwijfeld bomvolle festivalzomer. Het debuutalbum werd namelijk uitstekend ontvangen en het kan dan ook niet anders dat de jonge rockers ook grotere festivals aan gaan doen.

Thijs Boontjes doet op Tweetakt met zijn Dans- en Showorkest zowel een familieconcert als een reguliere show. Hij schrijft liedjes met lekkere Hollandse titels als ‘Ammehoela’ en ‘Alleen Naar De Kermis’, die hij met zeer gevatte teksten brengt. In zijn nummers is ruimte voor humor en bittere ernst (‘veel misère voor de helft van de prijs’). Op Tweetakt speelt hij nieuw materiaal. Zijn show op het Song van het Jaar festival kun je nog terugkijken.


Te zien: Tweetakt 2017, met o.a. Linde Schöne, Canshaker Pi, Bokoesam, Woodie Smalls, Thijs Boontjes Dans- en Showorkest, 31 maart tot en met 16 april 2017 @ de Neude